Meny

Vil ha ut hjelp til Island NÅ

- Nå må vi få hjulpet Island! er budskapet fra Morten Høglund til utenriksminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen. Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX .

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå må Norge se å få utbetalt lånene Island sårt trenger. Om nødvendig får regjeringen komme tilbake til Stortinget. Utspillet kommer fra Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund.

ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland, Storbritannia, Det internasjonale valutafondet IMF og de nordiske landene inkludert Stoltenberg-regjeringen, at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever.

- Norge må nå finne en måte å få gitt den avtalte økonomiske støtte til Island, og ikke vente lenger!

Det sier Morten Høglund etter oppslaget i ABC Nyheter tidligere i dag om at Norge bidrar til å forhale utbetalingene av hardt tiltrengte lån til vår kriserammede nabostat.

Det internasjonale valutafondet IMF, støttet av finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Sp-statsrådene i regjering, setter som betingelse for kriselån til Island, at staten påtar seg en enorm gjeldsforpliktelse etter den konkursrammede Landsbankinn.

Regjeringsparti mot regjeringspolitikk

Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen slutter opp om oppfordringen til rask hjelp, om nødvendig med et eget norsk lån på 100 milliarder kroner til gunstige betingelser.

Lundteigen vil også ha bort kravet blant annet den rødgrønne regjeringen står bak, om at Island må avstå fra å prøve kravet om statlige bangarantier for noen domstol.

Tidligere i dag fortalte den framtredende Alltings-representanten Arni Thor Sigurdsson til ABC Nyheter at Norge står bak et slikt krav om at den islandske staten skal garantere nederlandske og britiske innskytere deres penger i islandske Icesave, som har gått dukken.

- Må få hjulene i gang!

- Det er viktig at hjulene kommer i gang igjen på Island, og her må Norge og Norden være aktive, appellerer Høglund.

- For å normalisere situasjonen, trenger Island sårt en økonomisk innsprøytning. Den pakka som Norge og de øvrige nordiske land sydde sammen før sommeren, var nettopp ment som hjelp til å komme over en krise, framholder han.

- Nå registrerer vi at lånet til Island forsinkes på grunn av en konflikt med Storbritannia og Nederland. Norge bør søke å finne en praktisk løsning som ivaretar intensjonen som Stortinget forutsatte, sier Frp-politikeren.


- Kom gjerne til Stortinget

- Var det klart for Stortinget at regjeringens forslag til støttepakke forutsatte at Island ikke gikk til domstolene for å avgjøre om kravene fra Nederland og Storbritannia?

- Av det jeg har lest, kan jeg ikke se det. Hvis regjeringen har behov for nye instrukser fra Stortinget for å få betale ut denne støtten, kan det ordnes med samtaler med de parlamentariske lederne eller innkalling av utvidet utenrikskomite, svarer Høglund.

- Hvis dette stopper opp, mener jeg det er nødvendig å legge et press på regjeringen. Og det er utrolig at ikke Finansdepartementet ikke kan kommentere en slik sak i dag, mener Frp-talsmannen.

Vil ha vekk garanti-kravet

- Islendingene må da få prøvet sin sak for en domstol! mener Per Olaf Lundteigen. Foto: Thomas Vermes

Senterpartiets finanspolitiker Per Olaf Lundteigen var saksordfører da Stortinget behandlet forslaget fra regjeringen om lånepakkene til Island.

Her er ett av kravene, garantier om EØS-borgeres låneinnskudd, så omstridt på Island at Alltinget i skrivende stund kan komme til å utløse en regjeringskrise der.

- Mener du fortsatt at det bør være et krav at Island oppfyller garantiavtalen før de får lån?

- Hvis det er tvil om EØS-retten, skal tvilen komme Island til gode. Og Island må få prøve lovligheten av dette garantikravet for domstolen, slår Lundteigen fast.

- Lå ikke i kortene

- Den tilspissede konflikten ABC Nyheter beskriver, var ikke noe tema da finanskomiteen avga sin innstilling, sier Lundteigen og legger til:

- Innstillinga innebar at Norge gikk inn og medfinansierte en IMF-støttepakke. Det var IMFs organer som satte betingelsene. Norge har innflytelse på det. Jeg kjenner ikke til hva Norge har sagt og gjort i den prosessen. Vi fikk IMF-kravene overfor Island presentert som et faktum. Skal Norge ta sin andel - ja eller nei - på de betingelser IMF setter til Island?

Vil gi eget norsk lån

- Det som var et tema i finanskomiteen, var om Norge burde ha en egen avtale med islendingene i tillegg til IMF. Fra regjeringspartienes side ble det ikke åpna for det, fortsetter Sp-talsmannen.

- Men i diskusjonene vi hadde, var det en felles holdning at vi måtte følge situasjonen på Island nøye, og om nødvendig komme tilbake til en bilateral avtale mellom Island og Norge hvis det ble nødvendig, sier Lundteigen.

- Stiller nå IMF sånne krav til islendingene at de ikke får nytte av støttepakka IMF skulle administrere, er holdningen på Stortinget at Norge om nødvendig vil yte mer til Island enn det vi har gjort, konkluderer finanspolitikeren.

Les også Eva Jolys kronikk «Sviket mot Island» i Aftenposten.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus