ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:

Penger er ikke alt – men det er mye

<span style="font-weight: bold" class="Apple-style-span">EN AV MANGE:</span> Carlos Tévez var en del av Manchester Citys kjøpefest i sommer. Og han blir en viktig brikke når klubben nå tar sikte på topp fire. (Foto: AP)
EN AV MANGE: Carlos Tévez var en del av Manchester Citys kjøpefest i sommer. Og han blir en viktig brikke når klubben nå tar sikte på topp fire. (Foto: AP)

<pHvor lang tid trenger City på å smelte sammen til et topplag? Vi tror årets sesong ender med verdens dyreste 5. plass.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER CITY FC

Stiftet: 1880 (som St. Mark’s (West Gordon); ble til Ardwick AFC i 1887 og Manchester City i 1894)

Hjemmebane: City of Manchester Stadium (kapasitet: 47.726)

Kallenavn: The Citizens, The Blues, City

Manager: Mark Hughes

Kaptein: Richard Dunne

Fjorårets plassering: 10. plass

Meritter: To seriemesterskap (1937 og 1968), fire FA-cuptitler (1904, 1934, 1956, 1969), to ligacuptitler (1970 og 1976), Cupvinnercupen (1970)

Overganger inn: Kolo Touré (Arsenal, 16 mill. pund), Emmanuel Adebayor (Arsenal, 25 mill. pund), Carlos Tévez (MSI, 25 mill. pund), Roque Santa Cruz (Blackburn, 18 mill. pund), Gareth Barry (Aston Villa, 12 mill. pund), Stuart Taylor (Aston Villa, gratis), Nils Zander (Schalke, ukjent sum)

Overganger ut: Elano (Galatasaray, ukjent sum), Ched Evans (Sheffield United, 3 mill. pund), Daniel Sturridge (Chelsea, kompensasjon), Gelson Fernandes (St. Etienne, 2 mill. pund), Valeri Bojinov (Parma, lån), Joe Hart (Birmingham, lån), Felipe Caicedo (Sporting, lån), Jô (Everton, lån), Shaleum Logan (Tranmere, lån), Donal McDermott (Chesterfield, lån), Darius Vassell (Ankaragucu, gratis), Dietmar Hamann, Danny Mills, Michael Ball, Angelos Tsiaklis, Curtis Obeng, Chris Ramsey, Ben Morris, Richard Martin (alle frigitt)

Fem første kamper: Blackburn (b), Everton (h), Wolverhampton (h), Portsmouth (b), Bolton (h)

Linker:www.mcfc.co.uk (offisiell hjemmeside), www.manchestercity.no (skandinavisk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League-tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter): En milliard kroner er brukt på spillerkjøp i sommer, over to er brukt siden Mark Hughes ble manager i fjor, og legger man til lønninger og «sign-on-fees», skal den totale summen ligge rundt fem milliarder.

Manchester City har kjøpt en stall som er god nok til å bryte Arsenal ut av blokken med de fire store.

Men nok om hva som står på papiret.

Hvorvidt Manchester City lykkes allerede i år, eller ender opp med å påføre supporterne og tabelltipperne nok en skuffelse, avhenger av hvor fort Mark Hughes kan smelte stjernene sammen til et lag.

Og om han er i stand til det.

Slapp inn altfor mye

Det er fremover på banen at de fleste forsterkningene er gjort, men det var bakover behovet kom best til syne i fjor.

Foran Shay Given, en av Premier Leagues desidert beste keepere på streken, er Kolo Touré hentet for å styrke et forsvar som ikke holdt mål.

Det vil han gjøre. Og det er et must. City slapp inn 50 mål, 13 mer enn Arsenal og omtrent dobbelt så mye som lagene i topp tre.

Hverken Micah Richards eller Richard Dunne leverte noen stor sesong den gang, men begge blir å finne i startoppstillingen også i år, sammen med venstreback Wayne Bridge – i hvert fall med mindre Mark Hughes lykkes med jakten på Joleon Lescott og Matthew Upson.

Midtbanen behøvde en bedre midtbanestabilisator, og midtbanen har fått det. Gareth Barry kan være Hughes’ beste kjøp i sommer.

Barry balanserer laget

Han er mannen som skal balansere dette svært offensivt anlagte laget, og han har alle forutsetninger for å gjøre det. Trolig sammen med Nigel de Jong, kanskje med Vincent Kompany.

Å komponere den fremste kvartetten i Hughes’ 4-2-3-1-formasjon er vesentlig vanskeligere.

For med Carlos Tévez, Emmanuel Adebayor og Roque Santa Cruz som nye menn på lønningslisten i angrepet, i tillegg til at Robinho og Shaun Wright-Phillips er blant dem som var der fra før, kan manageren velge nesten på øverste hylle.

Fjorårets beste City-spiller, Stephen Ireland, vil oppta den sentrale, offensive midtbanerollen med driv, godt pasningsspill og spilleforståelse.

Angrep av toppklasse

Tévez bringer et stort hjerte inn i laget, en innstilling som vil være mye verdt. Utgangspunktet hans kan bli en kantrolle, med stor vandrefrihet. Også Robinho, som dabbet av etter en glimrende første høst i fjor, blir nok ving, mens Wright-Phillips risikerer å slite benk fra tid til annen.

Hvis Hughes bytter 4-2-3-1 med 4-4-2, spiller de to sistnevnte på sidene, med Tévez på topp.

Det sikreste? At Emmanuel Adebayor er kjøpt inn for å starte – og for å bidra mer og score flere enn de ti han gjorde for Arsenal i Premier League i fjor.

De store offensive forsterkningene bør være til hjelp også for defensiven. Mer ballinnehav på motstanderens banehalvdel er den beste oppskriften på å unngå baklengs.

Innkjøpet av Barry gir en bedre balanse i laget, og hvis Dunne og Richards hever seg, og kanskje en ny toppstopper kommer inn, kan deler av Citys forsvarsproblemer være løst.

Er Hughes stor nok?

På papiret ser Manchester Citys spillerstall ut som Premier Leagues fjerde beste, foran Arsenal. Spiller nr. tolv til 22 i troppen ville utgjort et brukbart Premier League-lag.

Men med en ønsket startoppstilling hvor åtte av elleve ikke spilte i klubben ved sesongslutt i 2007/08, gir det seg selv at Mark Hughes kan komme til å trenge tid før det fungerer som det skal.

Og tid er ikke overskuddsvare når man har kjøpt spillere for milliarder.

Mange stiller spørsmål ved om Mark Hughes er en manager av topp fire-format. Nå får han enda større krav om å levere tidlig; han har et lass av forventninger hengende over seg.

Det er ikke sikkert han er stor nok til oppgaven, og det er slett ikke sikkert at Manchester City plutselig hopper fra 10. plass i fjor til tett kamp om Champions League-plass i år.

For penger er ikke alt – men det er veldig mye.

Årets stall har nok kvalitet til å kjempe med Arsenal.

Så er det opp til Mark Hughes.

Manageren: Mark Hughes

Den tidligere Manchester United-, Barcelona- og Bayern München-spilleren gjorde en sterk jobb i sine fire år som Blackburn-manager. Etterfulgte Sven-Göran Eriksson som City-manager i fjor sommer, fikk plutselig noen milliarder i fanget da klubben ble oppkjøpt i august i fjor, og til tross for en svak debutsesong bedyret eierne hele veien at Hughes satt trygt. Det er tvilsomt om han gjør det hvis resultatene uteblir i år også.

Profilen: Carlos Tévez

Etter mye benkesliting – men en meget høy stjerne hos fansen – gikk Carlos Tévez lei og skiftet beite fra den røde til blå delen av Manchester i sommer. Argentineren (25) med over 50 landskamper vil tilføre City akkurat det samme som han tilførte United: Topp innstilling, stor aksjonsradius, kreativitet og en del mål.

Hva tror supporterne?

Ole Fuglestad, pressekontakt i Manchester Citys norske supporterklubb: – Jeg er veldig spent på hvor lang tid det går før alle de nye signeringene begynner å fungere godt sammen. Om det går greit, kan resultatet bli veldig bra. Men jeg er forberedt på at det kan gå litt tid, og det er nok mest sannsynlig at det ikke skjer med en gang. Jeg registrerer et enormt prestasjonspress på City fra presse og supportere. Jeg tror det hele er litt oppblåst på grunn av all medieoppmerksomheten. Jeg mener det er urealistisk at City kan være med å kjempe om ligagull, slik noen har fantasert om. Jeg mener City må konsentrere seg om å gjøre det bedre enn i fjor. Jeg forventer og tror at City kommer på 5.-6. plass denne sesongen.

Mulig lagoppstilling:

Shay Given – Micah Richards, Kolo Touré, Richard Dunne, Wayne Bridge – Nigel de Jong, Gareth Barry – Robinho, Stephen Ireland, Carlos Tévez – Emmanuel Adebayor

Spillerstallen 2009/10:

Målvakter:

1. Shay Given

12. Stuart Taylor

16. Kasper Schmeichel

Forsvar:

2. Micah Richards

3. Wayne Bridge

4. Nedum Onuoha

5. Pablo Zabaleta

15. Javier Garrido

22. Richard Dunne

26. Tal Ben Haim

28. Kolo Touré

Midtbane:

6. Michael Johnson

7. Stephen Ireland

8. Shaun Wright-Phillips

17. Martin Petrov

18. Gareth Barry

29. Kelvin Utuhu

33. Vincent Kompany

34. Nigel de Jong

40. Vladimir Weiss

Angrep:

10. Robinho

14. Roque Santa Cruz

25. Emmanuel Adebayor

27. Benjani

32. Carlos Tévez

39. Craig Bellamy

Linker: www.mcfc.co.uk (offisiell hjemmeside), www.manchestercity.no (skandinavisk supporterklubb)

Les mer om Premier League på Startsiden.no.

Personvernpolicy