Taliban drepte rådskandidat

Mer enn 3000 har blitt drept i forkant av torsdagens valg i Afghanistan. Foto: Scanpix
Mer enn 3000 har blitt drept i forkant av torsdagens valg i Afghanistan. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn kandidat til provinsrådvalget ble drept i et Talibanbakhold i den relativt fredelige nordlige delen av Afghanistan bare få dager før valget, sier politiet torsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Statsmakt og demokrati i Afghanistan
* Afghanistan har alltid hatt en svak statsmakt. Det meste av makten har ligget hos lokale klan- og stammehøvdinger, som ofte har kjempet mot sentralmakten så vel som mot fremmede staters forsøk på å få kontroll med landet.
* Kong Zahir forsøkte på 1960-tallet å demokratisere landet, men han ble styrtet i et kupp i 1973.
* Et nytt kupp i 1978 brakte et venstreorientert sovjetvennlig regime til makten. Det nye regimet ble raskt truet av indre splid og væpnet oppstand. Dette ledet til Sovjetunionens invasjon i 1979. Siden har ingen regjering har hatt full kontroll over landet.
* Sovjetunionen trakk seg ut i 1989, og opprørsbevegelsen mujahedin tok makten tre år senere, men denne var en løs koalisjon av forskjellige grupper som fortsatte å strides innbyrdes.
* Fra 1996 til 2001 kontrollerte islamistbevegelsen Taliban det meste av landet, men deres forbindelser med terrornettverket al-Qaida førte til at en internasjonal koalisjon invaderte landet i 2001.
* I 2004 fikk landet sin første grunnlov siden kongedømmets fall, og Hamid Karzai ble valgt til president. Han har i praksis hatt liten makt utenfor Kabul. Arbeidet med å etablere demokratiske strukturer i landet har gått tregt. (Kilde: NTB, Store Norske Leksikon) (©NTB)

Minst tre andre provinskandidater, av mer enn 3000 totalt, har blitt drept i forkant av torsdagens valg. Omkring 17 millioner registrerte velgere skal peke ut 420 rådsmedlemmer til de lokale provinsrådene, og en ny president.

Abdul Rahim, en av 72 kandidater til rådet i den nordlige utkantsprovinsen Jawzjan, ble skutt og drept mandag, sier politiet.

- Taliban la et bakhold for kandidaten, og han ble drept, sier provinsens politisjef Khalil Aminzada. Provinsen er relativt skjermet fra Taliban, som fokuserer sitt opprør sør og øst i Afghanistan.

Aminzada sier politiet fortalte til kandidatene at de burde ta sikkerhetseskorte med seg i valgkampen.

Taliban, den ekstremistiske militsen som ble kastet fra makten i den amerikanske invasjonen i 2001, fører en blodig opprørskamp mot landets nye regjering. De krever at velgerne boikotter valget, og har truet med å angripe stemmelokalene.

Det er 3196 kandidater, blant disse 328 kvinner, som konkurrerer om 420 plasser i rådene i landets 34 provinser.

41 kandidater stiller til presidentvalget, med sittende president Hamid Karzai i tet.


View Larger Map