Frp vil ha politivedtekter mot tigging

Tigging og ulike former for innsamlinger er også denne sommeren en del av bybildet i Oslo sentrum. Her fra Karl Johans gate. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Tigging og ulike former for innsamlinger er også denne sommeren en del av bybildet i Oslo sentrum. Her fra Karl Johans gate. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

<pFremskrittspartiet vil at kommunene skal få adgang til å innføre lokale politivedtekter for å få slutt på tiggingen. Justisminister Knut Storberget (Ap) mener at kommunene har slik hjemmel i dag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et unødvendig forslag, mener justisminister Knut Storberget (Ap), og viser til at kommunene allerede har en slik hjemmel i politilovens paragraf sju som handler om plagsom atferd, også forøvet av tiggere.

På en pressekonferanse mandag viste partileder Siv Jensen til at Oslo tidligere i år søkte om å innføre vedtekter mot tigging, men fikk nei av justisministeren.

– Har mistet kontrollen

Jensen kom ellers med kraftig kritikk av den rødgrønne justispolitikken og varslet kraftige tiltak i Frps 100-dagersplan som partiet vil presentere før valget.

– Regjeringen har mistet kontrollen over kriminaliteten. For mange saker henlegges og oppklaringsprosenten har falt. Dette rammer hverdagen til folk, sa Jensen.

– Det som er viktig nå er å få slutt på den helt uakseptable atferden som vi ser enkelte bedriver, enten det er trusler, vold, narkotikasalg eller husinnbrudd. Vi har sagt at vi har nulltoleranse i slike saker, og der skal politiet gripe inn, sier Storberget til NRK.

Han sier seg glad for at politiet de siste sommermånedene har pågrepet mellom 100 og 200 personer for slike forhold.

30 år for drap

Mandag varslet ellers Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, at Frp i løpet av den neste stortingsperioden vil foreslå en kraftig økning av strafferammen for drap.

– Maksimumsstraffen for drap bør heves til 30 års fengsel, sier han.

I dag er maksimumsstraffen 21 år, mens en gjennomsnittlig drapsdom er på drøyt 10 år. (©NTB)

Personvernpolicy