Vil ha skremselsbilder på snusboksene

BILDEADVARSLER: Helse- og omsorgsdepartementet vurdere å innføre bildeadvarsler på røykpakker, men antitobakksorganisasjonene mener man bør gå lenger og ha advarsler også på snusbokser. (Foto: Scanpix og Colourbox, Montasje: ABC Nyheter)
BILDEADVARSLER: Helse- og omsorgsdepartementet vurdere å innføre bildeadvarsler på røykpakker, men antitobakksorganisasjonene mener man bør gå lenger og ha advarsler også på snusbokser. (Foto: Scanpix og Colourbox, Montasje: ABC Nyheter)

<pAllerede neste år kan det komme bildeadvarsler på røykpakkene. Tobakksfritt vil ha bilder på snusboksene også.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Røyking dreper» og «Røyking skader deg og dine omgivelser». Siden 2003 har det vært skriftlige advarsler av denne typen på røykpakkene her til lands.

Helse- og omsorgsdepartementet har hatt et forslag ute på høring hvor man vurderer å innføre kombinasjonsadvarsler, med både tekst og bilder, på tobakkspakninger.

Nesten alle høringsinstansene som har svart innen fristen er positive til forslaget. Det gjelder blant andre Kreftforeningen, Rikshospitalet, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Norges Astma- og Allergiforbund, Nasjonalt kolsråd, Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS), Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Den norske tannlegeforening.

Også Tobakksfritt, en samling av ti organisasjoner som arbeider for å redusere tobakksbruk, er positiv til forslaget. Men man bør gå enda lenger, mener Tobakksfritt, og etterlyser bildeadvarsler også på snusboksene.

- Forskning viser at bildeadvarsler har stor effekt. Hvis vi ikke får det samme på snus, er vi med på å ufarliggjøre snusen. Mange vil tro at det ikke er risikabelt å snuse, sier Tore Sanner, leder av Tobakksfritt, til Dagsavisen.

- Helt feil

Karl Erik Lund, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), er helt uenig.

- Det blir helt feil. Vi har ikke noe grunnlag for å ha tilsvarende advarsler på snusboksene som på røykpakkene. Det vil være å feilinformere og skremme befolkningen til å tro at snus er like farlig som røyk, sier han til Dagsavisen.

Det er i dag omtrent en million nordmenn som røyker, mens 350.000 snuser. Antallet røykere går ned, mens antallet som snuser øker.

Ifølge Lund er snus et vanlig røykeavvenningsmiddel.

- Ved å bruke skremselspropaganda på snus, vil vi gjøre det vanskeligere for de som vil slutte å røyke, mener SIRUS-forskeren.

Tidligere i sommer kom en britisk studie som viste at snus gir liten eller ingen risiko for kreft.

EU-lovgivning styrer

Per i dag finnes det 14 ulike tekstadvarsler på røykpakkene, og til hver advarselstekst kan det knyttes et bilde. Fordi det er EU-lovgivning som styrer hvordan tobakkspakkene ser ut i Norge, er det organisasjonen som har utarbeidet de bildene som er å velge mellom.

Helsedirektoratet kommer i disse dager med forslag til bildevalg til Helse- og omsorgsdepartementet, som til syvende og sist skal avgjøre om det vil bli bildeadvarsler på røykpakkene i Norge, og hvordan de eventuelt vil se ut.

Flere andre land har allerede hatt bildeadvarsler på røykpakkene i en årrekke – og flere studier viser at det er slike advarsler som er mest effektfulle.

Personvernpolicy