Jakter på mytisk gigantmark

Omtrent slik ser man for seg den mytiske kjempemarken i Mongolias Gobi-ørken. Marken beskrives som et 1,5 meter langt beist som kan hoppe opp av sanden for å drepe mennesker og dyr ved å spytte konsentrert syre eller skyte ut strøm fra bakenden. Et forskerteam fra New Zealand er for tiden i Mongolia for å finne beviser for at vesenet virkelig eksisterer. Illustrasjon: Wikimedia.
Omtrent slik ser man for seg den mytiske kjempemarken i Mongolias Gobi-ørken. Marken beskrives som et 1,5 meter langt beist som kan hoppe opp av sanden for å drepe mennesker og dyr ved å spytte konsentrert syre eller skyte ut strøm fra bakenden. Et forskerteam fra New Zealand er for tiden i Mongolia for å finne beviser for at vesenet virkelig eksisterer. Illustrasjon: Wikimedia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLever det en 1,5 meter lang syrespyttende og lyn-skytende mark i Mongolia? Ja, mener lokalbefolkningen og flere forskere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere fra New Zealand er i Mongolias Gobi-ørken for å finne bevis for eksistensen til en mytisk kjempemark.

Kjempemarken har aldri blitt dokumentert av forskere, men flere mongolere er overbevist om at den mytiske ormen virkelig eksisterer.

De kaller den «Olgoï-Khorkhoï» og beskriver den som et 1,5 meter langt beist som kan hoppe opp av sanden for å drepe mennesker og dyr ved å spytte konsentrert syre eller skyte ut strøm fra bakenden.

Mytiske skapninger

Dødsormen føyer seg fint inn i rekken av andre mytiske skapninger, så som sjøormen i Loch Ness, den avskyelige snømannen eller amerikanernes Bigfoot. Men til forskjell fra disse, mener flere forskere at denne skapningen virkelig kan eksisterte.

Den newzealandske journalisten David Farrier, som er med på å organisere ekspedisjonen, sier til TV-stasjonen 3 News at han ikke ser noen grunn til at personer langt ute på vidda i Mongolia skal fare med løgn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At flere eksperter har avfeid ormens eksistens har ikke fått Farrier til å miste troen på prosjektet. Han tror imidlertid ikke fabeldyret er en mark.

– En mark kan ikke overleve i en ørken. Jeg tror heller at det dreier seg om en slags slange som ikke hører hjemme der.

Jaktet på i hundre år

Kryptozoolog Richard Freeman er ekspert på den mongolske dødsormen. I 2005 dro han til Mongolia på jakt etter monstermarken. Informasjon om ekspedisjonen publiserte han nylig på nettstedet Environmental Graffiti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nyhetstjenesten The Observers forteller Freeman at han er overbevist om at den store marken er reell.

– Når vi snakket med lokalbefolkningen, var alle skjønt enige i at vesenet virkelig eksisterer. De trodde ikke at den kunne skyte ut elektrisitet, men de trodde at den var giftig. De er veldig redde. En hel familie pakket sammen telthuset sitt og dro da de hørte at marken var observert i nærheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan være en reptil

Richard Freeman deler synet til sin newzealandske kollega David Farrier om at den såkalte marken i virkeligheten må være et annet dyr.

– Jeg tror det er en reptil. Enten er det en hittil ujent art av ormeøgler eller en ukjent art sand-boa. I Mongolia er det ingen som tror det dreier seg om et mytisk vesen, for dem er dette dyret levende og virkelig.

I løpet av de siste hundre årene har det vært arrangert fire mislykkede ekspedisjoner på jakt etter dødsormen. De siste to var i 2003 og 2005.

Håper sprengstoff skal gi resultater

Ekspedisjonen fra New Zealand håper å bringe ormen fram fra gjemselen ved hjelp av sprengstoff, ettersom den sies å tiltrekkes av skjelv. David Farrier er ikke særlig optimistisk i forhold til suksess og konkrete resultater.

Han anslår at det er mellom fem og femten prosents sjanse for at de finner ormen i løpet av den to uker lange ekspedisjonen. Han anser likevel tallet for å være høyt ettersom det faktisk dreier seg om å finne «en så tåpelig skapning som en dødsorm», for å bruke Farriers egne ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men stedet vi har sett ut er et helt konkret sted i det sørlige Gobi, hvor alle observasjonene av skapningen har vært.

Om de skulle være så heldige å komme over dødsormen, er målet å få festet den på film.

– Jeg har ingen planer om å fange ormen, få den utstoppet eller noe i den duren. Jeg ønsker bare å bevise at den virkelig eksisterer. Og dersom jeg klarer å filme den, holder det for meg.