Gikk rett i strupen på Baardsen

John Arne Riise ankom sammen med Jan Kvalheim da rettsaken mellom Einar Baardsen og Riise startet opp igjen i Stavanger Tingrett, mandag morgen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
John Arne Riise ankom sammen med Jan Kvalheim da rettsaken mellom Einar Baardsen og Riise startet opp igjen i Stavanger Tingrett, mandag morgen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn smånervøs John Arne Riise gikk rett i strupen på sin tidligere agent og beste venn, Einar Baardsen, da han startet sin vitneforklaring Stavanger tingrett i dag tidlig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STAVANGER (ABC Nyheter): Baardsen var flink til å snakke meg rundt, han kom med papirer og jeg signerte. Jeg ville bare snakke fotball, og hadde ikke mye peiling på lån, bank og sånt, sa Riise.

John Arne Riise ankom i lys dress med svart silkeskjerf i brystlommen. Han signerte et par fansskjorter før han sammen med rådgiver Jan Kvalheim banet seg vei forbi et stort pressekorps. Fotballkjendisen smilte litt anstrengt, men vekslet verken blikk eller håndtrykk med sin tidligere agent. Heller ikke Einar Baardsen tok initiativ til en ørliten takk for sist-hilsen.

Riise beskrev et spiller-agent-forhold der agenten tok seg av alt papirarbeid, mens Riise konsentrerte seg om langpasningene. Baardsen var en rådgiver, han besvarte telefoner og skulle ta seg av bunkene med post - der det lå inkassokrav og vanskelige, formelle skriv fra banker og andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var kaos før rettsmøtet begynte. Foto: ScanpixDet var kaos før rettsmøtet begynte. Foto: Scanpix

-Når det kommer slike brev, blir man litt satt ut, mentalt sliten. Jeg var ung og spilte fotball, og stolte 100 prosent på Baardsen, sa Riise.

- Lyst til å gi kvinnene noe

Han kom inn på både Ferrari-kjøp og SMS-bombardementet til norske kjendiskvinner.

- Jeg var ung og singel og hadde lyst til å gi noe til damene. Ferrarien hadde jeg også drømt om. Jeg spurte Baardsen om jeg burde kjøpe bilen, han sa alltid at jeg burde følge mine instinkt, forklarte landslagsspilleren.

De to-tre første årene med Baardsen som agent og voksenkontakt beskrev Riise som gode. Sunnmøringen hadde suksess på fotballbanen, agenten fra Randaberg solte seg i glansen. Riise bekreftet at han signerte en kontrakt mellom seg og sin mor med «kongen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kontrakten var Baardsens verk, det er ikke riktig som han har sagt i retten at han ikke var til stede da kontrakten ble inngått. Vi satt på en restaurant alle tre, at jeg signerte med «kongen» gjenspeiler bare hvor god stemningen var, sa Riise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gikk lang tid før noen bjeller begynte å ringe for fotballspilleren. Einar Baardsen kom med lånepapirer, Riise signerte.

- Jeg leste ikke igjennom alt dette, jeg var ikke fortrolig med bank og lån. Jeg var en gladgutt og signerte det jeg skulle, det ble som det ble, sa Riise.

Betalte Baardsens restskatt

Alt toppet seg 25. mai 2005 i Istanbul. Den dagen skulle John Arne Riise spille sin største fotballkamp, Champions League-finale.

- Da ble jeg stresset av Baardsen. Han sendte en faks med nye lånepapirer, jeg måtte signere. Det var skremmende, det var jo min største fotballdag i livet. Jeg klarte å glemme det, sa Riise.

Låneinvesteringene skulle skje i eiendom. Meningen var å sikre Riise en inntekt utenom fotballbanen.

- Noen av innbetalingene gikk rett til hans private konto. En gang i Fokus Bank på Karl Johan ble jeg bedt om å betale 2-300.000 kroner med mitt kort. Jeg følte at det var litt dumt. Da ble det litt ampert, og jeg betalte. Innbetalingen var hans restskatt, og jeg så aldri noe mer til disse pengene, forklarte Riise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjalusi og jantelov

Riise mener også at han ble lurt til å overinvestere i ei hytte og et hotell. Det gikk også galt da han skulle bytte merke på sine fotballsko. Rådgiver var Baardsen. Han løp ut på banen i feil sko, og måtte betale tilbake et stort sponsorbeløp til merket han hadde kontrakt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med jevne mellomrom ba han Baardsen om en redegjørelse for investeringene. John Arne Riise ville gjerne vite når pengene ville begynne å rulle in.

- Igjen var han tillitvekkende, jeg følte ingen grunn til å stille spørsmål. Mye var muntlig, vi ville hjelpe hverandre, ingen ville tape penger.

- Du sjekket aldri investeringene med andre kilder eller faglige miljøer? spurte aktor.

- Det var aldri behov for det. I fotballverdenen er det mye sjalusi. Janteloven og misunnelse herjer i Norge. Vi visste hvordan reaksjonene kunne bli, sa Riise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du var genuint ikke interessert i businessting? fortsatte aktor.

- Baardsen var rådgiver og venn. Han fikk bra betalt av meg. Og svært mye skjedde muntlig, sa Riise.

Samarbeidet Riise/Baardsen varte fra 2001 til 1005. De årene ruinerte Riises økonomi, og nå er Baardsen tiltalt for bedrageri og brudd på ligningsloven. John Arne Riise er i ferd med å bli kvitt gammel gjeld og er forsatt stjerne mellom krittlinjene på enhver fotballbane.