- Har vært dum og kanskje idiot

John Arne Riise prøvde å forklare hvordan han reagerte da sjokket gikk opp for ham:  - Jeg har rundt 30 millioner kroner i gjeld. Foto: Scanpix
John Arne Riise prøvde å forklare hvordan han reagerte da sjokket gikk opp for ham:  - Jeg har rundt 30 millioner kroner i gjeld. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Riise har fortsatt 6-7 millioner i gjeld. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STAVANGER (ABC Nyheter): - Jeg gråt mye, jeg ville ikke trene, jeg ville ikke spille fotball, jeg var knust! Det var nesten en grunn til å ta selvmord

Slik beskrev John Arne Riise hvordan han reagerte da sjokket gikk opp for ham - jeg har rundt 30 millioner kroner i gjeld!

Ved lunsjtider i dag var han lettet etter å ha fått tømt seg i retten.

- Jeg har fått fortalt det jeg husker, så får retten dømme. Men jeg føler meg lurt av Einar Baardsen, han var flink til manipulere. Så var jeg ung, naiv og dum, kanskje idiot, sa Riise til et stort pressekorps.

LES OGSÅ: Gikk rett i strupen på Baardsen

Nå er han opptatt av at han har vokst og blitt en ny mann, han har bittert fått erfare hva «selvskyldnerkausjonist» er, et begrep han ikke ante hva betød før. Fortsatt han har sju millioner kroner i gjeld, neste sommer kan han være gjeldfri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Einar Baardsen og forsvarer John Chr. Elden i retten i forrige uke. Foto: ScanpixEinar Baardsen og forsvarer John Chr. Elden i retten i forrige uke. Foto: Scanpix

- Hva skal du bruke pengene til da, ble han spurt?

- Ny Ferrari!. Nei, spøk til side, jeg skal spare, sa Riise krystallklart.

Selvsagt angrer han bittert. Men gjort er gjort, han håper andre, unge spillere har fått en advarsel.

- Jeg er stolt av at jeg har klart å jobbe meg opp igjen, sa Riise, som har hatt noen dager fri og nå lengter tilbake til Romas treningsfelt. I morgen skal hans mor Berit Riise vitne i retten.

- Da kommer kjeften til å gå i ett sett, det blir nok mer show da enn i dag, sa Riise til pressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hatet aldri Carew

Oppgjøret mellom John Carew og John Arne Riise ble nok en gang tema i tingretten. Riise benektet at han hatet John Carew. Og han mente at slagene langt fra var skambanking, slik Baardsen hevdet i sin vitneforklaring i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Riise gjorde de to landslagsprofilene opp seg imellom på hotellet samme kveld.

- Vi ga hverandre en god klem og spilte kamp to dager etter, sa Riise.

Riises versjon av slagene i Drammen kom da aktor spurte om han hadde noe på hjertet før Baardsnes forsvarer John Chr. Elden fortsatte vitneutspørringen. Da fortalte Riise også hvordan han reagerte da gjeldsbyrden første gang gikk opp for ham.

- Jeg knakk helt sammen. Åge Hareide var den første jeg ringte til, han var også den som sterkest advarte meg mot Einar Baardsen. Jeg bestemte meg fort for at hver jævla krone skulle nedbetales, sa John Arne Riise.

Les ABC Nyheters avsløring: Riise skylder millioner

Han erkjente i retten at han har vært dum og naiv. Han var fotballspilleren som ikke ante hva «selvskyldnerkausjon» var, han bare signerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg erkjenner at jeg har signert disse dokumentene. Men ikke i min villeste drøm hadde jeg trodd at det til sammen var så store beløp. Nå har jeg bare seks-sju millioner kroner igjen i gjeld. Det har vært en svært tøff periode, jeg håper mine erfaringer kan hjelpe andre til ikke å havne i samme uføre, sa Riise.

- Stolte mer på Baardsen enn på mamma

En periode stolte han også mer på Einar Baardsen enn på sin egen mor, Berit Riise, som forøvrig skal vitne i tingretten tirsdag. Hun klaget på at hun fikk for lite penger fra Einar Baardsen. Agenten sa at han betalte og betalte, og Riise stolte på ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Derfor var det en periode en amper stemning mellom meg og mamma, sa Riise.

Les også: Riise i gjeld til gamleklubben

Elden startet sin utspørring med å gratulere Riise med imponerende landslagsspill for noen dager siden. En mutt Riise takket forsiktig, før Elden hamret løs med detaljspørsmål, og Riise ble mer og mer fåmælt. For Riise dels husker ikke, dels bare påpeker at han stolte på Einar Baardsen når penger ble overført. Aktor spurte også om bakgrunnen for de konkrete overføringer av store enkeltbeløp - over tre millioner en dag, halvannen den neste, hundretusener.....

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg husker ikke, svarer Riise på spørsmål om transaksjoner som for mannen i gata og enhver fotballsupporter er årsinntekter og mer enn det. Han erkjenner at Baardsen har betalt en del regninger for ham i Norge, som telefonbruk og annet smånips.

Anmeldte ikke Baardsen

Elden trekker fram Riises politiforklaringer, der det framgår at han var mer kjent med bakgrunnen for Baardsens investeringer enn det han forteller i retten.

- Du har også stilt en del garantier for Baardsen, hvorfor gjorde du det?

- Det var for å hjelpe og beskytte Baardsen. Det var mye misunnelse ute. Det var ikke fordi jeg måtte, men fordi jeg ville. Jeg hadde aldri noen tanker om at dette var penger som ville gå tapt, forklarte Riise.

Etter hvert ble det kjent at Einar Baardsen hadde en anstrengt økonomi. Riise registrerte også mediaomtalen om Baardsens vei mot stupet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Min reaksjon var mer at jeg måtte hjelpe ham, sa Riise.

- Hvorfor har du ikke sjøl anmeldt Baardsen? spurte Elden.

- Jeg måtte finne ut hva dette betydde for meg. Så ble det politiforklaring. Jeg følte at jeg stod nokså svakt, jeg hadde jo signert dokumenter. Fokus var å glemme baardsengreiene, få orden på livet mitt og finne ut hva de enkelte lånene i ulike banker betød. Jeg har ikke noe personlig imot Einar Baardsen, svarte Riise.

John Arne Riise framstår både litt skamfull og med stor selverkjennelse i retten. Han er ikke svært veltilpass i vitneboksen, og ville nok heller ha vært på treningsfeltet i Roma. Blikket søker ofte bordplaten og han er langt fra så offensiv som han er på venstrekanten på landslaget eller FC Roma. Han har øst ut millioner fordi han tjente grassat og stolte blindt på en fotballagent, selv var han mest opptatt av fotball- og kjendiskarrieren. Nå har han andre rådgivere og har tatt grep om sin økonomi, og han har lært en del, det blinker nok ei rød lampe når han ser uttrykket «selvskyldnerkausjon».

- Jeg har vel vært dum, naiv, idiot....men jeg ville bli en best mulig fotballspiller. Jeg skulle spille fotball, så skulle andre ta seg av det andre. Slik er det i dag også, sa Riise.