– Står mellom Chelsea og United

<span style="font-weight: bold" class="Apple-style-span">- ROONEY KAN TA NYE STEG:</span> ABC Nyheters fotballekspert Joe Royle tror Wayne Rooney kan ta nye steg og fylle noe av tomrommet etter Cristiano Ronaldo. Og at gullkampen står mellom Chelsea og Manchester United. Foto: EPA
- ROONEY KAN TA NYE STEG: ABC Nyheters fotballekspert Joe Royle tror Wayne Rooney kan ta nye steg og fylle noe av tomrommet etter Cristiano Ronaldo. Og at gullkampen står mellom Chelsea og Manchester United. Foto: EPA

<p– Liverpool er for avhengig av Torres og Gerrard – og de får skader, mener ABC Nyheters Premier League-ekspert Joe Royle.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JOE ROYLE

* Royle har over 40 års erfaring fra engelsk toppfotball, både som spiller og som manager. Han har landskamper for England, og tilbrakte sine beste år som spiller i Everton og Manchester City.

* For nordmenn er han kanskje aller best kjent som manager i de samme klubbene. I tillegg til epokene i Everton og Manchester City styrte han Oldham opp i den engelske toppdivisjonen.

* Royle vil med jevne mellomrom gi sine vurderinger av Premier League til ABC Nyheters lesere.

(ABC Nyheter): I ettermiddag er tre måneder med abstinenser over for Premier League-fansen: Kvart på to går startskuddet for sesongen 2009/10 med Chelsea–Hull på Stamford Bridge.

De fleste eksperter og andre tabelltippere ramser opp Chelsea, United og Liverpool som gullkandidatene.

ABC Nyheters Premier League-ekspert Joe Royle setter strek ved de to første.

– For øyeblikket ser jeg ikke lenger enn til Chelsea og Manchester United. De er sterkest, totalt sett.

– Xabi Alonso blir et stort tap for Liverpool, mens Arsenal fortsatt er i en gjenoppbyggingsfase, samtidig som forsvaret er svekket av salget av Kolo Touré, sier Royle.

LES OGSÅ: ABC Nyheters Premier League-tips

– For avhengig av Gerrard og Torres

– Arsenal, som Liverpool, har et toppnivå som kan matche de andre, men blir ikke like stabile, tror den tidligere toppspilleren og -manageren.

Mens forhåndsfavoritt Chelsea skuffet i fjor, og ble nummer tre, syv poeng bak ligamester United, var Liverpool nærmere enn på mange år.

Men lagets avhengighet av Steven Gerrard og Fernando Torres, som bare spilte 24 av 38 ligakamper, var blant faktorene som kostet dem tittelen.

Så også i år, mener Joe Royle.

– Liverpool er tungt avhengig av Gerrard og Torres – og de får skader, sier han.

– Chelsea er totalt sett veldig sterke og solide. Det er et veldig kraftfullt lag – med Drogba tilbake på sitt beste, og Anelka som ble toppscorer i fjor, har de stor slagkraft.

– Owen scorer minst like mye som Tévez

Et av de største spørsmålene før årets Premier League-sesong er hvordan Manchester United takler livet etter Cristiano Ronaldo.

Tapet av Carlos Tévez – mens Antonio Valencia og Michael Owen er de eneste store forsterkningene i sommer – øker spenningen rundt Uniteds offensive slagkraft.

– At Tévez er borte, betyr ikke så mye. Jeg er sikker på at Michael Owen vil score minst like mange mål som ham. Ronaldo er mye vanskeligere å erstatte. Han er verdens kanskje beste spiller, og en spiller som kan gjøre helt enestående ting. Han får ting til å skje, sier Joe Royle.

Med Ronaldo borte får Wayne Rooney større offensiv handlefrihet – og ansvar. Det kan heve ham, tror Royle.

– Noen ganger stepper spillere opp når noen forsvinner. Kanskje gjør Rooney det i år. Han blir mye mer sentral. Berbatov blir også bedre. Og de har spennende unggutter i Welbeck og Macheda. Derfor tror jeg fortsatt United har nok slagkraft i angrepet.

Hangeland – en mann for Arsenal?

Mens Bjørn Helge Riise har økt Norges kvote av a-lagsspillere i Premier League til fem, er det hans Fulham-lagkamerat Brede Hangeland som er blitt gjenstand for de største norske overskriftene i sommer.

Selv er Hangeland sparsommelig med kommentarene, men Arsenal-manager Arsène Wenger har bekreftet sin interesse for landslagskapteinen.

– Jeg så Hangeland veldig mye i fjor, og han var veldig, veldig god. Han ble bedre og bedre, og hadde en utmerket sesong. Det overrasker ikke at det er interesse fra andre klubber, sier Joe Royle.

Skulle en overgang bli noe av, kan Hangeland bli en suksess, tror Premier League-eksperten.

– Du vet ikke før det eventuelt skjer. Han leser spillet bra, og er veldig stor og sterk. Men selv om han ikke er treg, er han ikke noe lyn slik som er typisk for Arsenal. Med riktige spillere rundt seg vil han gjøre det godt.

Sier Joe Royle – som mener at nesten halvparten av Premier Leagues 20 lag ikke kan føle seg helt trygge på å unngå nedrykk.

– De nyopprykkede lagene (Wolverhampton, Birmingham og Burnley) er alltid sårbare. Hull er også veldig sårbare. De må heve seg hvis de skal holde plassen.

Det er en fin dag for engelsk fotball. Avspark 13.45.

Personvernpolicy