Full forvirring om Arctic Sea

Udatert bilde av Arctic Sea. Rederiet som eier det savnede skipet har nå mottatt et krav om løsepenger. Foto: REUTERS/SCANPIX
Udatert bilde av Arctic Sea. Rederiet som eier det savnede skipet har nå mottatt et krav om løsepenger. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRederiet som eier det savnede skipet Arctic Sea, skal ha mottatt et krav om løsepenger. Det har kommet motstridende opplysninger om hvor skipet befinner seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ARCTIC SEA
* Lasteskipet Arctic Sea ble sist observert utenfor den engelske sørkysten 30. juli, på vei fra Finland til Algerie med trelast. Siden da har det vært søkk borte.
* Arctic Sea er et bulkskip – et skip for frakt av massevarer som kull, malm, korn eller treverk – på 4.000 tonn. Det seiler under maltesisk flagg, men besetningen på 15 er russisk.
* 24. juli meldte skipet at det var blitt bordet av kaprere utenfor kysten av Sverige. Kaprerne skal ha forlatt Arctic Sea tolv timer senere i en hurtiggående gummibåt.
* 28. juli avga skipet en helt rutinemessig posisjonsrapport. Ifølge denne rapporten befant Arctic Sea seg da i Den engelske kanal – ett av verdens tettest trafikkerte farvann.
* Skipet kom ikke fram til Algerie som planlagt 4. august.
* Onsdag 12. august Russland at marinen har fått ordre om å oppspore Arctic Sea.
* Fredag 14. august ble det meldt at Arctic Sea ble observert 400 nautiske mil fra øygruppa Kapp Verde. Disse meldingene ble imidlertid tilbakevist fra russisk hold.
* Onsdag 15. august meldte et russisk nettsted at skipet hadde avgitt signaler fra Biscayabukta. Dette ble igjen avvist av den franske marinen.
(Kilder: Nyhetsbyråene Reuters og AP) (©NTB)

Finsk kriminalpoliti forteller at det er god grunn til å tro at skipet er blitt kapret, men vil ikke opplyse om hvor stor løsesummen er, eller når kravet ble framført.

Kriminalinspektør Markku Ranta-aho understreker at politiet ikke kan slå fast at skipet virkelig er kapret, men at det ut ifra hendelsesforløpet virker slik. Hvem som har fremsatt pengekravet, vet politiet ikke.

– Det er et mysterium, innrømmer Ranta-aho.

Financial Times’ tyske utgave melder på sin side at kravet skal være på 1,5 millioner dollar, omkring 9,1 millioner kroner. Besetningen om bord er i livsfare om ikke løsepengene blir betalt, melder den finske kringkasteren Yles.

Eierrederiet Solchart Management hevder likevel at det ikke har mottatt noe krav om løsepenger.

– Jeg har bare hørt medienes rapporter om et krav, sier administrerende direktør Viktor Matvejev i Solchart Management.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det Malta-registrerte skipet forsvant sporløst etter å ha passert Den engelske kanal den 28. juli. Det var da på vei fra Finland til Algerie med tømmer.

Fredag ble det meldt at Arctic Sea var observert utenfor Kapp Verde, men den russiske ambassadøren på øygruppen sa senere at dette ikke var riktig.

Signaler fra Frankrike

Også eieren Solchart Management sa lørdag at opplysningene viste seg å ikke stemme.

– Jeg har hørt mange nye spekulasjoner, men uheldigvis var det ikke hold i noen av dem. Men denne gangen hadde jeg troen på at vi endelig hadde informasjon som var riktig, sier Matvejev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag opplyste det velrenommerte russisk sjøfartsnettstedet Sovfratsjt at Arctic Sea hadde sendt signaler fra Biscayabukta. Signalet forsvant imidlertid etter rundt en time, og nettstedet understreker at sporingssystemet som har avgitt signaler kanskje ikke lenger er om bord i skipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sporingssystemet AIS blir imidlertid ikke regnet som vanntett og kan for eksempel fjernes fra skipet det er installert i.

Skylder på russiske skip

Den franske marinen avviser på sin side at Arctic Sea befinner seg utenfor kysten av Frankrike og hevder at signalene Sovfratsjt sikter til, stammer fra russiske krigsskip.

Arctic Sea var på vei fra Finland til Algerie da det forsvant. Skipet har russisk mannskap, og etter forsvinningen har flere russiske marinefartøyer deltatt i et omfattende søk i Atlanteren.

Russland samarbeider med NATO i saken, melder alliansen. Også finske, svenske og maltesiske myndigheter samarbeider i etterforskningen av hva som kan ha skjedd med Arctic Sea, opplyser finsk politi. (©NTB)