Norske frontkjempere begikk overgrep i Polen

Dette bildet fra 1944 viser polske soldater som kjempet mot nazistene, blant dem en håndfull nordmenn. Opprøret startet 1. september 1944 og varte i 63 dager. Foto: PAP Archive/ AP Photo.
Dette bildet fra 1944 viser polske soldater som kjempet mot nazistene, blant dem en håndfull nordmenn. Opprøret startet 1. september 1944 og varte i 63 dager. Foto: PAP Archive/ AP Photo.

<pEn håndfull nordmenn i Hitlers tjeneste var med i avdelinger som begikk forferdelige overgrep da de forsøkte å utrydde sivilbefolkningen i Warszawa høsten 1944, ifølge ny bok.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i boken «De som falt» at NRK-journalist Eirik Veum avslører for første gang skjebnene til alle de 836 nordmennene som falt i tysk tjeneste. Ifølge boken var det fire nordmenn som begikk forferdelige overgrep.

Polsk sanitet bærer bort en av sine sårede medsoldater. Foto: AP Photo/ PAP Archive.Polsk sanitet bærer bort en av sine sårede medsoldater. Foto: AP Photo/ PAP Archive.

De fire ble drept mens de forsøkte å utrydde polske sivile. Den ene av de fire var en 18 år gammel mann fra Lier. Den neste var en 17-åring fra Oslo, den tredje en 19-åring fra Oslo, og den fjerde en 25-åring fra Bergen, skriver Aftenposten.

Grusomme overgrep

Minnestund for de falne etter Warzsawa-opprøret. Foto: Reuters.Minnestund for de falne etter Warzsawa-opprøret. Foto: Reuters.

Veum understreker i boken at langt de fleste nordmenn som vervet seg til tysk krigstjeneste deltok i «normale» krigshandlinger, om man ser bort fra at Hitlers krig i utgangspunktet var folkerettsstridig og forbrytersk. Bokens bildemateriale er samlet inn av Geir Brenden. De to har gjennomgått et omfattende kildemateriale for å dokumentere hva som skjedde.

«Alle mennesker de møter i sin fremrykking, blir drept. Om det er spedbarn, nonner, sykepleiere eller invalide sykehuspasienter spiller ingen rolle. Alle skal drepes», heter det i boken om SS-avdelingenes angrep på sivilbefolkningen i Warszawa.

Ny kunnskap

Veum sier det er på tide med åpenhet om nordmenn som kjempet på tysk side under krigen.

– Bare med full åpenhet kan vi få svar på spørsmål som har vært feid under teppet i snart 65 år, sier han.

Leder av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, sier boken er imponerende. Han slår fast uten forbehold at det er ny kunnskap at nordmenn deltok i en avdeling som slo ned oppstanden i Warszawa, og at boken dermed føyer en viktig bit til den norske krigshistorien. (©NTB)

Personvernpolicy