- Vi blir spyttet og pisset på

Berit Riise langet ut mot Einar Baardsen i og utenfor rettslokalene da hun i dag vitnet i rettsaken mellom Einar Baardsen og John Arne Riise. Foto: Scanpix
Berit Riise langet ut mot Einar Baardsen i og utenfor rettslokalene da hun i dag vitnet i rettsaken mellom Einar Baardsen og John Arne Riise. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBerit Riise har fått Baardsen-penger, men er sønderknust.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken

Tidligere fotballagent og John Arne Riises eks-rådgiver Einar Baardsen er tiltalt for grovt bedrageri, grovt underslag.

Han kan ha lurt John Arne Riise for opp mot 37,8 millioner kroner, privat og gjennom Riise Invest AS.

Tiltalen peker på at han fikk Riise til å overføre 12 millioner til hans private konto. Pengene skulle brukes til investeringer, men gikk til eget forbruk.

Videre skal det ha blitt overført 10 millioner som gikk inn i Baardsens selskaper.

Den tidligere agenten er også tiltalt for flere brudd på regnskapsloven og to alvorlige brudd på ligningsloven.

Påtalemyndigheten mener Baardsen skylder flere millioner i skatt.

Han skal også ha forfalsket en låneavtale på 12,7 millioner ved å skrive under som «John Arne Riise».

Strafferammen for grovt bedrageri og underslag ligger på fengsel inntil seks år.

Baardsen innrømmer delvis straffskyld for brudd på ligningsloven og skatteloven.

Men han avviser de andre anklagene og hevder Riise skyldtre ham penger.

I januar i fjor ble Baardsen erklært personlig konkurs.

Tilsammen 18 kreditorer har meldt inn krav på tilsammen 47 millioner kroner mot Baardsen.

Straffesaken mot Baardsen startet i Stavanger tingrett mandag 10. august.

Einar Baardsen utenfor Stavanger tinghus mandag morgen. Ifølge tiltalebeslutningen forledet Baardsen fotballspilleren John Arne Riise til å overføre cirka 12 millioner kroner til sin private konto i SR-Bank. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXEinar Baardsen utenfor Stavanger tinghus mandag morgen. Ifølge tiltalebeslutningen forledet Baardsen fotballspilleren John Arne Riise til å overføre cirka 12 millioner kroner til sin private konto i SR-Bank. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

- Jeg kunne like gjerne ha kommet naken til retten, for det er ikke mer på kle av, sukket Berit Riise da tingretten tok lunsj i formiddag.

Hun er opprørt og sønderknust over negativ medieomtale og mange års strev med å få penger fra Einar Baardsen.


Stemmen hennes brast da hun beskrev det siste døgnet, som også omfatter avisomtale om at huset hennes i Tønsberg kan følge med i den økonomiske ruinen.

- Jeg ber ikke om å være en offentlig person. Jeg har ei mindreårig datter. Jeg eier ikke en eneste designting. Jeg drikker ikke, jo jeg røyker, men det er fryktelig å bli pisset på slik offentlig, sa Berit Riise til et fulltallig pressekorps.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har tjent 150.000 pund

Fra morgenen av var hun offensiv under aktor Erik W. Rands forståelsesfulle utspørring. Da Baardsens forsvarer John Christian Elden gikk mer pågående til verks, ble hun drevet mer fra skanse til skanse.

For selv om det tok tid før Baardsen lot det regne noen mynter på agentkollega Berit Riise, så kom det dryppvis penger over flere år. Hun har tjent 150.000 pund på sin sønn, og var svært uklar på om hun mente hun fortsatt hadde penger til gode hos Baardsen.

- Hvis vi regner rente på forsinket utbetaling, og tar hensyn til slitet og det økonomiske rotet, skal jeg nok fortsatt ha penger, antydet hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har ikke anmeldt ham

I pausen utenfor Eldens rekkevidde fortsatte hun tiraden mot Einar Baardsen.

- Jeg traff den verste av de verste. Det som lå an til å bli lykke og velstand, ble et rent faens helvete. Endelig skulle jeg slippe å krite fotballsko til guttene, endelig kunne vi kjøpe bil og flytte fra et lite til et større hus. Hver forbanna dag er vi bare blitt møtt med dritt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riise hevder også at andre fotballprofiler har brent fingrene i Einar Baardsens favn.

-Spør Frode Olsen, spør Magne Hoseth, spør Bengt Sæternes! Alle har en historie med Baardsen, utbryter hun.

Ute på gangen fikk Berit Riise tømt seg for mediene, men for retten er det substansen i historien som teller. Alt koker ned til om Einar Baardsen har gjort noe straffbart.

Verken Berit Riise eller sønnen har anmeldt ham for bedrageri. John Arne Riise har endog erkjent at han underskrev lånepapirer som førte til at han en grusom dag oppdaget en gjeldsbyrde på rundt 30 millioner kroner. Lånene var initiert av Einar Baardsen, men John Arne signerte det han ble bedt om.

I sin forklaring sa Roma-spillerene at han var den unge godgutten som bare ville prestere med knotter under beina, gjøre rask karriere og dyrke kjendislivet. Han stolte 110 prosent på Einar Baardsen, og endte opp som mangeårig gjeldsslave tross bugnende millionlønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Straff betyr lite

Heller ikke Berit Riise klarte på advokat Eldens spørsmål å peke ut hvilke lån som kunne defineres som lureri. Det gir Elden flere gode kort på hånden under prosedyren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Einar Baardsen registrerer skyllebøttene mot ham uten å gi ytterligere kommentarer. han sukker og rister på hodet innimellom. Hver dag ankommer han i helsvart antrekk under en fyldig, grå hårmanke, fingrende med sin mobiltelefon før han tar plass i tiltalestolen.

Berit Riise ber om å bli trodd på at hun ikke bryr seg om hva slags straff Baardsen får.

- Straff betyr lite, men jeg skjønner ikke noe om han ikke blir dømt. For oss er det også viktig å advare andre. Hver uke får jeg mange telefoner fra foreldre som ber om råd. For oss er det dessverre for seint.

Hun sier at hun skal ha en stor del av æren for sønnene John Arne og Bjørn Helges suksess på fotballbanen.Men bak glansen er altså virkeligheten rå og brutal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har måttet ofre mye. Utad skulle jeg framstå vellykket og selvsikker. Det har vært knalltøft, sier Riise.

-Verst var det å nærmest rømme fra min datter under Norway Cup for å være hos John Arne da han var lengst nede. Da hadde jeg begynt på sykepleierstudiet, jeg visste litt om det å redde liv. Han var så langt nede som det går an å komme. Jeg måtte si nå puster vi ett minutt, så klarer vi ett til, en halvtime, så klarer vi en halvtime til, en time, så klarer vi en time til. Jeg er mor, kan du tenke deg hvordan jeg hadde det? spør hun.