- 700 stemmelokaler holder stengt

VAKTHOLD: En amerikansk soldat står vakt foran en rekke valgurner som skal plasseres på de nærmere 7000 valgstedene. Foto: Scanpix.
VAKTHOLD: En amerikansk soldat står vakt foran en rekke valgurner som skal plasseres på de nærmere 7000 valgstedene. Foto: Scanpix.

Talibans trusler om vold fører til at minst 700 stemmelokaler stenges før presidentvalget i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kom den første direkte trusselen mot vanlige folk i Afghanistan foran torsdagens presidentvalg. På løpesedler og telefon advarte Taliban vanlige folk mot å gå til valgurnene, fordi de da kunne bli rammet av angrep.

- Vi skal ta i bruk nye metoder, sier Taliban-talsmannen Qari Yousouf Ahmadi ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mandag kunne ikke de sentrale myndighetene i landet si noe om hvor mange stemmestasjoner som kommer til å holde åpent på valgdagen, men man frykter at det minst kommer til å være 12 prosent av de cirka 7000 planlagte stemmestasjonene som ikke åpner dørene torsdag.

Hamid Karzai er uten tvil den største favoritten foran torsdagens valg. Foto: Scanpix.Hamid Karzai er uten tvil den største favoritten foran torsdagens valg. Foto: Scanpix.

Det er første gang at Taliban går så aktivt til verks for å hindre at folk avlegger sin stemme. Sikkerhetsmyndighetene forbereder seg nå slik at ingen valglokaler som ikke har beskyttelse av politi og soldater kommer til å være åpne. Myndighetene innrømmet samtidig at åtte distrikter er å regne som under kontroll av Taliban, mens 35 andre har så høy risiko at man vurderer å ikke avholde valg her.

- Vår første tanke er på sikkerheten. Vi koordinerer nå både afghanske og internasjonale sikkerhetsstyrker . Vi kommer ikke til å vite hvor mange som kommer til å holde stengt før på selve valgdagen, sier Zekria Barakzai til AFP.

Storfavoritten

Dr. Abdullah Abdullah var lenge utenriksminister for Hamid Karzai. Nå er han hans fremste utfordrer. Foto: Scanpix.Dr. Abdullah Abdullah var lenge utenriksminister for Hamid Karzai. Nå er han hans fremste utfordrer. Foto: Scanpix.

Utfallet av valget ser ut til å være gitt. Den sittende presidenten Hamid Karzai har 36 prosent av oppslutningen ifølge en meningsmåling selskapet Glevum Associates gjennomførte i juli. Den nærmeste konkurrenten, den tidligere utenriksministeren Abdullah Abdullah ligger 16 prosent bak Karzai.

I en kuriøs vending av begivenhetene ble en helikopterpilot og flere andre personer pågrepet i Kabul i dag, fordi de hadde sluppet flyveblader til støtte for nettopp denne kandidaten over byen. Ifølge de afghanske sikkerhetsstyrker blee de hanket inn fordi de ikke hadde de nødvendige tillatelsene for lavtflyvning over den afghanske hovedstaden.

En av utfordrerne er Ramazan Bashardost, hans hovedsak er kampen mot korrupsjon. Foto: Scanpix.En av utfordrerne er Ramazan Bashardost, hans hovedsak er kampen mot korrupsjon. Foto: Scanpix.

Dr. Abdullah Abdullah har tidligere tjenestegjort som utenriksminister for Nordalliansen, som fungerte som den eneste anerkjente statsmakten etter at Taliban hadde tatt over. Siden Hamid Karzai kom til makten i 2001 har han også vært den som har tjenestegjort lengst som utenriksminister.

Han stiller til valg som president på en ganske konservativ plattform, og mener den sittende presidenten har forsømt det afghanske folket på det groveste. De siste dagene har spesielt Abdullah markert seg med å reise over store deler av landet for å spre sitt kandidatur. Hvis meningsmålingene som har kommet inn så langt viser seg å stemme, holder ikke Karzais overtak til at han blir utnevnt til president etter bare en valgrunde. I så tilfelle er det mest sannsynlig ham og Abdullah Abdullah som kommer til å gå videre til den siste og avgjørende valgrunden.

Anti-korrupsjon

Dr. Ashraf Ghani ble regnet som en veldig sterk utfordrer, men ligger nå på fjerdeplass. Han kan likevel slå tilbake.Dr. Ashraf Ghani ble regnet som en veldig sterk utfordrer, men ligger nå på fjerdeplass. Han kan likevel slå tilbake.

Konkurrentene som følger på de to neste plassene er Ramazan Bashardost og Dr. Ashraf Ghani med henholdsvis ni og fire prosents oppslutning. Det må legges til at meningsmålingen fra Glevum Associates ble gjennomført i perioden 8.-17. juli, og at tallene kan ha forandret seg siden dengang.

Valgkampen i Afghanistan er nokså annerledes enn det vi er vant til i vestlige samfunn. Kandidatene må i stor grad finne folket der de bor. Cirka 70 prosent av innbyggerne er analfabeter, og de aller færreste har tilgang på tv eller andre massemedier. I tillegg er samfunnsstrukturen slik at mange eksperter mener det ikke har noe for seg å gå for hver enkelt velger. Det vil være nok å overbevise de lokale lederne for å få de stemmene man ønsker.

En rekke valgsteder kan bli stengt hvis sikkerheten viser seg å være for dårlig. Foto: Scanpix.En rekke valgsteder kan bli stengt hvis sikkerheten viser seg å være for dårlig. Foto: Scanpix.

Det har ikke forhindret noen av kandidatene fra å ta i bruk mer moderne metoder. Spesielt Dr. Ashsraf Ghani har tatt dette til seg. Som den eneste av kandidatene har han valgt å ha en skikkelig tilstedeværelse på mikrobloggsamfunnet Twitter. Hvor stor effekt det kommer til å ha er ganske usikkert. Så langt har Ghani 103 personer som følger ham på nettstedet.

Ghani var tidligere finansminister i Hamid Karzais regjering fram til desember 2004. Hans fremste innsalgspunkt foran torsdagens valg er å styrke landets økonomi. Med sin bakgrunn er det mange som hadde trodd at han var hovedutfordreren foran årets valg, men valgkampen har vist at Abdullah Abdullah stiller sterkere.

Refset Karzai

Søndag var det duket for den første tv-debatten der også president Hamid Karzai ville delta. Av ukjente grunner var det bare Ghani og Bashardost som møtte opp sammen med presidenten. Den sterkeste utfordreren glimret med sitt fravær. Bashardost var ifølge internasjonale eksperter den som kom best ut av debatten med sine knallharde angrep på det han mener er Karzais leflete oppgjør med korrupsjon og krigsherrene. Bashardost mener Karzai har gjort altfor lite for å ta et oppgjør med de kriminelle kreftene, og at man ved å innlemme krigsherrene i landets regjering bare gjør vondt verre.

Karzai på sin side mener veien til et mer vellykket Afghanistan går på nettopp det å innlemme alle stemmer i landet sammen, også de som har en mer tvilsom bakgrunn enn andre.

Analytikere mener dette er mer et spill for galleriet enn noe annet. Ikke minst fordi det i helgen ble kjent at den mest beryktede krigsherrene, general Dostum nå returnerer til Afghanistan etter å ha oppholdt seg i Tyrkia siden i fjor høst. Dostum, som står svært sterkt bland tadsjikerne, kan være med på å tippe Karzais oppslutning over de 50 prosentene som er nødvendig for å slippe en valgrunde nummer to.

Usikkerheten som omslutter valgdagen torsdag gjør at det er svært vanskelig å forutsi hvordan valgresultatet ender. Uansett vil det tidligst 25. august kunne bli gitt et foreløpig resultat. Den endelige opptellingen forventes ikke å være klar før 17. september. Da skal alle de 17 millioner stemmene som forventes være ferdig talte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 WikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Frykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27 Skip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der
Siste nytt
19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenWikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenFrykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27VerdenSkip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus