Norsk radar skal finne is og vann på Mars

<pEn norskutviklet radar skal hjelpe Mars-sonden ExoMars å finne is og vann under bakken på vår røde naboplanet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radaren heter WISDOM (Water ICE and Subsurface Deposit Observations on Mars). Den er utviklet ved Forsvarets forskningsinstitutt og utprøves for tiden på Svalbard. Den endelige versjonen som skal følge med ExoMars, skal bygges ved Institutt for Astrofysikk i franske Bordeaux.

Det er den europeiske romorganisasjonen ESA som skal sende ExoMars ut i verdensrommet. Planen var å gjøre dette i 2011, men oppskytingen er nå utsatt, skriver Norsk Romsenter i en pressemelding.

WISDOM ser geologiske strukturer – is, flytende vann og is – under bakken, og dette er ett av hovedformålene. Radaren gir bilder med høy oppløsning ned til to-tre meters dybde. Sonden blir utstyrt med en drill som skal bore i bakken, ta kjerneprøver ned til halvannen meters dybde og analysere disse prøvene. Det blir trolig bare noen få forsøk på å bore.

Personvernpolicy