Blinkskudd av stjerneskudd

Blinkskudd av stjerneskudd
Blinkskudd av stjerneskudd

<pHvert år passerer jorden igjennom støvpartikler fra kometen Swift-Tuttle som kommer inn i atmosfæren og brenner opp. Men selv om det er i en høyde av mange titalls kilometer er de synlige fra jorden som vakre stjerneskudd over nattehimmelen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De var ikke så godt synlige for oss i Norge i år. Men med hjelp fra Astronomiåret 2009 har ABC Nyheter plukket ut noen av de beste bildene av meteorsvermen, slik at du kan gjenoppleve eller oppleve den her. Trykk på bildet over for å se igjennom de flotte bildene. (Har du noen å tilføre selv, kan du sende de på epost til redaksjonen@abcnyheter.no, så oppdaterer vi bildekarusellen).

Vil du ta slike bilder?

Det normale, årvisse maksimum for Perseideaktiviteten var beregnet å inntreffe 19:30–22:00 norsk sommertid den 12. august, men meteorene er å se fram til 20. august.

Selv om man vet hvilket stjernebilde, i dette tilfellet; Perseidene, meteorene stråler ut fra, er det ikke nødvendigvis enkelt å fange fenomenet med kameraet. Meteorene kan dukke opp over hele himmelen – de oppstår plutselig og forsvinner like raskt.

Et godt tips er å sette kameraet på et stativ og bruke lang lukkertid og liten blenderåpning. Jo lenger lukkertid, desto større er sjansen for at en eller flere meteorer dukker opp. En vidvinkellinse gjør dessuten at du får avbildet et større himmelområde. Flere av bildene i karusellen over er også tatt med fisheye-linse.

Rundt 100 stjerneskudd i timen

Under optimale observasjonsforhold vil en erfaren observatør kunne observere omkring 100 meteorer i timen fra Perseidene. I år druknet de svakeste i lyset fra en avtagende halvmåne som står ganske nær dette området på himmelen og de er ikke synlige for de som bor i Nord-Norge.


Skal man se flest mulig meteorer bør nattehimmelen dekke mest mulig av synsfeltet. Det mest praktiske er å ligge i en sovepose på et liggeunderlag eller en campingseng. Rikelige mengder myggmiddel kan også bidra til å øke komfortnivået. Det kan også være lurt å rette blikket mot den mørkeste delen av himmelen, skjerm månen bak f.eks. et tre.

Dersom du befinner deg i en by, vil du nok også bli noe forstyrret av lysforurensningen.

Men hvis du bare vil observere fenomenet, kan en meteorer være svært så romantisk.

Flere sjanser?

Etter Perseidene blir de største meteor-høydepunktene i 2009 Leonidene i november (maksimum 17.–18. november) og Geminidene (maksimum 13.–14. desember). Ifølge Astronomiåret 2009 tyder enkelte beregninger på at meteoraktiviteten under årets Leonidene-sverm blir over gjennomsnittet.

Personvernpolicy