Meny

Islandsk raseri mot Kristin Halvorsen

- Den norske finansministeren mener vi vanlige islendinger skal straffes for spekulantenes fiasko! anklager Jakobina Olafsdottir. Foto: Thomas Vermes/privat
- Den norske finansministeren mener vi vanlige islendinger skal straffes for spekulantenes fiasko! anklager Jakobina Olafsdottir. Foto: Thomas Vermes/privat

- Jeg er en av islendingene du anklager, Kristin Halvorsen. Men det var ikke vanlige folk som drev Icesave, sier firebarnsmor. Hun vil ta med seg familien og flytte fra Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter: - Norske skattebetalere skal ikke betale regningen for Islands høyreorienterte eksperimenter. Vi utbetaler ikke lån til Island før dere har oppfylt det internasjonale valutafondet IMFs krav.

Det var budskapet fra SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen til den islandske befolkningen i kringkastingsselskapet RÚV fredag.

Uttalelsen hennes kom etter at Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen og Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund forrige uke forlangte at Norge umiddelbart må gi kriserammede Island lånene som var lovet.

- Er JEG ansvarlig?

Halvorsen utspill innebærer at ikke en krone blir utbetalt i lån til Island før staten har garantert å tilbakebetale alle innskuddene britiske og nederlandske kunder hadde i den konkursrammede nettbanken Icesave.

Reaksjonene uteblir ikke på Island.

- Jeg er en av islendingene som den norske utenriksministeren mener bør ta konsekvensene av sin ansvarsløse oppførsel. Men jeg og 90 prosent av islendingene har aldri deltatt i noe kapitalistisk eksperiment!

Det er reaksjonen fra Jakobina Olafsdottir mot Halvorsens uttalelser.

Les hele hennes brev til ABC Nyheter.

- Andre bør straffes

Olafsdottir er firebarnsmor, arbeider med en doktorgrad ved universitet og har i ti måneder vært aktivist i kampen mot det som nå skjer med Island. 21. januar talte hun for 10.000 demonstranter utenfor Alltinget.

Hun og storparten av den islandske befolkningen reagerer på at de skal betale for finansakrobatenes spekulative bankvirksomhet. Bankkollapsen og kravene fra briter og nederlendere vil belaste statsbudsjettet og føre til kutt i offentlige tjenester.

- Det var regjeringen og forretningsfolkene, ikke vanlige folk, som var ansvarlige. Det er de som bør straffes, mener Jakobina Olafsdottir.

- Vanlige folk som ikke hadde innflytelse på hvordan ting utviklet seg, burde ikke bli rammet, sier Olafsdottir på telefon til ABC Nyheter.

Uenig i Halvorsens skremsel

- Forstår du Halvorsens ønske om å beskytte norske skattebetalere?

- Ja, men lånene skal betales av islandske skattebetalere – og med rente! svarer Olafsdottir.

Natt til lørdag ble det islandske Alltinget enige om å endre avtalen om Icesave-garantier slik at de tar noen forbehold.

- Er du fortsatt bekymret etter forliket i Alltinget?

- Jeg er glad de gjorde disse endringene. Men avtalen er svært gal likevel. Saken burde kanaliseres inn i rettssystemet. Det er alles rett å ta opp saker for domstolen, men det motsetter Nederland og Storbritannia seg, sier Olafsdottir.

Reiser fra Island

Belastningen på Island blir nå så stor, at Jakobina Olafsdottir planlegger å emigrere.

- Vil du virkelig reise fra Island?

- Jeg mener alvor. Og mest på grunn av mine yngre barn. De må lære språk og tilpasse seg et annet land, kanskje Sverige, kanskje Norge, mens det er tid. Jeg er sint på dem som har stelt det til slik at vi må gjøre dette, sier Olafsdottir, og spår:

- Jeg tror mange vil emigrere.

Det hevder også Eva Jolys i sin kronikk «Sviket mot Island» i Aftenposten.

Men Færøyene bistår

Her i landet forlanger SV i regjering at den islandske stat skal forplikte seg til å følge opp IMFs betingelser og betale hele regninga for de islandske bankspekulantenes konkurs i nettbanken Icesave.

Til sammenlikning har det høyre-styrte Færøyene fått et enstemmig lagting der med på å yte 300 millioner danske kroner i lån som allerede er utbetalt til Island.

Lånet ytes til samme rente det færøyske landsstyret til enhver tid får låne for, for tida 3,5 prosent ifølge den færøyske sentralbankens opplysning til ABC Nyheter. Til sammenlikning avkreves Island 5,5 prosent rente på Icesave-lånet på 3,88 milliarder euro.

- Ikke gjør som Lundteigen sier!

I intervjuet med RÚV sier Kristin Halvorsen at det ikke i Norges eller i Islands interesse å gjøre som Lundteigen sier, å utbetale IMF-koblede lån og gå inn med et eget norsk lån.

Halvorsen sier at hun kjenner til den vanskelige situasjonen på Island, men at det ikke betyr så mye hvis Norge betaler ut sitt lån for Island i den store sammenhengen.

Finansdepartementets svar

ABC Nyheter ba Kristin Halvorsen kommentere hvordan kan det være snakk om at Norge skal betale, når det er snakk om lån?

Halvorsen ønsker ikke å bli intervjuet, men departementet har sendt en epost fra statssekretær Roger Schjerva (SV) med dette svaret:

«Når en gir et lån tar en på seg en risiko. Risikoen ved lån til Island vil være særlig stor hvis spørsmålet om den islandske stats forpliktelser overfor innskytere i de fallerte islandske bankene forblir uavklart, jf. bl.a. den islandske økonomiprofessoren Thorolfur Matthiassons innlegg i Dagens Næringsliv 11. august. Dersom den samlede gjeldbelastning for Island blir større enn det landet kan bære, kan en komme i den situasjonen at Norge må ettergi deler av gjelden. Det vil innbære en direkte kostnad for norske skattebetalere.

Dersom avtalene som den islandske regjering har forhandlet fram med Storbritannia og Nederland kommer på plass, betyr det at en betydelig del av Islands finansieringsbehov vil være sikret. Det vil være viktig for at Island skal komme videre i arbeidet med å stabilisere økonomien. Det vil også redusere risikoen for andre som gir lån til Island, herunder Norge.

Et større internasjonalt samarbeid er beste måten å bidra til at tilliten til Island gjenopprettes og at landet får tilgang på de finansielle ressursene landet trenger, både på kort og lengre sikt. »

I Dagens Næringsliv skrev økonomoprofessor Thorolfur Matthiasson at gjelden etter det islandske bankeventyret vil først bli uhåndterlig dersom islandske politikere stemmer nei til den avtalen som er forhandlet frem med Storbritannia og Nederland.

I fjor høst snakket samme Matthiasson i Dagsavisen om krisa, IMFs krav om kutt i offentlige utgifter og mulig masseflukt fra Island.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra02:26 Donald Trump avlyser møte med Danmark01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan
Siste nytt
02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra02:26VerdenDonald Trump avlyser møte med Danmark01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus