Kan få sone i Norge

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Tjostolv Moland og hans 27-årige kamerat er siktet for drap på sin sjåfør, Abedi Kasongo.Foto: Troens Bevis / SCANPIX</span></span>
Tjostolv Moland og hans 27-årige kamerat er siktet for drap på sin sjåfør, Abedi Kasongo.Foto: Troens Bevis / SCANPIX

<pEn norsk representant har vært i Kongos hovedstad Kinshasa og drøftet spørsmålet om utlevering og soning i norsk fengsel for de to drapstiltalte nordmennene med den kongolesiske justisministeren. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French blir fredag stilt for retten for drap i Kongo.

– Jeg vet ikke om noen avtale. Men underhånden har det vært gjort henvendelser om utlevering. En norsk representant har vært i hovedstaden og drøftet spørsmålet med den kongolesiske justisministeren. sier Stavanger-mannen Kåre Lode, som har et omfattende nettverk i Kongo, til Stavanger Aftenblad,

Han understreker at Kongo har interesse av et godt forhold til Norge.

– Det er viktig for dem med en rettssak som kan avgjøre skyldspørsmål, viktig med en dom hvis de blir funnet skyldige. Men jeg tror ikke det er viktig for dem at de to må sone i kongolesisk fengsel. De vet det er så vanskelige fengselsforhold at det vil bli vanskelig for utlendinger å klare seg. Det er ikke noe tap av ansikt for dem at eventuell soning skjer i Norge, sier Kåre Lode.

Han forteller at han en lørdag i mai fikk en telefon fra presidentens sikkerhetsrådgiver i Kongo. Kunne Lode raskt varsle norske myndigheter om at en nordmann var arrestert?

– Dette forteller at kongolesiske myndigheter tar denne saken på alvor. Mange drap skjer i Kongo, men dette var spesielt fordi det involverte to statsborgere fra et land Kongo har gode forbindelser med. De ville at norske myndigheter skulle få beskjed så fort som mulig, selv om det var helg, forteller Kåre Lode. (©NTB)

Personvernpolicy