- Jeg vet hvor nær John Arne var ikke å leve mer

<div>Berit Riise ankommer Stavanger Tingrett tirsdag morgen, for å vitne i rettsaken mellom Einar Baardsen og John Arne Riise. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX</div>
Berit Riise ankommer Stavanger Tingrett tirsdag morgen, for å vitne i rettsaken mellom Einar Baardsen og John Arne Riise. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

<p- Min jobb var å sørge for at John Arne overlevde, fortalte Berit Riise. Hun sier at sønnen brøt sammen da han fikk vite hvor stor gjelda hans var.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken

Tidligere fotballagent og John Arne Riises eks-rådgiver Einar Baardsen er tiltalt for grovt bedrageri, grovt underslag.

Han kan ha lurt John Arne Riise for opp mot 37,8 millioner kroner, privat og gjennom Riise Invest AS.

Tiltalen peker på at han fikk Riise til å overføre 12 millioner til hans private konto. Pengene skulle brukes til investeringer, men gikk til eget forbruk.

Videre skal det ha blitt overført 10 millioner som gikk inn i Baardsens selskaper.

Den tidligere agenten er også tiltalt for flere brudd på regnskapsloven og to alvorlige brudd på ligningsloven.

Påtalemyndigheten mener Baardsen skylder flere millioner i skatt.

Han skal også ha forfalsket en låneavtale på 12,7 millioner ved å skrive under som «John Arne Riise».

Strafferammen for grovt bedrageri og underslag ligger på fengsel inntil seks år.

Baardsen innrømmer delvis straffskyld for brudd på ligningsloven og skatteloven.

Men han avviser de andre anklagene og hevder Riise skyldtre ham penger.

I januar i fjor ble Baardsen erklært personlig konkurs.

Tilsammen 18 kreditorer har meldt inn krav på tilsammen 47 millioner kroner mot Baardsen.

Straffesaken mot Baardsen startet i Stavanger tingrett mandag 10. august.


- Jeg vet hvor nær John Arne var ikke å leve mer da han fikk vite hvor stor gjelda var, sa Berit Riise i Stavanger tingrett i formiddag.

Det var TV-kjendisen Dan Børge Akerø som var fødselshjelperen for Berit Riises seinere ulykksalige forhold til fotballagent Einar Baardsen. De møttes under en middag på Theatercafeen etter at Baardsen hadde tilbudt seg å hjelpe John Arne Riise bort fra en trist benketilværelse i Monaco.

Dette var starten til et samarbeid som Berit Riise nå opplever som et krenkende og fryktelig økonomisk slaveri, der både hun og særlig eldstesønnen var offeret.

- Alltid tusen forklaringer

I sin vitneforklaring sier hun at Einar Baardsen kom på tusen forklaringer for å unngå å betale penger han skyldte Berit Riise.

- Jeg purret og truet. Jeg kunne ha forklart herfra til neste uke om alle bortforklaringene han kom med. Til slutt måtte jeg sende mine personlige inkassokrav til Einar. Så endte det med at jeg fikk beskjed om at denne karen var insolvent, det var ikke et øre å hente, sa en bitter mamma-Riise.

Da John Arne Riise signerte for Liverpool, var Berit Riise likestilt FIFA-lisensiert agent med Einar Baardsen. De avtalte å dele honoraret for Liverpool-agenten, 175.000 pund. Riise anklager Baardsen for å ha holdt disse pengene tilbake i årevis.

- Vi leide ei hytte på fjellet for å komme unna problemene og slappe av. Einar hadde nok en gang lovt å overføre penger. Nok en gang ble vi lurt, og jeg måtte ringe banken for få et forskudd slik at vi kunne gjøre opp hytteregninga, fortalte hun.

Vet når sønnene har sex

I retten forteller hun om et liv der hun har ofret tid, krefter og penger for å hjelpe sine sønner fram på fotballbanen. Hun vil ha en del av æren for deres suksess.

- Vi har hatt et svært nært forhold. Så nært at jeg omtrent vet når de har sex, jeg vet når de har vært på byen, forklarte Riise.

Hun beskriver også en sterk kvinne som brøytet ny mark i Europa, fotballmiljøet på så høyt nivå er sterkt mannsdominert.

- Jeg har vist at jeg hadde noe å fare med. Den dag i dag står alle fotballdører i Europa åpne for meg. Jeg har et nært forhold til kjente trenere og alle norske landslagssjefer, jeg har deres private telefonnumre, sa mamma Riise til retten.

Stolte på ham

Hun kjente ikke Einar Baardsen da han ringte henne og tilbød sin assistanse for å få hennes sønn bort fra fotballens bakgård i fyrstedømmet ved Middelhavet. I retten beskriver hun en mann som var en mester i kommunikasjon, Einar Baardsen var ikke skåren for tungebåndet.

- Når også Dan Børge Akerø sa at han var en ordentlig og trygg agent, ble jeg overbevist. Einar hadde også selv fire sønner, og jeg følte relasjoner der, fortalte Riise. I den første perioden var også eks-Lillestrømspiller Dennis Schiller med på laget og samarbeidet med Baardsen. Berit Riise sier at hun daglig måtte purre på penger fra Baardsen, ofte gikk hun veien om Schiller.

- Hei, hvilken unnskyldning har du fått i dag? var ofte første spørsmål til Dennis, fortalte hun.

Anonyme advarsler fra banker

- Har du fortsatt penger til gode hos Baardsen? spurte aktor.

- Vet du, jeg har ikke summert alle beløpene, svarte hun, og lot det det henge igjen i luften hvorvidt hun mener å ha penger til gode.

Berit Riise beskriver daglige konflikter med Einar Baardsen. Hun sier hun fikk anonyme tips fra bankfolk da John Arne Riise viklet seg inn i låneopptak som seinere førte til ei gjeld på rundt 30 millioner kroner.

- Bankfolkene følte at de måtte advare meg om at John Arne var på vei inn det rene galematias, sa Riise.

- Lekket SMS'ene

Hun beskylder også Einar Baardsen nokså indirekte for å ha lekket de famøse SMS-meldingene til media. John Arne var nyskilt og satt aleine i Liverpool da han overøste norske kjendiskvinner med smigrende SMS-er.

- Hva slags person er det som løper til mediene med slikt? spurte hun.

Berit Riise kjente til de investeringene John Arne Riise ble lokket med på. Hun sier i retten at det skulle være nærmest risikofrie satsinger.

- Når Einar instruerte John Arne til si ja, sa John Arne ja, fordi han hadde full tillit til agenten, sa Berit Riise.

- Katastrofe for oss

Hun forklarer at Baarsen gjentatte ganger forespeilte manmma og sønn Riise at feite sponsoravtaler var like rundt hjørnet. Og da Berit Riise forhandlet fram en god skoavtale med Nike, presenterte Einar Baardsen en Adidas-avtale for John Arne.

- Jeg ringte John Arne og sa herregud, du kan ikke bryte avtalen med Nike, advarte jeg. Men Baardsen sa ifølge Berit Riise at Adidas ville betale boten.

- Slik gikk det selvsagt ikke. John Arne måtte ut med over en million kroner til Nike.

- Einar har hatt et megasugeør ned i John Arnes pengebinge, dette har vært en katatrofe for oss, sa Berit Riise.

Blant annet hevder hun at John Arne ble lurt til ta opp nye låneopptak med god rente i nye banker, lånene skulle gå til å nedbetale lån med dårligere rente i andre banker.

- Men lånene ble aldri utløst. Det satt en gutt i England som trodde han hadde penger på konto. John Arne knakk sammen under et besøk i en bank. Min oppgave var å sørge for at John Arne overlevde, sa Berit Riise.

Hun forklarer at hun måtte ta kampene, mens Einar Baardsen tok pengene. Slik var det også da SMS-historien løp berserk i mediene.

- Jeg reiste ned til John Arne og var med ham 24 timer i døgnet. Jeg prøvde å få i ham vann og mat. Det var jeg som gjorde det, ikke Einar, sa Berit Riise.

Personvernpolicy