Over 200 britiske soldater drept i Afghanistan

Til nå er 201 britiske soldater drept i Afghanistan.
Til nå er 201 britiske soldater drept i Afghanistan.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn britisk soldat som ble såret i en eksplosjon i Afghanistan lørdag, døde senere av skadene. Dermed er antall britiske soldater som er drept i krigen, oppe i 201.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Utenlandsk militær innsats i Afghanistan
* I hele Afghanistan tjenestegjør nærmere 95.000 utenlandske soldater. Rundt 64.500 inngår i den NATO-ledede ISAF-styrken. 500 av dem er norske, mens Sverige har sendt rundt 400 soldater til Afghanistan.
* I tillegg deltar nesten 30.000 amerikanske soldater i Operation Enduring Freedom (OEF).
* De norske soldatene tjenestegjør i Mazar-i-Sharif i Balkh-provinsen og i Maimana i Faryab-provinsen, der Norge har hovedansvaret for ISAF-innsatsen.
* Siden 2001 har i alt 1.262 utenlandske soldater mistet livet i angrep eller ulykker i Afghanistan. Blant disse er fire norske soldater.
* I løpet av de sju første månedene i år har rundt 230 utenlandske soldater mistet livet . Det er like mange som i hele 2007. I 2008 døde nesten 300 utenlandske soldater i Afghanistan.
(Kilder: TT, Forsvarsnett, Reuters) (©NTB)

Det britiske forsvarsdepartementet opplyste søndag at soldaten, som ble såret i et bombeangrep i Helmand-provinsen lørdag, senere døde av skadene han fikk.

Dødsfallet ble kjent like etter kunngjøringen om at en soldat som ble såret i et angrep tidligere i uken, døde lørdag. Han ble dermed brite nummer 200 som er drept siden invasjonen i Afghanistan i 2001.

«Dødsfallet til den 200. britiske soldater i Afghanistan er dypt tragiske nyheter,» sa statsminister Gordon Brown i en erklæring om den triste nyheten som uten tvil kommer til å skape mer debatt om den farlige britiske operasjonen i Afghanistan.

Storbritannia har 9.000 soldater i Afghanistan, de fleste basert i Helmand, som er et senter for Taliban-opprørerne.

I juli ble 22 soldater drept, det verste tallet i én måned siden krigen begynte. Ni briter er drept hittil i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall drepte passerte i juli de 179 som ble drept i Irak, og det raskt økende dødstallet har utløst ny debatt om den britiske rollen i krigen og kvaliteten på det militære utstyret.

Økende motstand

Krigen i Afghanistan er svært omstridt, med befolkningen delt mellom tilhengere og motstandere.

En ny meningsmåling i The Times i forrige uke viser at rundt to tredeler av velgerne nå vil at Storbritannia trekker seg ut av Afghanistan med en gang eller innen ett år.

Kritikerne anklager regjeringen for å ha sendt for få soldater til å slåss mot Taliban med altfor dårlig utstyr og for få helikoptre og pansrede kjøretøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser kritikken

Statsminister Brown avviser kritikken og sier at en britisk innsats i Afghanistan er avgjørende for å redusere risikoen for terrorangrep.

– Britiske soldater kjemper tappert for å beskytte oss. Innsatsen til våre styrker er avgjørende for å hindre al-Qaida i en gang til å bruke Afghanistan som base for angrep mot Storbritannia og andre land, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brown sier at tre firedeler av alle terrorplaner mot Storbritannia som er avdekket, har sin opprinnelse i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Bob Ainsworth i forsvarsdepartementet sier at det har vært god framgang i Afghanistan og at det er viktig å holde fokus på oppdraget og hvorfor det er viktig.

Volden har økt kraftig den siste tiden i forkant av valget kommende torsdag. Et selvmordsangrep foran hovedporten til NATOs ISAF-styrke i Kabul lørdag kostet sju mennesker livet.