Unngikk såvidt eksplosjonen

Kai Eide, som er FNs spesialutsending til Afghanistan, hadde akkurat forlatt ISAF-basen i Kabul, da en selvmordsbomber sprengte en bil med sprengstoff ved porten til basen lørdag. Arkivbildet viser Eide som har dyppet fingeren i blekk, slik afghanske velgere også må gjøre når de skal stemme neste uke. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX
Kai Eide, som er FNs spesialutsending til Afghanistan, hadde akkurat forlatt ISAF-basen i Kabul, da en selvmordsbomber sprengte en bil med sprengstoff ved porten til basen lørdag. Arkivbildet viser Eide som har dyppet fingeren i blekk, slik afghanske velgere også må gjøre når de skal stemme neste uke. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX

<pFNs spesialutsending til Afghanistan, norske Kai Eide, passerte eksplosjonsstedet noen få minutter før det smalt i Kabul lørdag morgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst sju mennesker ble drept og flere titall såret da en selvmordsbomber sprengte bilen sin i lufta utenfor en ISAF-base i Kabul.

– Jeg spiste frokost i ISAF-hovedkvarteret og kjørte derfra til den afghanske utenriksministeren for å drøfte gjennomføringen av valget, sier Eide til NTB.

Han hadde ikke engang rukket å sette seg ned hos utenriksministeren da det smalt.

Eide bekrefter at eksplosjonen selvsagt gjør et sterkt inntrykk, men sier det er håpløst å begynne å tenke på at han var minutter fra å bli rammet selv.

– Selvsagt blir vi bekymret og sterkt berørt av slike hendelser, men man kan simpelthen ikke tenke på hva som kunne ha skjedd når man jobber i et slikt område som vi gjør, sier Eide lakonisk.

Kabul er tryggest

Han forholder seg til det som faktisk har skjedd og er foreløpig ikke bekymret over sikkerhetssituasjonen i Kabul, til tross for lørdagens angrep i det området som trolig er best bevoktet i hele Afghanistan.

Lørdag ettermiddag skulle Eide ha et nytt møte med valgkommisjonen og representanter for den afghanske regjeringen om avviklingen av valget torsdag neste uke.

Til NTB sier Eide at det var ventet at sikkerhetssituasjonen ville bli vanskeligere fremover mot valget torsdag i neste uke.

– Det som skjedde i dag kan tyde på at at vi har gjort en riktig vurdering, sier han lakonisk.

– Likevel er det ikke situasjonen i Kabul som er det største problemet for avviklingen av valget. Her har det vært rolig lenge, blant annet fordi sikkerhetsstyrkene har vært flinke til å avverge angrep. En viktig del av dette arbeidet er at de har klart å avdekke terrorceller mens angrep ennå er på planleggingsstadiet, sier Eide.

Over 90 prosent

Lørdag ettermiddag skulle Eide ha et nytt møte med representanter for den afghanske regjeringen og valgkommisjonen.

På spørsmål fra NTB sier Eide at eksplosjonen i Kabul ikke rokker ved målet om å få gjennomført valget i mer enn 90 prosent av de opprinnelig planlagte valglokalene.

– De største problemene har vi i sør og øst, selv om sikkerhetssituasjonen på landsbasis er vesentlig bedre nå enn for ett år siden. Myndighetene blir stadig flinkere til å mestre situasjonen, men det betyr ikke at noen forventer å få gjennomført dette valget uten problemer, sier Eide.

Han er helt klar på at eksplosjonen i Kabul lørdag isolert sett ikke får noen stor betydning for avviklingen av valget.

– Sviktende sikkerhet er imidlertid den største trussel mot gjennomføringen av valget. Hvor alvorlig trusselen er må vi vurdere fra dag til dag, sier Eide.

Lørdag var han selv 3-4 minutter fra ikke å få oppleve valget i det hele tatt.

Personvernpolicy