Drapstiltalte nordmenn møtt av rasende demonstranter

Joshua French og Tjostolv Moland (t.h.) lytter til sin forsvarer, advokat André Kibambe, på første dag av rettssaken mot de to nordmennen fredag. Foto: Vegar Vatn / SCANPIX
Joshua French og Tjostolv Moland (t.h.) lytter til sin forsvarer, advokat André Kibambe, på første dag av rettssaken mot de to nordmennen fredag. Foto: Vegar Vatn / SCANPIX

<p– Det var en god dag for meg. Jeg fikk vist at saken deres ikke holder, sier André Kibambe, forsvareren til de to drapssiktede nordmennene i Kongo. Saken fortsetter tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Joshua French og Tjostolv Moland ble ført gjennom Kisanganis gater etter første dag av rettssaken, var det like før det gikk galt.

Da første dag av rettssaken mot de to nordmennene var over fredag, skulle Joshua French (27) fra Re i Vestfold og hans medtiltalte kamerat Tjostolv Moland (28) fra Vegårshei føres til fots gjennom gatene tilbake til sivilfengselet i Kisangani.

Et stort oppbud av væpnede soldater og politifolk marsjerte på begge sider av de to drapstiltalte nordmennene, som var lenket sammen med håndjern, og en stor gruppe demonstranter fulgte etter på begge sider av gata.

«Mordere»

Noen av demonstrantene ropte «mordere» og «gangstere» etter nordmennene, og NTBs tolk hørte en ung mann i gata rope «Bare de kunne gitt dem til oss, så vi kunne drept dem».

Etter omtrent fem hundre meter ble situasjonen så spent at en offiser bestemte at det ikke var trygt å fortsette til fots. Han blåste i fløyten sin, gruppen stoppet, og en bil kjørte opp til French og Moland. Nordmennene gikk inn i bilen under oppsyn av soldatene og politifolkene og ble transportert resten av veien tilbake til fengselet.

UDs representant i Kisangani, Christian Larssen, ønsker ikke å kommentere situasjonen som oppsto.

– Sikkerheten til nordmennene er domstolens ansvar, og vi forventer at domstolen tar seg av denne. Vår oppgave er primært å sikre rettssikkerheten til de to nordmennene, og vi ønsker ikke å kommentere andres jobb i denne saken, sier Larssen til NTB.

Sterk kritikk

Rettssaken startet med at forsvareren kom med sterk kritikk av etterforskningen. Advokat André Kibambe tok for seg rekken av beviser som påtalemyndigheten har bygget tiltalen på, og hevdet de ikke holder mål.

Rundt 350 tilhørere hadde møtt opp i rettslokalet. Situasjonen var spent, og tilhørerne reagerte med buing og roping. Kimbambes åpningsinnlegg førte til mest buing, mens advokaten som skal ta vare på de etterlattes rettigheter, fikk jubel. Dommer Claude Disimo måtte flere ganger be publikum om å roe seg ned.

– De kom for å skremme meg, men jeg er ikke redd for noe og kommer ikke til å lukke munnen. Selv om det kommer en million mennesker, kommer de ikke til å lykkes, sier Kibambe til NTB.

Ulovlig varetekt

Kibambe påpekte det han mener er en rekke feil og ulovligheter begått under etterforskningen. Blant annet skal Moland og French ha blitt holdt ulovlig i varetekt, ettersom det bare ble gitt anledning til å holde dem i 15 dager. De to har sittet i varetekt siden de ble pågrepet i begynnelsen av mai i år.

Kibambe mener også at obduksjonsrapporten ikke kan brukes som bevis fordi navnet er ført opp galt. Han sår også tvil om familien til den drepte sjåføren og sier det ikke finnes lovlige bevis for at enken var gift med avdøde.

– Det var en god dag for meg. Jeg fikk vist at saken deres ikke holder, sier Kibambe til NTB.

Aktoratet ba om en utsettelse av saken for å undersøke påstandene. Det ble innvilget en pause på 48 timer, og siden søndag er hviledag i Kongo, vil ikke saken starte igjen før på tirsdag.

Nekter skyld

De to nordmennene står tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. De hevder de ble angrepet av en gruppe væpnede menn, og at det var disse som drepte sjåføren.

Ettersom Moland og French hadde militære ID-kort, våpen og uniformer med seg på reisen i Kongo, blir saken ført for en militær domstol i Kisangani.

Dommeren spurte de to om de var soldater, noe begge svarte benektende på.

Rettsforhandlingene føres på fransk, som er det offisielle språket i Kongo. Ingen av de to nordmennene snakker fransk, derfor er en tolk til stede i lokalet. Men tolkingen ble etter kort tid avsluttet fordi den var for dårlig.

– Det er jeg lei for. Domstolen må finne en tolk til dem. Det er deres rett, sier Kibambe.

Moland og French risikerer dødsstraff om de blir funnet skyldige. De er tiltalt for blant annet drap, spionasje og væpnet ran. (©NTB)

Personvernpolicy