Norsk kreftforsker fikk Armstrong-hjelp

Sophie D. Fosså, overlege og professor i klinisk kreftforskning ved Radiumhospitalet, fikk midler fra Lance Armstrong Foundation til sin forskning om testikkelkreft. Norske forskere er blant verdens fremste på denne krefttypen.
Sophie D. Fosså, overlege og professor i klinisk kreftforskning ved Radiumhospitalet, fikk midler fra Lance Armstrong Foundation til sin forskning om testikkelkreft. Norske forskere er blant verdens fremste på denne krefttypen.

<pPenger fra sykkelstjernen Lance Armstrongs stiftelse har bidratt til at norske kreftforskere er i verdenstoppen innenfor kunnskap om og behandling av testikkelkreft.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Syklisten Thor Hushovd er sterkt medvirkende til at Lance Armstrong stiller til start i Oslo Grand Prix på sykkel neste uke. Armstrong, på bildet bak Hushovd, skal også delta på et seminar i regi av Kreftforeningen for å fortelle om sin kreftsykdom.Syklisten Thor Hushovd er sterkt medvirkende til at Lance Armstrong stiller til start i Oslo Grand Prix på sykkel neste uke. Armstrong, på bildet bak Hushovd, skal også delta på et seminar i regi av Kreftforeningen for å fortelle om sin kreftsykdom.

Men Norge er også, uforklarlig nok, i verdenstoppen når det gjelder andel menn som rammes av denne krefttypen. 40 år tilbake i tid fantes ingen kur. Nå helbredes hele 95 prosent av tilfellene.Onsdag og torsdag får Norge besøk av den 37 år gamle sykkellegenden Armstrong for første gang siden han vant sin eneste VM-tittel i nettopp Oslo for 16 år siden. Men professor Sofie Fosså, forskeren som søkte om og mottok forskningsmidlene fra Lance Armstrong Foundation (LAF) i 2002, får ikke oppfylt sin mangeårige drøm om et møte med superstjernen på grunn av ferieavvikling.

– Jeg søkte om midler øremerket forskning på blant annet menns evne til å lage barn på naturlig vis etter behandling av testikkelkreft. Og budskapet er at selv om det viser seg vanskelig i mange år etter behandlingen, får man omsider evnen tilbake. Det er Armstrong selv et bevis på, sier Sofie Fosså til NTB.

Over en million kroner fikk Fosså innvilget i forskningsmidler fra LAF for sju år siden. Pengene er i ferd med å finansiere blant annet to nye doktoravhandlinger i Norge. Armstrongs fond har samlet inn omkring halvannen milliard kroner til kreftsaken verden over.

Gir håp

Amerikanske Armstrong er far til fire barn, de første tre som resultat av kunstig befruktning. I juni kom foreløpig sistemann til verden. Lille Max Armstrong skal ha blitt unnfanget på naturlig vis.

– Armstrong er en av kreftsakens viktigste ambassadører globalt. Han gir håp til enkeltmennesker som er rammet av kreft, og for oss i Norge betyr besøket langt større skape oppmerksomhet rundt på kreftsaken. Det er gevinsten – ved siden av at vi håper folk lar seg inspirere til å donere flere penger til kreftsaken, mener generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Som 25-åring ble Lance Armstrong rammet av testikkelkreft med spredning til lungene og hjernen. Prognosen legene ga ham til å overleve, var 20 prosent. To og et halvt år etter at diagnosen ble stilt, vant han verdens kanskje hardeste idrettskonkurranse, treukersrittet Tour de France, første gang.

Var heldig

Seks år senere hadde han seks seirer til på merittlisten, flere enn noen andre i rittets 100-årige historie.

– Han var veldig heldig. Spredning til hjernen er ofte en indikasjon på at det kan gå dårlig med pasienten. Men legene som behandlet ham, visste hva de gjorde. Hvis en ung mann ble rammet av testikkelkreft da jeg begynte som forsker i 1968, var det klart at han ikke ville overleve det kommende året. I dag helbreder vi 95 prosent av tilfellene, forteller Fosså, som i dag samarbeider nært med to av Armstrongs behandlende leger.

Den norske professoren omtaler det som «svært beklagelig» at hun ikke får anledning til å møte Armstrong. Én ting skulle Fosså mer enn gjerne ha fortalt den tidligere kreftpasienten ansikt til ansikt.

– Jeg ville gitt min fulle støtte til hans uttalelse om at den nærmeste familien er kreftpasientenes viktigste støttespillere i forbindelse med behandlingen. Min erfaring er at selv kraftige og energiske unge menn blir som barn igjen når kreften rammer dem. Jeg opplever at mødrene deres, og til og med kosebamser, er den viktigste støtten.

Over 25.000 mennesker får hvert år kreftdiagnose i Norge. I løpet av få år vil kreft være verdens mest dødelige sykdom. Hjerte- og karsykdommer er årsaken til flest dødsfall blant mennesker på jorda i dag. (©NTB)

Personvernpolicy