- Hav av uenighet

FØRSTE LEDERDEBATT: Partilederne ( fra venstre) Erna Solberg (Høyre), Lars  Sponheim (Venstre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet), Jens Stoltenberg  (Arbeiderpartiet) og Kristin Halvorsen (Sosialistisk Venstreparti) etter  opptaket av mandagens partilederdebatt i Tabloid på TV 2. Helt til høyre  prgramleder Trude Teige. Foto: Berit Roald / SCANPIX
FØRSTE LEDERDEBATT: Partilederne ( fra venstre) Erna Solberg (Høyre), Lars Sponheim (Venstre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet), Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet) og Kristin Halvorsen (Sosialistisk Venstreparti) etter opptaket av mandagens partilederdebatt i Tabloid på TV 2. Helt til høyre prgramleder Trude Teige. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Det er et hav av politisk uenighet mellom Venstre og Fremskrittspartiet, slo venstreleder Lars Sponheim fast i valgets første partilederdebatt i fjernsynet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Startskuddet for den virkelige valgkampen gikk da fem partiledere møttes til debatt i Tabloid i TV 2 mandag kveld.

Debatten, som manglet lederne fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet av stortingspartiene, viste at spørsmål om regjeringssamarbeid, skattepolitikk og fordeling og barn og unge kommer til å ble sentrale temaer.

Det kom også fram at det ikke bare er et hav av politisk uenighet mellom Venstre og Frp, men også mellom de borgerlige partiene og de rødgrønne om de temaene som ble tatt opp.

Ingen nye signaler

Det kom ingen nye signaler om samarbeid på borgerlig side. Høyre vil samarbeide med alle, Venstre vil ikke ha noe med Fremskrittspartiet å gjøre og Fremskrittspartiet vil gjerne ha med flere enn Høyre på et eventuelt regjeringslag.

Sponheim var nok en gang klinkende klar på at Venstre ikke vil ha noen form for regjeringssamarbeid med Frp. Han håper også at Høyre vil komme på bedre tanker og satse på et samarbeid med sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en avgrunn mellom det Venstre og Frp står for. Vi kan ikke sitte i regjering sammen med Frp. Det er umulig fordi den politiske avstanden er for stor, gjorde han klart i debatten.

Høyres leder Erna Solberg mener det er trist av Venstre ikke vil være med på å sikre at et borgerlig flertall fører til en borgerlig regjering.

– En stemme til Høyre er en stemme for Høyres politikk og for et regjeringsskifte, konkluderer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-leder Siv Jensen ba Sponheim slutte å opptre som en brumlebasse og oppfordret ham til å opptre mer konstruktivt. Hun minnet også Sponheim om at han leder det minste partiet i Stortinget.

Hverdagspolitikk

– Jeg vil gjerne at debatten skal dreie seg om hverdagen til folk, sa SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen (SV) til NTB etter debatten.

– Det er nå debatten er i gang. Når partilederne møtes til debatt, kommer forskjellene klarere fram enn når vi opptrer hver for oss, understreket hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-leder Erna Solberg tror at folks ønske om et regjeringsskifte vil avgjøre valget. Hun viser til at det er et felles ønske fra alle de borgerlige partiene å prioritere verdiskapning og lettelser for næringslivet sterkere enn dagens regjering ønsker.

– Så langt har regjeringsspørsmålet skygget for de politiske sakene. Nå vil vi få en tydelig valgkamp, sier hun til NTB.

SFO

Et eksempel på hverdagspolitikk er skolefritidsordningen som Halvorsen forsøker å gjøre til et hovedtema i sin valgkamp.

SV har foreslått makspris på SFO og rett for alle barn til å delta. Verken Høyre eller Frp vil satse store ressurser på ordningen. Erna Solberg understreket mandag at Høyre mener det er viktigere å bruke penger på undervisning.

Siv Jensen mener kommunene selv må administrere en slik ordning og selv avgjøre foreldrebetalingen.