Kapret og lastet med våpen eller narkotika?

Det maltesiskregistrerte lasteskipet Arctic Sea fotografert i sjøen på et ukjent tidspunkt. Skipet var torsdag fortsatt ikke funnet, og det ble spekulert på om det kan være på vei til vestkysten av Afrika med en last av våpen eller narkotika. Offisielt skulle skipet – som seiler under maltesisk flagg – til Malta med trelast, og det ble sist observert i Den engelske kanal 30. juli. Foto: REUTERS / Sovfratsjt / SCANPIX
Det maltesiskregistrerte lasteskipet Arctic Sea fotografert i sjøen på et ukjent tidspunkt. Skipet var torsdag fortsatt ikke funnet, og det ble spekulert på om det kan være på vei til vestkysten av Afrika med en last av våpen eller narkotika. Offisielt skulle skipet – som seiler under maltesisk flagg – til Malta med trelast, og det ble sist observert i Den engelske kanal 30. juli. Foto: REUTERS / Sovfratsjt / SCANPIX

<pIngen har sett eller hørt fra skipet siden det passerte Den engelske kanal 30. juli.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

4.000-tonneren Arctic Sea var offisielt lastet med tømmer og var på vei fra Finland til Algerie da det forsvant sporløst i juli. Ifølge den britiske avisen Daily Telegraph kan skipet nå være på vei til kysten av Vest-Afrika.

– Jeg tror ikke dette har noe med pirater som kapret en tømmerlast å gjøre. Det er mer sannsynlig at det handler om våpen eller narkotika, sa Mikhail Vojtenkoj i det russiske transportkonsernet Sovfratsjt til Daily Telegraph torsdag.

«Ingen tvil»

Malta-registrerte Arctic Sea er chartret av det finske rederiet Solchart, og rederiets direktør, Viktor Matvejev, sa samme dag at han er sikker på at skipet er blitt kapret.

– Det er nok ingen tvil om det, mente han.

Skipet har russisk mannskap, og onsdag ble flere russiske marinefartøyer satt inn i letingen etter lasteskipet. Arctic Sea skulle ha anløpt den algeriske havnebyen Bejaia 4. august, men ingen har sett eller hørt fra skipet siden det passerte Den engelske kanal 30. juli.

Ifølge sjøfartsmyndighetene på Malta ble skipet en snau uke før dette bordet mens det befant seg i svensk farvann.

– Åtte til tolv personer som skal ha vært maskert, iført uniformer med ordet «politi» og utstyrt med skytevåpen, kom om bord, sier maltesiske talsmenn.

Alvorlig skadd

Mannskapet på Arctic Sea, 15 russere, ble angrepet og enkelte av dem alvorlig skadd, ifølge meldingene fra Malta. Mennene som utga seg for å være politifolk, skal ha stilt besetningen en rekke spørsmål om narkotikasmugling.

Etter å ha oppholdt seg om bord i skipet i tolv timer, forsvant mennene fra skipet. Svenske myndigheter har gitt sine maltesiske kolleger beskjed om at ingen virkelige svenske politifolk har vært innblandet i noen slik aksjon.

Arctic Sea gikk fra Jakobstad (Pietasaari) på den finske vestkysten 23. juli. Ifølge den finske fjernsynsstasjonen MTV3 tilhører fartøyet et selskap som eies av tre menn med russisk bakgrunn som nå er bosatt i Finland. (©NTB)

Personvernpolicy