Nå betyr meningsmålingen alt

Så stor er Høyre. Meningsmålingene betyr alt for Erna, selv om hun prøver å la være. Foto: Scanpix.
Så stor er Høyre. Meningsmålingene betyr alt for Erna, selv om hun prøver å la være. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAlle som refererer politiske meningsmålinger minner om at de ikke er til å stole på. Likevel er de viktige - både for stemningen i valgkampen og for regjeringsdiskusjonene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Stortingsvalg 2009

ABC Nyheter følger valgkampen helt fram til resultatet er klart.

Hold deg oppdatert på vår valgsentral:abcnyheter.no/stortingsvalg2009

Valgtjenesten gir deg fordelingen i Stortinget - basert på siste meningsmåling.

Her vil du også kunne følge resultatene gjennom hele valgnatta.

Vil du ha analysen? Vår kommentator, Aslak Bonde, gir deg et nytt perspektiv -hver dag.

Vil du ha enda mer?ABC Startsiden gir deg oversikten og hjelp til å velge.

Forrig uke kom det tre meningsmålinger som vil påvirke valgkampens psykologi. Høyres byks på Aftennposten-målingen kommer etter en uke der mange andre målinger har gått i pluss og Høyre-strtategene kan med en viss styrke si at de nå har fått vinden i ryggen - etter en forferdelig sommer.

I Finnmark viser galluppen at Fremskrittspartiet er blitt aller størst, og dermed bekreftes inntrykket av et nytt folkeparti i anmarsj. Arbeiderpartiets fall i målingen til Dagens Næringsliv bekrefter at Jens Stoltenberg ikke får den drahjelpen av økonomikrisen som mange hadde trodd. Ytterst få av velgerne stemmer av takknemlighet for det som er tatt vare på.

Men bare siden sist...

Den observante leser vil innvende at de relativt store hoppene og fallene for våre tre største partier bare er i forhold til forrige meningsmåling. Høyre ligger fortsatt på et meget lavt nivå. Det er ikke vanskelig å klyve oppover når man i sommer tangerte 10-tallet på enkelte meningsmålinger. Tilsvarende har Arbeiderpartiet ligget ekstremt høyt i månedene før sommerferiene, og i Finnmark er det lenge siden forrige måling ble tatt opp. Fremskrittspartiet har antagelig vært like stort som Ap i mange, mange måneder, men det er først nå meningsmålerne dokumenterer det.

Når man så i tillegg tar med at enhver meningsmåling har feilmarginer, blir det nesten tullete å kommmentere den ene eller andre måling. Man må ha store utslag i samme retning på flere målinger, før man med sikkerhet kan fortelle om en bevegelse i velgermassen.

Likevel kommenteres og rapporteres det i det vide og det brede. Det er valgkampens utvikling både journalister, kommentatorer og valgmedarbeidere snakker om. Når et parti får en god måling, går det ikke lang tid før den er spredd til hele organisasjonen med en tilleggsmerknad fra ledelsen om at man er i siget. Når målingene går gal vei, blir det stille fra toppen, mens det i valgkampbussen og på stands blir pratet om hva som går galt – og da er det som oftest toppledelsen og mediene som ikke gjør som de skal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stayeren Erna kommer

Medienes omtaler av de forskjellige partiene blir også påvirket av meningsmålinger. Følg med nå på dekningen av Erna Solberg: Det er ikke lenge igjen før hun får et omdømme som norsk politikks fremste stayer, om det da ikke skulle komme mange negative målinger igjen.


Det aller viktigste med meningsmålingene er likevel at de legger en del av premissene for diskusjonen om regjeringsalternativer. Dersom det ikke skjer store forandringer på målingene i ukene fremover, vil det bli stadig vanskelige å hevde at årets valg er et oppgjør mellom Siv og Jens om statsministermakten. Den rød-grønne koalisjonen har ikke fått flertalll på en eneste måling – på de fleste er de milevidt fra flertallet. Tilsvarende har Fremskrittspartiet og Høyre vært i klart mindretall på absolutt alle meningsmålinger.

Dette betyr at Jens Stoltenberg kommer til å få stadig større problemer med å true med en Siv Jensen-regjering, og at det vil bli stadig vanskeligere for ham å nekte å kommentere hva som vil skje, dersom de rød-grønne mister makten. Han kan i hvert fall ikke insistere på at han står for en meget klar regjeringslinje, mens de andre partiene bare roter. Meningsmålingene denne uken viser med all mulig tydelighet at Arbeiderpartiet kommer til å bli involvert akkurat like mye i regjeringsspill som dagens opposisjonspartier.


Aslak Bonde er tidligere politisk journalist i NRK og Aftenposten. I dag dekker han norsk politikk som frittstående analytiker med egen spalte i Morgenbladet og Ukeavisen Ledelse. aslakbonde@politiskanalyse.no. Han skal daglig kommentere valgkampen og Stortingsvalget i ABCNyheter.no