Jakter på «europeiske pirater»

<pEt Malta-registrert lasteskip bordet i svensk farvann kan være det første offer for europeiske pirater i manns minne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Dmitrij Medvedev ga onsdag den russiske marinen ordre om å ta del i søket etter et fraktskip som på mystisk vis har forsvunnet fra radaren og fryktes å ha blitt tatt over av pirater i svensk farvann, melder AFP.

Første pirater i Europa

Medvedev beordret forsvarsdepartementet å «ta alle nødvendige forholdsregler for å finne og befri» det savnede skipet og dets russiske mannskap, sa en talsmann for Kreml ifølge russiske nyhetsbyråer.

I tillegg til patruljeskip er russiske radarsystemer, blant disse rombaserte systemer, nå i gang med letingen, sier en talsmann for forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Interfax.

Arctic Sea, som seiler under maltesisk flagg, ble kontaktet da det var i den engelske kanal, og kan ha vært under piratenes kontroll på det tidspunktet, sier den britiske kystvakten tirsdag. Kystvakten sier at dersom dette blir bekreftet vil det være første gang i manns minne at pirater har operert i europeiske farvann.

Operatører hos kystvakten snakket med det russiske mannskapet ombord i Arctic Sea, som fraktet 6700 kubikkmeter tømmer, 29. juli da skipet passerte gjennom Doverstredet, tilsynelatende på vei til den algierske havnen Bejaia.

Kystvakten hadde den gang ingen mistanke, men det var det siste som er hørt fra skipet. Først senere oppdaget kystvakten at Arctic Sea hadde blitt bordet av maskerte menn i svensk farvann fem dager tidligere.

Svenskene leter ikke

Svensk politi jobber imidlertid ikke med å spore fartøyet.

- Det er et fartøy som seiler under maltesisk flagg, har russisk besetning og finsk last. Vi utreder hendelsen utenfor Öland og ingenting annet, sier pressesekretær ved Rikspolisstyrelsen, Ylva Voxby, til Dagens Nyheter.

Den britiske kystvaktens talsmann Mark Clark sier til AFP at det at skipet senere forsvant kan tyde på at det fremdeles var på piratenes hender da det passerte britisk farvann.

Personvernpolicy