Amerikaner settes fri i Burma

John Yettaw (t.h.) svømte til demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi (t.v.) sitt hus, og ble deretter stilt for retten i Burma. Foto: Scanpix/AFP.
John Yettaw (t.h.) svømte til demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi (t.v.) sitt hus, og ble deretter stilt for retten i Burma. Foto: Scanpix/AFP.

<pAmerikaneren John Yettaw, som er fengslet for å ha tatt seg inn i huset til Aung San Suu Kyi, får reise fra Burma, ifølge kontoret til en amerikansk senator.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han flyr ut av landet sammen med senator Jim Webb søndag morgen, opplyser Webbs kontor lørdag.

Webb hadde lørdag samtaler med ledelsen for militærjuntaen i Burma, deriblant Than Shwe.

– Jeg er takknemlig overfor burmesiske myndigheter for å ha imøtekommet forespørselen, sa Webb i en kunngjøring.

– Jeg håper vi kan bruke disse gestene til å bygge tillit i framtiden, fortsatte han.

Dømt til straffarbeid

Yettaw svømte over innsjøen ved huset der demokratiforkjemperen Suu Kyi sitter i husarrest. Han tagg seg til et opphold i huset, noe militærregimet utnyttet for å ilegge Suu Kyi nye 18 måneder i husarrest.

Yettaw, en krigsveteran og tidligere journalist, ble dømt til sju års fengsel og straffarbeid. Mannen lider av både diabetes og epilepsi

Webb, som regnes for å stå USAs president Barack Obama nær, er den fremste amerikanske politikeren som har møtt lederen for militærjuntaen.

Senere møtte han også Suu Kyi, som er leder for opposisjonspartiet Den nasjonale demokratiligaen NLD.

Webb sa han uttrykte respekt overfor Suu Kyi for det hun ofrer for å fremme demokrati.

Valg neste år

At Suu Kyi må sitte ytterligere 18 måneder i husarrest, betyr at hun ikke kan delta i valget som etter planen skal holdes i Burma neste år. Kritikere mener derfor at Yettaws ureglementerte besøk kom svært beleilig for militærledelsen.

Som leder for NLD vant Suu Kyi Burmas eneste demokratiske valg i 1990, men har sittet i husarrest til sammen 14 år siden 1989.

Den siste rettssaken mot henne er blitt skarpt kritisert internasjonalt, spesielt i Vesten. Fredag besluttet EU å utvide sanksjonene mot Burma som følge av dommen. (©NTB)

Personvernpolicy