- 700 stemmelokaler holder stengt

VAKTHOLD: En amerikansk soldat står vakt foran en rekke valgurner som skal plasseres på de nærmere 7000 valgstedene. Foto: Scanpix.
VAKTHOLD: En amerikansk soldat står vakt foran en rekke valgurner som skal plasseres på de nærmere 7000 valgstedene. Foto: Scanpix.

<pTalibans trusler om vold fører til at minst 700 stemmelokaler stenges før presidentvalget i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kom den første direkte trusselen mot vanlige folk i Afghanistan foran torsdagens presidentvalg. På løpesedler og telefon advarte Taliban vanlige folk mot å gå til valgurnene, fordi de da kunne bli rammet av angrep.

- Vi skal ta i bruk nye metoder, sier Taliban-talsmannen Qari Yousouf Ahmadi ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mandag kunne ikke de sentrale myndighetene i landet si noe om hvor mange stemmestasjoner som kommer til å holde åpent på valgdagen, men man frykter at det minst kommer til å være 12 prosent av de cirka 7000 planlagte stemmestasjonene som ikke åpner dørene torsdag.

Hamid Karzai er uten tvil den største favoritten foran torsdagens valg. Foto: Scanpix.Hamid Karzai er uten tvil den største favoritten foran torsdagens valg. Foto: Scanpix.

Det er første gang at Taliban går så aktivt til verks for å hindre at folk avlegger sin stemme. Sikkerhetsmyndighetene forbereder seg nå slik at ingen valglokaler som ikke har beskyttelse av politi og soldater kommer til å være åpne. Myndighetene innrømmet samtidig at åtte distrikter er å regne som under kontroll av Taliban, mens 35 andre har så høy risiko at man vurderer å ikke avholde valg her.

- Vår første tanke er på sikkerheten. Vi koordinerer nå både afghanske og internasjonale sikkerhetsstyrker . Vi kommer ikke til å vite hvor mange som kommer til å holde stengt før på selve valgdagen, sier Zekria Barakzai til AFP.

Storfavoritten

Dr. Abdullah Abdullah var lenge utenriksminister for Hamid Karzai. Nå er han hans fremste utfordrer. Foto: Scanpix.Dr. Abdullah Abdullah var lenge utenriksminister for Hamid Karzai. Nå er han hans fremste utfordrer. Foto: Scanpix.

Utfallet av valget ser ut til å være gitt. Den sittende presidenten Hamid Karzai har 36 prosent av oppslutningen ifølge en meningsmåling selskapet Glevum Associates gjennomførte i juli. Den nærmeste konkurrenten, den tidligere utenriksministeren Abdullah Abdullah ligger 16 prosent bak Karzai.

I en kuriøs vending av begivenhetene ble en helikopterpilot og flere andre personer pågrepet i Kabul i dag, fordi de hadde sluppet flyveblader til støtte for nettopp denne kandidaten over byen. Ifølge de afghanske sikkerhetsstyrker blee de hanket inn fordi de ikke hadde de nødvendige tillatelsene for lavtflyvning over den afghanske hovedstaden.

En av utfordrerne er Ramazan Bashardost, hans hovedsak er kampen mot korrupsjon. Foto: Scanpix.En av utfordrerne er Ramazan Bashardost, hans hovedsak er kampen mot korrupsjon. Foto: Scanpix.

Dr. Abdullah Abdullah har tidligere tjenestegjort som utenriksminister for Nordalliansen, som fungerte som den eneste anerkjente statsmakten etter at Taliban hadde tatt over. Siden Hamid Karzai kom til makten i 2001 har han også vært den som har tjenestegjort lengst som utenriksminister.

Han stiller til valg som president på en ganske konservativ plattform, og mener den sittende presidenten har forsømt det afghanske folket på det groveste. De siste dagene har spesielt Abdullah markert seg med å reise over store deler av landet for å spre sitt kandidatur. Hvis meningsmålingene som har kommet inn så langt viser seg å stemme, holder ikke Karzais overtak til at han blir utnevnt til president etter bare en valgrunde. I så tilfelle er det mest sannsynlig ham og Abdullah Abdullah som kommer til å gå videre til den siste og avgjørende valgrunden.

Anti-korrupsjon

Dr. Ashraf Ghani ble regnet som en veldig sterk utfordrer, men ligger nå på fjerdeplass. Han kan likevel slå tilbake.Dr. Ashraf Ghani ble regnet som en veldig sterk utfordrer, men ligger nå på fjerdeplass. Han kan likevel slå tilbake.

Konkurrentene som følger på de to neste plassene er Ramazan Bashardost og Dr. Ashraf Ghani med henholdsvis ni og fire prosents oppslutning. Det må legges til at meningsmålingen fra Glevum Associates ble gjennomført i perioden 8.-17. juli, og at tallene kan ha forandret seg siden dengang.

Valgkampen i Afghanistan er nokså annerledes enn det vi er vant til i vestlige samfunn. Kandidatene må i stor grad finne folket der de bor. Cirka 70 prosent av innbyggerne er analfabeter, og de aller færreste har tilgang på tv eller andre massemedier. I tillegg er samfunnsstrukturen slik at mange eksperter mener det ikke har noe for seg å gå for hver enkelt velger. Det vil være nok å overbevise de lokale lederne for å få de stemmene man ønsker.

En rekke valgsteder kan bli stengt hvis sikkerheten viser seg å være for dårlig. Foto: Scanpix.En rekke valgsteder kan bli stengt hvis sikkerheten viser seg å være for dårlig. Foto: Scanpix.

Det har ikke forhindret noen av kandidatene fra å ta i bruk mer moderne metoder. Spesielt Dr. Ashsraf Ghani har tatt dette til seg. Som den eneste av kandidatene har han valgt å ha en skikkelig tilstedeværelse på mikrobloggsamfunnet Twitter. Hvor stor effekt det kommer til å ha er ganske usikkert. Så langt har Ghani 103 personer som følger ham på nettstedet.

Ghani var tidligere finansminister i Hamid Karzais regjering fram til desember 2004. Hans fremste innsalgspunkt foran torsdagens valg er å styrke landets økonomi. Med sin bakgrunn er det mange som hadde trodd at han var hovedutfordreren foran årets valg, men valgkampen har vist at Abdullah Abdullah stiller sterkere.

Refset Karzai

Søndag var det duket for den første tv-debatten der også president Hamid Karzai ville delta. Av ukjente grunner var det bare Ghani og Bashardost som møtte opp sammen med presidenten. Den sterkeste utfordreren glimret med sitt fravær. Bashardost var ifølge internasjonale eksperter den som kom best ut av debatten med sine knallharde angrep på det han mener er Karzais leflete oppgjør med korrupsjon og krigsherrene. Bashardost mener Karzai har gjort altfor lite for å ta et oppgjør med de kriminelle kreftene, og at man ved å innlemme krigsherrene i landets regjering bare gjør vondt verre.

Karzai på sin side mener veien til et mer vellykket Afghanistan går på nettopp det å innlemme alle stemmer i landet sammen, også de som har en mer tvilsom bakgrunn enn andre.

Analytikere mener dette er mer et spill for galleriet enn noe annet. Ikke minst fordi det i helgen ble kjent at den mest beryktede krigsherrene, general Dostum nå returnerer til Afghanistan etter å ha oppholdt seg i Tyrkia siden i fjor høst. Dostum, som står svært sterkt bland tadsjikerne, kan være med på å tippe Karzais oppslutning over de 50 prosentene som er nødvendig for å slippe en valgrunde nummer to.

Usikkerheten som omslutter valgdagen torsdag gjør at det er svært vanskelig å forutsi hvordan valgresultatet ender. Uansett vil det tidligst 25. august kunne bli gitt et foreløpig resultat. Den endelige opptellingen forventes ikke å være klar før 17. september. Da skal alle de 17 millioner stemmene som forventes være ferdig talte.

Personvernpolicy