- Optimistiske kvinner lever lenger

OPTIMISTER: Kvinner som ser lyst på livet har lavere risiko for hjertesykdom enn pessimister, ifølge ny studie. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com, Montasje: ABC Nyheter)
OPTIMISTER: Kvinner som ser lyst på livet har lavere risiko for hjertesykdom enn pessimister, ifølge ny studie. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com, Montasje: ABC Nyheter)

<pOptimistiske kvinner har lavere risiko for hjertesykdom og lavere dødelighet enn pessimistiske kvinner, antyder ny amerikansk studie. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Studien som omfatter nesten 100.000 middelaldrende kvinner, viste også at de som var kynisk fiendtlige – det vil si at de hadde en fiendtlig innstilling overfor andre eller generelt hadde lite tiltro til mennesker – hadde større risiko for å dø i løpet av de åtte årene studien pågikk. Men disse kvinnene hadde ikke større risiko for å få hjerteproblemer.

Det er forskere ved American Heart Foundation som står bak studien.

- Vi kom frem til at optimister, sammenlignet med pessimister, hadde en 9 prosent mindre risiko for hjertesykdom og en 14 prosent mindre risiko for å død i løpet av de 8 årene de ble fulgt opp. De mest fiendtlige kvinnene, sammenlignet med de minst fiendtlige, hadde en 16 prosent større risiko for å dø i løpet av perioden, sier Hilary Tindle, førsteforfatter av studien og assisterende professor i medisin ved University of Pittsburgh, til ABC Nyheter.

- Som lege vil jeg gjerne at folk skal prøve å redusere sin negativitet, legger forskeren til.

Hilary Tindle har forsket på optimisme, pessimisme og helse. (Foto: University of Pittsburgh)Hilary Tindle har forsket på optimisme, pessimisme og helse. (Foto: University of Pittsburgh)

Dette er den største studien til dags dato som ser på effekten av optimisme, pessimisme og kynisk fiendtlighet hos kvinner som har passert overgangsalderen. En nederlandsk studie har tidligere funnet en lignende kobling mellom positivitet og bedre helse hos menn.

Høna eller egget?

Tindle og kollegene tok for seg 97.253 kvinner i alderen 50 til 79 år. Ingen av deltagerne hadde kreft eller hjerteproblemer da studien startet. Ved hjelp av et spørreskjema (Life Orientation Test Revised Questionnaire) målte forskerne optimisme, pessimisme og kynisk fiendtlighet.

Det å svare «ja» på utsagn som «I usikre perioder, forventer jeg som regel det beste», ble regnet som optimistisk, mens ja-svar på utsagn som «Hvis noe kan gå galt for meg, så gjør det det», ble regnet som pessimistisk.

Det var også færre optimister enn pessimister som hadde diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller symptomer på depresjon. Mens stillesitting og røyking var vanligst blant pessimistene. Men selv etter å ha kontrollert for alle disse faktorene, så forskerne en sammenheng mellom optimisme og redusert risiko for hjertesykdom og død.

Hvordan kan man være sikker på at det er positiv innstilling som fører til lavere risiko for hjerteproblemer og død, og ikke motsatt – at god helse og generell velvære fører til et optimistisk syn på livet?

- Vi kan ikke være sikre på det. Vår studie viser ikke helt sikkert at negativ holdning forårsaker helseproblemer, den viser bare at det er en link mellom holdninger og helse.

Studien viste også at de kvinnene som ble regnet som optimister, var yngre, hadde høyere utdanning og høyere inntekt enn de som ble definert som pessimister.

Kan disse faktorene være en forklaring på at kvinnene ser lyst på livet?

- Ja, det er et «Høna eller egget»-spørsmål. Hvis mennesker er optimistiske som barn, vokser de da opp til å gjøre sunnere valg – som å trene, holde vekta nær sin idealvekt, følge legens råd, ikke røyke og så videre? Eller er det slik at folk som lever sunnere liv blir mer optimistiske, basert på sine erfaringer? For å svare på disse spørsmålene hadde vi trengt en studie som følger folk fra barndommen til de blir voksne, sier Tindle.

Les også: Knust hjerte kan gi hjertesykdom

Hormonelle forskjeller?

Hun mener dagens studie uansett er et godt utgangspunkt for videre forskning på temaet. Selv håper hun å gjøre to forskjellige oppfølgingsstudier.

- Den første for å se nærmere på mulige biologiske forskjeller mellom optimister og pessimister, og mellom de som er fiendtlig innstilte og de som er lite fiendtlig innstilt. Er det for eksempel hormonelle forskjeller?

- Den andre studien vil gå ut på å forsøke å endre folks holdninger – for eksempel redusere nivået av pessimisme eller fiendtlighet – og se om det kan påvirke deres helse i positiv retning, sier Tindle til ABC Nyheter.

Personvernpolicy