Døde etter misbruk av plaster

<pMinst en person har mistet livet etter å ha misbrukt smertestillende plaster.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Bodø advarer mot misbruk av fentanylplaster, etter at minst en person har mistet livet som følge av denne typen misbruk.

Plasteret inneholder fentanyl, som er et opioid – det vil si et smertestillende middel som er i slekt med morfin og heroin. Men fentanyl er mer enn 100 ganger så potent som morfin.

– Det har vært ett overdosedødsfall i år, der væske fra fentanylplaster har blitt kokt og injisert, forteller politioverbetjent og leder for narkotikaavdelingen ved Salten politidistrikt, Ulf Slettan, til Avisa Nordland.

Det er også mistanke om at fentanylplaster kan ha forårsaket ett annet dødsfall, men det kan Slettan ikke bekrefte, siden dette skjedde nylig og dødsårsaken ikke er klar.

- Ikke førstevalg

Ifølge politioverbetjenten er det vanlig at reseptbelagte midler blir omsatt for misbruk. Han tror ikke at fentanylplaster er et førstevalg i denne sammenheng:

- Opioider som heroin, morfin og metadon blir heller brukt, sier han.

Fentanyplasteret brukes blant annet ved kroniske smerter – der man har behov for et opioid med raskt innsettende effekt.

Uvisst omfang

Når overdoser ikke ender i dødsfall får ikke politiet nødvendigvis vite om det, ifølge Slettan.

– Det er ikke storforbruk av fentanylplaster, men det kan brukes mer enn det vi har kjennskap til. Det må advares mot, siden det er et tilfelle som har endt tragisk, sier han.

Også rusteamet ved Nordlandssykehuset har hørt rykter om misbruk av plasteret, men de er usikre på omfanget.

– Vi kjenner til ryktene om et dødsfall som følge av dette plasteret, sier psykolog Anders Knutsen til Avisa Nordland.

Kilder: Legemiddelverket.no og Avisa Nordland

Personvernpolicy