- Jeg vet hvor nær John Arne var ikke å leve mer

<div>Berit Riise ankommer Stavanger Tingrett tirsdag morgen, for å vitne i rettsaken mellom Einar Baardsen og John Arne Riise. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX</div>
Berit Riise ankommer Stavanger Tingrett tirsdag morgen, for å vitne i rettsaken mellom Einar Baardsen og John Arne Riise. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

- Min jobb var å sørge for at John Arne overlevde, fortalte Berit Riise. Hun sier at sønnen brøt sammen da han fikk vite hvor stor gjelda hans var.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken

Tidligere fotballagent og John Arne Riises eks-rådgiver Einar Baardsen er tiltalt for grovt bedrageri, grovt underslag.

Han kan ha lurt John Arne Riise for opp mot 37,8 millioner kroner, privat og gjennom Riise Invest AS.

Tiltalen peker på at han fikk Riise til å overføre 12 millioner til hans private konto. Pengene skulle brukes til investeringer, men gikk til eget forbruk.

Videre skal det ha blitt overført 10 millioner som gikk inn i Baardsens selskaper.

Den tidligere agenten er også tiltalt for flere brudd på regnskapsloven og to alvorlige brudd på ligningsloven.

Påtalemyndigheten mener Baardsen skylder flere millioner i skatt.

Han skal også ha forfalsket en låneavtale på 12,7 millioner ved å skrive under som «John Arne Riise».

Strafferammen for grovt bedrageri og underslag ligger på fengsel inntil seks år.

Baardsen innrømmer delvis straffskyld for brudd på ligningsloven og skatteloven.

Men han avviser de andre anklagene og hevder Riise skyldtre ham penger.

I januar i fjor ble Baardsen erklært personlig konkurs.

Tilsammen 18 kreditorer har meldt inn krav på tilsammen 47 millioner kroner mot Baardsen.

Straffesaken mot Baardsen startet i Stavanger tingrett mandag 10. august.


- Jeg vet hvor nær John Arne var ikke å leve mer da han fikk vite hvor stor gjelda var, sa Berit Riise i Stavanger tingrett i formiddag.

Det var TV-kjendisen Dan Børge Akerø som var fødselshjelperen for Berit Riises seinere ulykksalige forhold til fotballagent Einar Baardsen. De møttes under en middag på Theatercafeen etter at Baardsen hadde tilbudt seg å hjelpe John Arne Riise bort fra en trist benketilværelse i Monaco.

Dette var starten til et samarbeid som Berit Riise nå opplever som et krenkende og fryktelig økonomisk slaveri, der både hun og særlig eldstesønnen var offeret.

- Alltid tusen forklaringer

I sin vitneforklaring sier hun at Einar Baardsen kom på tusen forklaringer for å unngå å betale penger han skyldte Berit Riise.

- Jeg purret og truet. Jeg kunne ha forklart herfra til neste uke om alle bortforklaringene han kom med. Til slutt måtte jeg sende mine personlige inkassokrav til Einar. Så endte det med at jeg fikk beskjed om at denne karen var insolvent, det var ikke et øre å hente, sa en bitter mamma-Riise.

Da John Arne Riise signerte for Liverpool, var Berit Riise likestilt FIFA-lisensiert agent med Einar Baardsen. De avtalte å dele honoraret for Liverpool-agenten, 175.000 pund. Riise anklager Baardsen for å ha holdt disse pengene tilbake i årevis.

- Vi leide ei hytte på fjellet for å komme unna problemene og slappe av. Einar hadde nok en gang lovt å overføre penger. Nok en gang ble vi lurt, og jeg måtte ringe banken for få et forskudd slik at vi kunne gjøre opp hytteregninga, fortalte hun.

Vet når sønnene har sex

I retten forteller hun om et liv der hun har ofret tid, krefter og penger for å hjelpe sine sønner fram på fotballbanen. Hun vil ha en del av æren for deres suksess.

- Vi har hatt et svært nært forhold. Så nært at jeg omtrent vet når de har sex, jeg vet når de har vært på byen, forklarte Riise.

Hun beskriver også en sterk kvinne som brøytet ny mark i Europa, fotballmiljøet på så høyt nivå er sterkt mannsdominert.

- Jeg har vist at jeg hadde noe å fare med. Den dag i dag står alle fotballdører i Europa åpne for meg. Jeg har et nært forhold til kjente trenere og alle norske landslagssjefer, jeg har deres private telefonnumre, sa mamma Riise til retten.

Stolte på ham

Hun kjente ikke Einar Baardsen da han ringte henne og tilbød sin assistanse for å få hennes sønn bort fra fotballens bakgård i fyrstedømmet ved Middelhavet. I retten beskriver hun en mann som var en mester i kommunikasjon, Einar Baardsen var ikke skåren for tungebåndet.

- Når også Dan Børge Akerø sa at han var en ordentlig og trygg agent, ble jeg overbevist. Einar hadde også selv fire sønner, og jeg følte relasjoner der, fortalte Riise. I den første perioden var også eks-Lillestrømspiller Dennis Schiller med på laget og samarbeidet med Baardsen. Berit Riise sier at hun daglig måtte purre på penger fra Baardsen, ofte gikk hun veien om Schiller.

- Hei, hvilken unnskyldning har du fått i dag? var ofte første spørsmål til Dennis, fortalte hun.

Anonyme advarsler fra banker

- Har du fortsatt penger til gode hos Baardsen? spurte aktor.

- Vet du, jeg har ikke summert alle beløpene, svarte hun, og lot det det henge igjen i luften hvorvidt hun mener å ha penger til gode.

Berit Riise beskriver daglige konflikter med Einar Baardsen. Hun sier hun fikk anonyme tips fra bankfolk da John Arne Riise viklet seg inn i låneopptak som seinere førte til ei gjeld på rundt 30 millioner kroner.

- Bankfolkene følte at de måtte advare meg om at John Arne var på vei inn det rene galematias, sa Riise.

- Lekket SMS'ene

Hun beskylder også Einar Baardsen nokså indirekte for å ha lekket de famøse SMS-meldingene til media. John Arne var nyskilt og satt aleine i Liverpool da han overøste norske kjendiskvinner med smigrende SMS-er.

- Hva slags person er det som løper til mediene med slikt? spurte hun.

Berit Riise kjente til de investeringene John Arne Riise ble lokket med på. Hun sier i retten at det skulle være nærmest risikofrie satsinger.

- Når Einar instruerte John Arne til si ja, sa John Arne ja, fordi han hadde full tillit til agenten, sa Berit Riise.

- Katastrofe for oss

Hun forklarer at Baarsen gjentatte ganger forespeilte manmma og sønn Riise at feite sponsoravtaler var like rundt hjørnet. Og da Berit Riise forhandlet fram en god skoavtale med Nike, presenterte Einar Baardsen en Adidas-avtale for John Arne.

- Jeg ringte John Arne og sa herregud, du kan ikke bryte avtalen med Nike, advarte jeg. Men Baardsen sa ifølge Berit Riise at Adidas ville betale boten.

- Slik gikk det selvsagt ikke. John Arne måtte ut med over en million kroner til Nike.

- Einar har hatt et megasugeør ned i John Arnes pengebinge, dette har vært en katatrofe for oss, sa Berit Riise.

Blant annet hevder hun at John Arne ble lurt til ta opp nye låneopptak med god rente i nye banker, lånene skulle gå til å nedbetale lån med dårligere rente i andre banker.

- Men lånene ble aldri utløst. Det satt en gutt i England som trodde han hadde penger på konto. John Arne knakk sammen under et besøk i en bank. Min oppgave var å sørge for at John Arne overlevde, sa Berit Riise.

Hun forklarer at hun måtte ta kampene, mens Einar Baardsen tok pengene. Slik var det også da SMS-historien løp berserk i mediene.

- Jeg reiste ned til John Arne og var med ham 24 timer i døgnet. Jeg prøvde å få i ham vann og mat. Det var jeg som gjorde det, ikke Einar, sa Berit Riise.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25 Hermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49 Kvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08 Koronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt
Siste nytt
04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25NorgeHermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49NorgeKvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08VerdenKoronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus