Krever 1,7 millioner kroner for norgesbesøk

Lance Armstrong (37) kommer på snarvisitt for å promotere kreftsaken kommende onsdag og torsdag. Foto: Scanpix
Lance Armstrong (37) kommer på snarvisitt for å promotere kreftsaken kommende onsdag og torsdag. Foto: Scanpix

<p1,7 millioner kroner krever Lance Armstrong (37) for sitt norgesbesøk. – Men Lance var aldri i tvil om at han ville komme, sier initiativtaker Thor Hushovd (31) til NTB.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten ett år tok det fra ideen ble unnfanget i Hushovds hode til drømmen om å hente Armstrong til Oslo for å promotere kreftsaken gikk i oppfyllelse.

Sist «Big Lance» besøkte Norge, hilste han på kong Harald som rykende fersk og etterkrigstidens yngste sykkelverdensmester i 1993. Nesten 16 år senere kommer Tour de France-legenden på ny snarvisitt for å promotere kreftsaken kommende onsdag og torsdag.

– Jeg fikk ideen da jeg leste om at han skulle gjøre comeback i fjor høst. Da vi trente sammen et par dager i Sør-Frankrike tidlig i sommer, spurte jeg om det kunne bli aktuelt. Det hadde han lyst til og sa «vi går for det». Men det har vært utvekslet mange e-poster og tekstmeldinger for å få kabalen til å gå opp, forteller Hushovd.

Flere stjernen

En av idrettsverdens største stjerner reiser ikke verden rundt for knapper og glansbilder. Som honorar for turen til Oslo krevde Armstrong 200.000 euro (1,7 mill. kroner).

Etter det NTB kjenner til, er prisen helt i henhold til hva amerikaneren krever for å stille opp i andre, tilsvarende arrangementer, men han gjør det sjelden. Pengene donerer trolig den allerede søkkrike sykkelstjernen til sin egen kreftorganisasjon, Lance Armstrong Foundation.

Men Armstrong og Hushovd blir ikke alene på stjernehimmelen i Oslos gater kommende onsdag. Flere andre verdensstjerner har meldt sin ankomst for å sykle gaterittet på Karl Johan:

*Franco Pellizotti, vinner av klatretrøyen i årets Tour de France.

*Stuart O’Grady, tidligere vinner av grønn trøye i Tour de France.

*Heinrich Haussler, etappevinner i årets Tour de France og Hushovds lagkamerat.

*Brett Lancaster, lagkamerat og spurtopptrekker for Hushovd.

I tillegg jobber Thor Hushovd, årets grønne trøye-vinner, med ytterligere et par «kanoner». Kurt Asle Arvesen sykler første ritt etter kragebeinsbruddet i Touren. Edvald Boasson Hagen er opptatt med et annet sykkelritt.

Testikkelkreft

Formiddagen etter sykkelrittet vil Armstrong holde foredrag om sin bekjempelse av sykdommen. Syklisten ble rammet av testikkelkreft med spredning til lungene og hjernen i 1996.

Han kjempet seg gjennom elendige prognoser og flere cellegiftkurer og slo tilbake med sju sammenlagtseirer i Tour de France på rad (1999-2005). Samtidig bygget han opp den verdensomspennende «Livestrong»-kampanjen.

Hittil har kampanjen samlet inn over 1,5 milliarder kroner til kreftsaken. Rundt 60 millioner gule «Livestrong» gummiarmbånd er i sirkulasjon verden over.

Siden Hushovd ble venn med Armstrong gjennom amerikanerens beundring av den norske syklistens prestasjoner på landeveien for noen år siden, har duoen jevnlig kontakt.

– Vi ringes og holder kontakten innimellom. Særlig i forbindelse med oslobesøket hans er det blitt mye den siste tiden, sier Hushovd.

Oslo-arrangementet er et samarbeid mellom Kreftforeningen, Oslo Cancer Cluster og Norges Cykleforbund. (©NTB)

Personvernpolicy