ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:

Fulham leverer igjen

ETTERTRAKTET: Brede Hangeland er både i medienes og andre klubbers søkelys om dagen. For Fulham er det ekstremt viktig at nordmannen blir på Craven Cottage. Foto: AP/Scanpix.
ETTERTRAKTET: Brede Hangeland er både i medienes og andre klubbers søkelys om dagen. For Fulham er det ekstremt viktig at nordmannen blir på Craven Cottage. Foto: AP/Scanpix.

<pFulham var av de største overraskelsene i fjorårets Premier League, og vi tror de skal klare å komme blant topp 10 også i år. Hvis de får beholde Brede Hangeland. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FULHAM FOOTBALL CLUB

Stiftet: 1879

Hjemmebane: Craven Cottage (kapasitet: 25 678)

Kallenavn: The Cottagers

Manager: Roy Hodgson

Kaptein: Danny Murphy

Fjorårets plassering: 7. plass

Meritter: Vinner Inter Toto-cupen 2002

Overganger inn: Bjørn Helge Riise (Lillestrøm, ukjent sum), Stephen Kelly (Birmingham, gratis)

Overganger ut: Leon Andreasen (Hannover 96, gratis), Moritz Voltz, John Collins, Karim Laribi (frigitt)

Fem første kamper: Portsmouth (b), Chelsea (h), Aston Villa (b), Everton (h), Wolverhampton (b)

Linker: www.fulhamfc.com (offisiell hjemmeside), www.fulhamsupporter.net (offisiell skandinavisk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League-tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter): Spekulasjonene er mange om hvor fotballfremtiden til til den norske midtstopperen ligger. På Craven Cottage eller Emirates. Men for øyeblikket spiller han i hvitt.

Fulham ble et mareritt for flere av topplagene i fjor, og laget fra London tok full pott hjemme mot både Arsenal og Manchester United. De spilte også uavgjort hjemme mot Chelsea og rasket med seg poeng fra Anfield.

Det var intet mindre enn en meget imponerende sesong, og laget fra i fjor er intakt. Manager Roy Hogdson fortsetter også å hente norske spillere til England, og i sommer har som kjent Bjørn Helge Riise fått oppfylt proffdrømmen på ny.

Bunnsolid keeper og forsvar

Bakerst i Fulham-laget står Mark Schwarzer. Australieneren viste med all tydelighet i fjor at han ikke er over middagshøyden, til tross for sine 36 år. Schwarzer spilte alle kampene og leverte prestasjoner på et meget høyt nivå. Han viste at han er blant de beste sisteskansene i hele ligaen og Pascal Zuberbühler (38) må nok finne seg i å varme benken.

Solid forsvarsspill og få innslupne mål (34) var en av hovedgrunnene til at Fulham gjorde det så godt som de gjorde i fjor. Kun Manchester United, Liverpool og Chelsea slapp inn færre mål. Dermed er det ingen stor overraskelse om forsvaret består ved inngangen til denne sesongen.

Dette gjør at John Pantsil bekler høyrebacken. Nykomlingen Stephen Kelly er en nyttig tilvekst og tilværelsen for tidligere Rosenborg-spiller Fredrik Stoor er forverret. På motsatt side er det Paul Konchesky som styrer showet. Han er langt fra den beste defensive backen i Premier League, men han gjør en ok jobb i tillegg til å bidra godt framover. I midtforsvaret er vår egen Brede Hangeland og Aaron Hughes de ubestridte lederskikkelsene.

I fjor gjorde Chris Baird en god figur når han måtte steppe inn for nordmannen og er en solid backup, sammen med flere yngre spillere.

Spiller Riise seg inn på laget?

På midtbanen skal Bjørn Helge Riise prøve å kjempe Simon Davies bort fra lagets høyreside, men ved inngangen til sesongen må han nok finne seg i å spille andrefiolin. Spillere som Clint Dempsey og Zoltan Gera kan også spille på høyresiden, samtidig som Riise kan bekle flere andre roller i midtbaneleddet.

Sentralt i banen er kaptein og alt-mulig-mann Danny Murphy sjefen. Han tar seg av frispark og straffespark, og er en spiller med stor erfaring og ro. Hans makker blir Dickson Etuhu. Nigerianeren var meget god etter at han fikk sjansen når Jimmy Bullard dro til Hull. Andranik Teymourian kan også gjøre en jobb her, men er lenger bak i rangordenen på Craven Cottage.

På venstresiden kan anvendelige spillere som Clint Dempsey og Zoltan Gera brukes.

Mangler storscorer

I spissrollene har Hodgson Andy Johnson, Bobby Zamora, Diomansy Kamara, Eddie Johnsen og norske Erik Nevland å velge mellom. Toppscorer Johnson (syv mål i fjor) starter trolig, og hans makker har til nå vært Bobby Zamora. Men Zamora scoret svake to mål på 35 kamper i fjor, mens Nevland var på banen i 20 og scoret fire. Enda bedre var Kamara som puttet fire ganger på 12 opptredener. Eddie Johnsen var på utlån til Cardiff i 08/09-sesongen. Det blir interessant å se hvem Hodgson velger her, og om trofaste Nevland får flere sjanser. Han leverte i hvert fall et hat-trick i en av oppkjøringskampene i sommer.

Det blir spennende å se hva den gamle Viking-sjefen kan få ut av laget sitt i år. Hodgson har foreløpig vært heldig og beholdt alle sine spillere, men det er ikke all verdens han har sikret seg på overgangsmarkedet. Nå kan det selvsagt skje ting de siste ukene av overgangsvinduet, og i så fall mangler nok klubben en målgarantist på topp, og noe mer back-up på midten. Dersom Murphy pådrar seg en skade kan det bli vanskelig å finne en fullgod erstatter blant dagens tropp.

Men startoppstillingen er stort sett meget god. En bunnsolid keeper og et forsvar som er blant de tetteste i Premier League sørger for trygghet bakfra. Midtbanen viste seg å levere gode prestasjoner i fjor, men spissene scoret kun 39 mål på 38 kamper. Det er ikke et snitt som tilsier at en 7. plass kan gjentas.

I år skal laget også ut i Europa og det vil gi større slitasje på førstelaget. Det kan også ta fokus fra noe av seriespillet at Fulham skal prøve seg blant de store i utlandet. Med bakgrunn i dette tipper vi London-laget på en 9. plass i år.

Manageren: Roy Hodgson

Redningsmannen fra 2007 fulgte opp med en jubelsesong Fulham-fansen langt fra er vant med i fjor. Det var virkelig imponerende å se Fulham mot de beste lagene på hjemmebane, og det var nok mange som endret mening om trenerens ferdigheter i løpet av sesongen. En klar sjef som vet hvordan han ønsker at laget skal framstå og som har kjøpt lurt tidligere. Det blir spennende å se hva han får til med Bjørn Helge Riise denne sesongen.

Profilen: Brede Hangeland

Den store norske landslagsstopperen hadde en fantastisk sesong i fjor og har blitt linket til langt større klubber enn Fulham i sommer. Bunnsolid og ærlig spiller som leverer stabilt godt spill. Hangeland ble også matchvinner mot Arsenal i fjor, laget som skal ønske å signere han nå. Han er en meget viktig spiller for Fulham, og Roy Hodgson kommer til å gjøre det han kan, og litt til, for å beholde sin stopperkjempe.

Hva tror supporterne?

Mats Bjørnstad, leder Fulham Supporters Club Norway:

– Det blir spennende å se om vi kan følge opp sesongen fra i fjor. Jeg tror nok ikke det blir like bra, men jeg tror vi skal klare å komme godt over nedrykk. 9. plass er et greit tips, jeg er fornøyd om vi kommer mellom nummer åtte og 14. Vi har vært for dårlig på overgangsmarkedet så langt i sommer, men det kan jo enda skje noe der, sier han.

Mulig lagoppstilling:

Mark Schwarzer - John Pantsil, Brede Hangeland, Aaron Hughes, Paul Konchesky - Simon Davies, Danny Murphy, Dickson Etuhu, Clint Dempsey - Andy Johnson, Bobby Zamora

Spillerstall 2009/2010:

Målvakter:

1. Mark Schwarzer

12. David Stockdale

19. Pascal Zuberbühler

Forsvar:

3. Paul Konchesky

4. John Pantsil

5. Brede Hangeland

18. Aaron Hughes

22. Fredrik Stoor

33. Toni Kallio

34. Chris Baird

37. Chris Smalling

- Stephen Kelly

Midtbane:

6. Andranik Teymourian

11. Zoltan Gera

13. Danny Murphy

20. Dickson Etuhu

23. Clint Dempsey

25. Simon Davies

- Bjørn Helge Riise

- Hameur Bouazza

- Seol Ki-Hyeon

Angrep:

8. Andy Johnson

9. Bobby Zamora

10. Erik Nevland

14. Eddie Johnson

15. Diomansy Kamara

www.fulhamfc.com (offisiell hjemmeside), www.fulhamsupporter.net (offisiell skandinavisk supporterklubb)

Les mer om Premier League på Startsiden.no

Personvernpolicy