Islandsk raseri mot Kristin Halvorsen

- Den norske finansministeren mener vi vanlige islendinger skal straffes for spekulantenes fiasko! anklager Jakobina Olafsdottir. Foto: Thomas Vermes/privat
- Den norske finansministeren mener vi vanlige islendinger skal straffes for spekulantenes fiasko! anklager Jakobina Olafsdottir. Foto: Thomas Vermes/privat

- Jeg er en av islendingene du anklager, Kristin Halvorsen. Men det var ikke vanlige folk som drev Icesave, sier firebarnsmor. Hun vil ta med seg familien og flytte fra Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter: - Norske skattebetalere skal ikke betale regningen for Islands høyreorienterte eksperimenter. Vi utbetaler ikke lån til Island før dere har oppfylt det internasjonale valutafondet IMFs krav.

Det var budskapet fra SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen til den islandske befolkningen i kringkastingsselskapet RÚV fredag.

Uttalelsen hennes kom etter at Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen og Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund forrige uke forlangte at Norge umiddelbart må gi kriserammede Island lånene som var lovet.

- Er JEG ansvarlig?

Halvorsen utspill innebærer at ikke en krone blir utbetalt i lån til Island før staten har garantert å tilbakebetale alle innskuddene britiske og nederlandske kunder hadde i den konkursrammede nettbanken Icesave.

Reaksjonene uteblir ikke på Island.

- Jeg er en av islendingene som den norske utenriksministeren mener bør ta konsekvensene av sin ansvarsløse oppførsel. Men jeg og 90 prosent av islendingene har aldri deltatt i noe kapitalistisk eksperiment!

Det er reaksjonen fra Jakobina Olafsdottir mot Halvorsens uttalelser.

Les hele hennes brev til ABC Nyheter.

- Andre bør straffes

Olafsdottir er firebarnsmor, arbeider med en doktorgrad ved universitet og har i ti måneder vært aktivist i kampen mot det som nå skjer med Island. 21. januar talte hun for 10.000 demonstranter utenfor Alltinget.

Hun og storparten av den islandske befolkningen reagerer på at de skal betale for finansakrobatenes spekulative bankvirksomhet. Bankkollapsen og kravene fra briter og nederlendere vil belaste statsbudsjettet og føre til kutt i offentlige tjenester.

- Det var regjeringen og forretningsfolkene, ikke vanlige folk, som var ansvarlige. Det er de som bør straffes, mener Jakobina Olafsdottir.

- Vanlige folk som ikke hadde innflytelse på hvordan ting utviklet seg, burde ikke bli rammet, sier Olafsdottir på telefon til ABC Nyheter.

Uenig i Halvorsens skremsel

- Forstår du Halvorsens ønske om å beskytte norske skattebetalere?

- Ja, men lånene skal betales av islandske skattebetalere – og med rente! svarer Olafsdottir.

Natt til lørdag ble det islandske Alltinget enige om å endre avtalen om Icesave-garantier slik at de tar noen forbehold.

- Er du fortsatt bekymret etter forliket i Alltinget?

- Jeg er glad de gjorde disse endringene. Men avtalen er svært gal likevel. Saken burde kanaliseres inn i rettssystemet. Det er alles rett å ta opp saker for domstolen, men det motsetter Nederland og Storbritannia seg, sier Olafsdottir.

Reiser fra Island

Belastningen på Island blir nå så stor, at Jakobina Olafsdottir planlegger å emigrere.

- Vil du virkelig reise fra Island?

- Jeg mener alvor. Og mest på grunn av mine yngre barn. De må lære språk og tilpasse seg et annet land, kanskje Sverige, kanskje Norge, mens det er tid. Jeg er sint på dem som har stelt det til slik at vi må gjøre dette, sier Olafsdottir, og spår:

- Jeg tror mange vil emigrere.

Det hevder også Eva Jolys i sin kronikk «Sviket mot Island» i Aftenposten.

Men Færøyene bistår

Her i landet forlanger SV i regjering at den islandske stat skal forplikte seg til å følge opp IMFs betingelser og betale hele regninga for de islandske bankspekulantenes konkurs i nettbanken Icesave.

Til sammenlikning har det høyre-styrte Færøyene fått et enstemmig lagting der med på å yte 300 millioner danske kroner i lån som allerede er utbetalt til Island.

Lånet ytes til samme rente det færøyske landsstyret til enhver tid får låne for, for tida 3,5 prosent ifølge den færøyske sentralbankens opplysning til ABC Nyheter. Til sammenlikning avkreves Island 5,5 prosent rente på Icesave-lånet på 3,88 milliarder euro.

- Ikke gjør som Lundteigen sier!

I intervjuet med RÚV sier Kristin Halvorsen at det ikke i Norges eller i Islands interesse å gjøre som Lundteigen sier, å utbetale IMF-koblede lån og gå inn med et eget norsk lån.

Halvorsen sier at hun kjenner til den vanskelige situasjonen på Island, men at det ikke betyr så mye hvis Norge betaler ut sitt lån for Island i den store sammenhengen.

Finansdepartementets svar

ABC Nyheter ba Kristin Halvorsen kommentere hvordan kan det være snakk om at Norge skal betale, når det er snakk om lån?

Halvorsen ønsker ikke å bli intervjuet, men departementet har sendt en epost fra statssekretær Roger Schjerva (SV) med dette svaret:

«Når en gir et lån tar en på seg en risiko. Risikoen ved lån til Island vil være særlig stor hvis spørsmålet om den islandske stats forpliktelser overfor innskytere i de fallerte islandske bankene forblir uavklart, jf. bl.a. den islandske økonomiprofessoren Thorolfur Matthiassons innlegg i Dagens Næringsliv 11. august. Dersom den samlede gjeldbelastning for Island blir større enn det landet kan bære, kan en komme i den situasjonen at Norge må ettergi deler av gjelden. Det vil innbære en direkte kostnad for norske skattebetalere.

Dersom avtalene som den islandske regjering har forhandlet fram med Storbritannia og Nederland kommer på plass, betyr det at en betydelig del av Islands finansieringsbehov vil være sikret. Det vil være viktig for at Island skal komme videre i arbeidet med å stabilisere økonomien. Det vil også redusere risikoen for andre som gir lån til Island, herunder Norge.

Et større internasjonalt samarbeid er beste måten å bidra til at tilliten til Island gjenopprettes og at landet får tilgang på de finansielle ressursene landet trenger, både på kort og lengre sikt. »

I Dagens Næringsliv skrev økonomoprofessor Thorolfur Matthiasson at gjelden etter det islandske bankeventyret vil først bli uhåndterlig dersom islandske politikere stemmer nei til den avtalen som er forhandlet frem med Storbritannia og Nederland.

I fjor høst snakket samme Matthiasson i Dagsavisen om krisa, IMFs krav om kutt i offentlige utgifter og mulig masseflukt fra Island.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:45 Bil har kjørt inn i karnevalsparade i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Funn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon
Siste nytt
15:45VerdenBil har kjørt inn i karnevalsparade i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenFunn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus