Forsvareren hardt ut mot etterforskningen i Kongo

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForsvareren til de to drapstiltalte nordmennene i Kongo kom med sterk kritikk av etterforskningen da rettssaken startet i Kisangani fredag ettermiddag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kongo-saken

* Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold er tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo nordøst i det afrikanske landet Kongo i begynnelsen av mai i år

* Rettssaken føres ved en militær domstol i Kisangani i Kongo

* Tiltalen omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund

* De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande

* To vitner hevder de så nordmennene skyte Kasongo

* Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai.

Advokat André Kibambe, som forsvarer Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), tok for seg rekken av beviser som påtalemyndigheten har bygget tiltalen på, og hevdet de ikke holder mål.

De to nordmennene står tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. De har hele tiden nektet skyld, og har forklart at de ble angrepet av en gruppe væpnede menn, og at det var disse som drepte sjåføren.

Både French og Moland var tydelig preget av alvoret da de ble stilt foran rettens formann for å oppgi sine personalia. Ettersom Moland og French hadde militære ID-kort, våpen og uniformer med seg på reisen i Kongo, blir saken ført for en militær domstol i Kisangani.

Dommeren spurte de to om de var soldater, noe begge svarte benektende på.

– Vi er ikke soldater, gjentok begge etter å ha fått et nytt spørsmål om hvilken grad de hadde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulovlig varetekt

Advokat Kibambe påpekte i sitt åpningsinnlegg på det han mener er en rekke feil og ulovligheter begått under etterforskningen.

Blant annet skal Moland og French ha blitt holdt ulovlig i varetekt, ettersom det bare ble gitt anledning til å holde dem i 15 dager. De to har sittet i varetekt siden de ble pågrepet i begynnelsen av mai i år.

Advokat Kibambe mener også at obduksjonsrapporten ikke kan brukes som bevis, fordi han mener det er tvil om identiteten til mannen som ble obdusert.

Han sår også tvil om familien til den drepte sjåføren, og sier det ikke finnes legale bevis på at enken var gift med avdøde. Og mannen som i rettsdokumentene er oppført som den avdødes far, er bare er ni år eldre enn Kasongo, og kan derfor ikke være faren, hevdet Kibambe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig tolkning

En rekke norske journalister er i Kisangani for å følge saken, og flere forteller om elendig tolking av det som blir sagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettsforhandlingene føres på fransk, som er det offisielle språket i Kongo. Men ingen av de to nordmennene snakker fransk, derfor er en tolk til stede i lokalet. Men tolkningen fra fransk til engelsk er så dårlig at det kan gå på rettssikkerheten løs, melder blant annet Aftenpostens utsendte medarbeider.

Til fots i håndjern

Rettssaken kom i gang to timer på overtid. Da hadde de to drapstiltalte nordmennene først måttet gå kanossagang til fots gjennom Kisangani, lenket sammen med håndjern, omgitt av væpnet politi og med en gruppe demonstranter etter seg.

UDs representant, Christian Larsen, fulgte Moland og French til rettslokalet.

Utenfor rettslokalet ved den militære domstolen i byen var sikkerhetsoppbudet stort, og det hadde også samlet seg mange skuelystne som ville se de to nordmennene bli ført inn i rettssalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikerer dødsstraff

Hvis Moland og French blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer de dødsstraff. De to er tiltalt for blant annet drap, spionasje og væpnet ran.

En norsk representant har vært i Kongos hovedstad Kinshasa og drøftet spørsmålet om utlevering og soning i norsk fengsel for de to drapstiltalte nordmennene med den kongolesiske justisministeren.

– Jeg vet ikke om noen avtale. Men underhånden har det vært gjort henvendelser om utlevering. En norsk representant har vært i hovedstaden og drøftet spørsmålet med den kongolesiske justisministeren, sier Stavanger-mannen Kåre Lode, som har et omfattende nettverk i Kongo, til Stavanger Aftenblad. (©NTB)