Russisk kraftulykke krevde trolig over 70 liv

OVERSVØMT: 50 er savnet etter ulykken i Russland. Foto: Scanpix
OVERSVØMT: 50 er savnet etter ulykken i Russland. Foto: Scanpix

<pDet er usannsynlig at det vil bli funnet overlevende etter ulykken ved Russlands største vannkraftverk mandag, ifølge anleggets eier. 64 personer er savnet og 12 bekreftet omkommet i ulykken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er lite trolig at vi vil finne overlevende der oversvømmelsen oppsto. Vi gjennomfører leteoperasjoner, sier Vasilij Zubakin, talsmann for selskapet RusHydro.

Den voldsomme oversvømmelsen oppsto mandag da vanntrykket i rørene inn mot det ene kraftenheten plutselig økte kraftig, noe som forårsaket en sprekk i anlegget og en delvis oversvømmelse av den ene turbinhallen.

Mange hundre millioner

Ulykken skaper kraftmangel som rammer stål- og aluminiumsindustrien hardt.

Ulykken ved kraftverket i Sajano-Sjusjenskaja i det østlige Sibir skjedde mandag da en turbinhall ble delvis oversvømt. I tillegg til de omkomne og savnede, er 14 personer skadd.

Selskapet RusHydro, som eier kraftverket, opplyser at det er gjort skader for mange hundre millioner kroner. Det kan ta flere måneder før driften kan gjenopptas.

Pumperommet der den ødelagte turbinen befinner seg, er 100 meter langt og ligger høyt oppe i betongkonstruksjonen som demmer opp Jenisej-elven. Demningen ble bygget i 1978.

Flyktet i panikk

Panikkslagne innbyggere flyktet fra området da nyheten om oversvømmelsen ble kjent. Russlands minister for krisesituasjoner, Sergej Sjojgu, rykket senere mandag ut og forsøkte å berolige lokalbefolkningen.

– Det er ingen fare for at landsbyene nedenfor Sajano-Sjusjenskaja skal bli satt under vann. Det er ikke noe som tyder på at demningen ved kraftverket er påført skader, sa Sjojgu på russisk fjernsyn.

Få timer senere ble det meldt om tegn til kraftmangel i byen Tomsk og i gruveregionen Kusbass.

Gammelt anlegg

Kraftverket i Sajano-Sjusjenskaja stammer fra Sovjetunionens dager og er et eksempel på aldrende infrastruktur som hemmer Russlands økonomiske utvikling.

Kraftverket ligger bare fem mil fra to smelteverk, som er verdens største produsenter av aluminium.

Smelteverkene kunne imidlertid fortsette virksomheten etter at de fikk strømforsyninger fra et annet sted.

Sajano-Sjusjenskaja-kraftverket bidrar med 25 prosent av RusHydros totale kraftproduksjon på 25,3 gigawatt.

– Ulykken er en påminnelse om hvor viktig elektrisitet er i moderne økonomi, og at sikkerhet og pålitelighet ikke er mulig uten skikkelig finansiering, skriver analytikere i investeringsbanken Renaissance Capital. (©NTB)

Personvernpolicy