Nok en Tsjetsjenia-aktivist likvidert

Menneskerettsaktivisten Zarema Sadulajeva bæres til graven i landsbyen Sjalagi fem mil sørvest for Tsjetsjenias hovedstad Groznyj tirsdag. Sadulajeva og mannen hennes Alik Dzjabrailov ble tirsdag funnet drept i den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj, etter at de ble bortført av væpnede menn dagen før. Foto: REUTERS / Sajid Tsarnajev / SCANPIX
Menneskerettsaktivisten Zarema Sadulajeva bæres til graven i landsbyen Sjalagi fem mil sørvest for Tsjetsjenias hovedstad Groznyj tirsdag. Sadulajeva og mannen hennes Alik Dzjabrailov ble tirsdag funnet drept i den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj, etter at de ble bortført av væpnede menn dagen før. Foto: REUTERS / Sajid Tsarnajev / SCANPIX

<pZarema Sadulajeva jobbet med å hjelpe krigsrammede barn i Tsjetsjenia. Nå er hun og ektemannen funnet skutt og drept etter nok en væpnet kidnappingsaksjon i den voldsherjede regionen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Dmitrij Medvedev sa seg tirsdag seg sjokkert over drapene. Han påpekte at det ikke er første gang at folk som kjemper for rettferdighet og respekt for menneskerettighetene i Tsjetsjenia blir ofre for drapsmenn.

Sadulajeva og mannen hennes Alik Dzjabrailov ble tirsdag funnet drept u den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj, med en rekke skudd i hodet og brystet i bagasjerommet på deres egen bil. Det var ikke på det rene hvem som sto bak kidnappingen av de to dagen før.

Maskerte menn

De ble mandag kveld dratt ut av kontorene til organisasjonen Sadulajeva var leder for, Redd generasjonen, og kidnappet av maskerte og væpnede menn. Gjerningsmennene skal senere ha kommet tilbake for å hente ekteparets mobiltelefoner og kvinnens bil.

Dermed har nok en menneskerettsaktivist måttet bøte med livet for sitt arbeid i den russiske republikken, som har vært herjet av to blodige uavhengighetskriger mot russiske føderale styrker de siste 15 årene.

– Dette brutale drapet understreker igjen at aktivister og menneskerettsforsvarere som arbeider i Tsjetsjenia, ikke får noen beskyttelse av den tsjetsjenske regjeringen, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskommiteen.

Dobbeltdrapet skjer nemlig under én måned etter at menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova ble likvidert på samme måte: Hun ble kidnappet og deretter funnet gjennomhullet av kuler i utkanten av hovedstaden Groznyj.

– Ikke politisk

Men mens Estemirova gjorde seg bemerket som en skarp kritiker av Tsjetsjenias Kreml-lojale president Ramzan Kadyrov, skal Sadulajevas arbeid ha vært upolitisk.

– Det var ikke noe politisk ved deres arbeid. De bare hjalp funksjonshemmede barn og barn fra fattige familier, sier Ljudmila Aleksejeva fra Helsingforsgruppen i Moskva (MHG).

– Dette viser bare at alle som greier å skaffe seg et våpen, kan drepe hvem som helst, sier hun.

Kadyrov var raskt ute med å fordømme drapet på Sadulajeva.

Zarema Sadulajevas Redd generasjonen har base i Groznyj. Organisasjonen jobber med å gi medisinsk og psykologisk hjelp til unge mennesker som er rammet av krigshandlingene i Tsjetsjenia, blant annet barn som har mistet lemmer i krigene.

– Ender opp døde

Kadyrov har fått skryt fra Kreml for å ha gjenopprettet en viss grad av ro og orden i Tsjetsjenia, men anklages av aktivister for å gå svært hardhendt til verks.

– Antallet bortføringer i Tsjetsjenia har økt dramatisk i år, sier Varja Pakhomenko fra rettighetsgruppen Demos.

– Det er et klart mønster at personer, enten de er journalister eller menneskerettsaktivister, ender opp døde etter å ha kritisert Kadyrov-regimet, sier Bjørn Engesland.

Han krever at norske myndigheter legger press på sine russiske kolleger for å få dem til å granske «troverdige anklager om at president Kadyrov personlig er ansvarlig for drap, tortur og bortføringer». (©NTB)

Personvernpolicy