- Kritisk blikk på norsk innsats i Afghanistan

SLØSING: NUPI-forsker Stina Torjesen (innfelt) stiller spørsmål ved det hun mener kan være sløsing fra norske myndigheter i Afghanistan. Foto: Scanpix.
SLØSING: NUPI-forsker Stina Torjesen (innfelt) stiller spørsmål ved det hun mener kan være sløsing fra norske myndigheter i Afghanistan. Foto: Scanpix.

<pNUPI-forsker Stina Torjesen stiller spørsmål ved Norges militære og sivile bidrag i Afghanistan, som har en prislapp på godt over 6 milliarder kroner over en fireårsperiode.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seniorforskeren etterlyser et mer kritisk blikk på pengebruken, og hun retter særlig søkelyset mot Forsvarets innsats i landet.

Norges militære bidrag i Afghanistan koster rundt 3 milliarder kroner over en fireårsperiode, og mesteparten av dette går til å opprettholde en base i den lille Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan.

Egen drift

– Er det fornuftig av Norge å prioritere størsteparten av de militære ressursene på opprettholdelsen av en militærbase? Der mye av midlene går til opprettholdelse av egen drift og hvor alt afghansk holdes på god avstand for nordmenn godt forskanset bak basens murer, spør Torjesen i et innlegg i Dagens Næringsliv.

– Vestens bidrag har en tendens til å forsvinne i drift av hovedkvarter og fordyrende mellomledd. Tungrodde byråkratier og forsyningslinjer vanskeliggjør en fleksibel og kontekstavhengig respons på Afghanistans mange utfordringer, mener NUPI-forskeren.

FN-kritikk

Torjesen etterlyser også et mer kritisk blikk på den sivile norske bistanden til Afghanistan, som er på over 750 millioner kroner i året. En stor del av dette kanaliseres gjennom FN.

– USAs riksrevisjon har undersøkt FNs bruk av amerikanske midler i Afghanistan og avdekker korrupsjon og dårlig utførte prosjekter i FN-systemet, påpeker hun.

– Med dette som bakgrunn er det underlig at verken norske medier, stortingspolitikere eller riksrevisjonen later til å ha fattet interesse for USAs kritikk av FNs aktivitet i Afghanistan, mener Torjesen.

– Er det slik at regjeringens Afghanistan-strategi legger til rette for sløsing med ellers sårt trengte militære og sivile midler, undrer NUPI-forskeren. (©NTB)

Personvernpolicy