Avlevert av russerne

Her ved grensestasjonen Boris Gleb ble de aghanske flyktningene overlevert.
Her ved grensestasjonen Boris Gleb ble de aghanske flyktningene overlevert.

<pRussiske myndigheter hjalp en menneskesmugler med å avlevere åtte bortviste afghanske asylsøkere på grensa til Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i mai at en russisk-registrert varebil kom kjørende til grensestasjonen Boris Gleb i Finnmark fra russisk side med de åtte asylsøkerne baki, skriver Aftenposten.

Både bilen og sjåføren var skaffet til veie av russiske myndigheter, og sjåføren, en russer som er bosatt i Kirkenes, hadde fått klar beskjed om å kjøre afghanerne til Norge.

Sammen med afghanerne overleverte sjåføren en dokumentmappe med alle åttes afghanske pass og russiske dokumenter signert av sjefen for grensepasseringsstedet Boris Gleb og godkjent av det russiske utenriksministeriet i Murmansk.

De åtte som fortalte at de hadde betalt en menneskesmugler 13.000 dollar for å bli fraktet fra Moskva til Murmansk og Norge, ble straks de hadde meldt seg for norsk politi, sendt til Oslo. Der venter de nå på svar fra UDI.

Norge reagerer sterkt på saken, og Justisdepartementet kaller dumpingen av asylsøkerne uakseptabel.

«Det er uakseptabelt at personer som skal bortvises fra Russland, og som verken har tilknytning eller visa til Norge, sendes til Norge,» skriver Justisdepartementet i et hemmeligstemplet brev til UD som Aftenposten har fått innsyn i.

Utenriksdepartementet innkalte i forrige uke øverste diplomat ved den russiske ambassaden for å informere om at Norge ser på framgangsmåten som uakseptabel og forventer at den ikke gjentar seg.

De russiske grensevaktene avviser kritikken. De sier at bortviste mennesker har rett til å velge hvor de vil reise, og at grensevaktene bare har lagt til rette for det.

Sjefen for Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wigrum, har sendt en advarsel til justisminister Knut Storberget om at dette kan bli en ny rute for smugling og menneskehandel.

Personvernpolicy