«Arctic Sea» funnet

«Arctic Sea» funnet
«Arctic Sea» funnet
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOppbrakt av russiske marinefartøyer. Saken oppdateres.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Arctic Sea-forsvinningen
* Lasteskipet Arctic Sea forsvant på mystisk vis etter å ha passert den engelske sørkysten 30. juli. Det var på vei fra Finland til Algerie.
* Arctic Sea er et bulkskip på 4.000 tonn. Det seiler under maltesisk flagg, men besetningen på 15 er russisk.
* Skipet kom ikke fram til Algerie som planlagt 4. august.
* Onsdag 12. august meldte Russland at marinen hadde fått ordre om å oppspore Arctic Sea.
* Finsk politi opplyste 14. august at skipets finske eiere hadde mottatt et krav om løsepenger.
* Mandag 17. august sa russiske myndigheter at skipet er funnet utenfor Kapp Verde-øyene.
(Kilder: Reuters, AP, NTB)

Siste: Arctic Sea er oppbrakt og beslaglagt av russiske fartøyer, ifølge den russiske forsvarsministeren.

Skipet skal ha blitt oppbrakt ved ett-tiden i natt, Moskva-tid. Mannskapet er fraktet om bord en russisk ubåt, ifølge nyhetsbyrået BNO News.

Det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti melder at mannskapet er fraktet til en russisk fregatt, og at de nå har innledet en etterforskning.

Det er ikke meldt om motstand da de russiske fartøyene oppbrakte Arctic Sea, og det er heller ikke meldt om arrestasjoner.

Saken oppdateres .

Lasteskipet «Arctic Sea», som ble kapret 24. juli i år, utenfor svenskekysten, kan ha atomvåpen om bord. Det er budskapet fra flere eksperter på internasjonal maritim sikkerhet.

Lasteskipet ble bordet 24. juli av ti bevæpnede kaprere utkledd som narkotikapoliti, og har vært utenfor eiernes kontroll siden. Ifølge skipspapirene er skipet lastet med tømmer, men nå kan flere ting tyde på at lasten er langt farligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For det første ble skipet undersøkt for radioaktiv stråling i den finske havna Pietasaari noen få dager før det ble kapret. Skipet hadde først satt ut fra den russiske enklaven Kaliningrad, som også tidligere har vært i internasjonalt søkelys for smugling av forskjellige sensitive varer, før det gikk i havn i Finland, angivelig for å laste tømmer som skulle fraktes til Algerie.

- Atombeskyldninger grunnløse

Finske myndigheter bekrefter også at brannmenn undersøkte skipet for radioaktiv stråling, men en talsmann for myndighetene mener at denne undersøkelsen var basert på en misforståelse, og at medienes videre spekulasjoner i at skipet fraktet atomvåpen var latterlige og grunnløse, ifølge nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For det andre ble skipet kapret av svært kompetente pirater, kledd ut som narkotikapoliti. De var i stand til å ta kontroll over skipet og føre det vekk fra svensk farvann og ut i Atlanterhavet uten å bli oppdaget. Internasjonale eksperter på maritim sikkerhet mener det ville være helt grunnløst å utføre en slik kapring for en tømmerlast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre har kaprerne sendt inn krav om løsepenger, ifølge russiske medier på rundt åtte millioner kroner for skipet og dets mannskap.

På vei mot Afrika?

«Arctic Sea» seiler under maltesisk flagg og eies av det Malta-baserte selskapet Arctic Sea, men besetningen er russisk. Det er det finske selskapet Solchart Management som har det operative ansvaret.

Russland har satt inn hele sin Atlanterhavsflåte i søket etter skipet, som i helgen sendte ut signal fra Biscayabukta utenfor Frankrike. De har også fått bistand fra NATO til søket.

Ubekreftede rapporter har plassert skipet utenfor de vestafrikanske Kapp Verde-øyenes kyst, mens et mulig signal kan ha blitt sendt ut fra Bissau-bukta ved det afrikanske fastlandet.

Skipet ble til slutt oppbrakt 300 nautiske mil utenfor kysten av Kapp Verde-øyene.

- Det er definitivt atomvåpen

Sergev Portenko, visepresident i den russiske sjømannsforeningen, mener ifølge den tyske avisa Bild at skipet definitivt frakter atomvåpen til en uspesifisert destinasjon i Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter har så langt nektet å bekrefte noen av rapportene, men Portenko får støtte fra flere maritime eksperter. Heinrich Blume, tysk ekspert på sjøsikkerhet, mener det er profesjonell, organisert kriminalitet som står bak.

- Dette dreier seg ikke om smugling av snaps eller sigaretter. Det ville ikke være verdt all anstrengelsen. Dette kan fort tenkes å være noe som plutonium, sier Heinrich Blume, en av ekspertene til The Telegraph.

Besetningen torturert

Nye bilder har dukket opp hos svensk politi, som etterforsker kapringen av lasteskipet Arctic Sea, som altså skjedde utenfor kysten av Gotland 24. juli.

Bildene skal være av en slik natur at politiet tror mannskapet er blitt torturert, og skal vise blåmerker og trukne tenner. Politiet i Finland og Sverige tror kaprerne har vært ute etter informasjon fra mannskapet.