- Dette er en skandale

SKANDALE-RAPPORT: Frp og Høyre raser mot regjeringen og justisminister Knut Storberget på bakgrunn av den nye kriminalitetsrapporten som viser en økning av grov vold og vinningsforbrytelser i landet. Politidirektoratet, som har laget rapporten, ønsker ikke å kommentere innholdet. FOTO: Scanpix
SKANDALE-RAPPORT: Frp og Høyre raser mot regjeringen og justisminister Knut Storberget på bakgrunn av den nye kriminalitetsrapporten som viser en økning av grov vold og vinningsforbrytelser i landet. Politidirektoratet, som har laget rapporten, ønsker ikke å kommentere innholdet. FOTO: Scanpix

<pSeks av syv vinningsforbrytelser blir ikke oppklart og bruken av grov vold har skutt til værs. - Regjeringen virker å være handlingslammet, sier Siv Jensen (Frp).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Straffesaksrapporten, første halvår 2009

* Rapporten presenterer statistikk over anmeldte lovbrudd og politiets straffesaksbehandling.

* Statistikken er basert på politiets strafferegister, STRASAK.

* STRASAK-rapporten for første halvår 2009 viser blant annet følgende:

- Færre anmeldte forbrytelser totalt

- Kraftig økning av anmeldelser for grov vold, voldtekt og vinningsforbrytelser

- Færre oppklarte saker totalt

- Kortere saksbehandlingstid

* Politidirektoratet og Justisdepartementet skulle etter planen offentliggjøre denne rapporten 28. juli. Pressekonferansen ble avlyst grunnet sykdom blant en av deltakerne.

* Nå hevder Politidirektoratet at rapporten inneholdt en «rapporteringsfeil», og at feilen nå er «korrigert»

* Den «nye» rapporten vil bli lagt frem i løpet av uke 33.

68.391 av 81.224 anmeldte vinningsforbrytelser i 2009 står fremdeles uoppklarte.

Samtidig har antallet anmeldelser for seksualforbrytelser økt med 32,5 prosent, ran og utpressing med 34,2 prosent, og grove ran har økt med hele 51,8 prosent sammenlignet med samme periode i 2005.

- Dette er både hårreisende og skandaløst. Regjeringen virker å være helt handlingslammet, og den manglende handlekraften går på bekostning av innbyggernes sikkerhet, sier leder Siv Jensen i Fremskrittspartiet til ABC Nyheter.

- For dårlig

Opplysningene fremkommer i en foreløpig straffesaksrapport av Politidirektoratet som ABC Nyheter besitter. Denne viser statistikk over anmeldte lovbrudd første halvår 2009, sammenlignet med samme periode de siste fem årene.

Mens bruken av grov vold skyter til værs, stuper det totale antallet oppklarte forbrytelser, fra 38,5 til rekordlave 34,9 prosent. Dette til tross for at langt færre forhold blir anmeldt til politiet.

- Oppklaringsprosenten er altfor lav, men det positive ved statistikken er at det er færre anmeldelser nå enn det var for fem år siden. Vi både tror og håper at løsningen i den langvarige politikonflikten vil bidra til at langt flere forbrytelser, uansett art, blir oppklart i fremtiden, sier justisminister Storberget til ABC Nyheter.

Totalt ble 132.203 forbrytelser anmeldt til politiet i løpet av første halvår i år.

Oppklaringsprosenten har kun gått opp på ett område – nemlig for miljøforbrytelser.

- Regjeringen svikter, ikke politiet

Frps Siv Jensen ser på sin side ingen lyspunkter ved rapporten.

- Tallene viser nok en gang at regjeringens justispolitikk har sviktet, og at kriminalitetsutviklingen i Norge går i feil retning. Justisdepartementet må ta skylden for dette, sier Jensen.

Men er det ikke politiets ansvar å oppklare anmeldte forbrytelser?

Erna Solberg mener justisminister Knut Storberget bør forlate sin post.Erna Solberg mener justisminister Knut Storberget bør forlate sin post.

- Det er regjeringen som har hatt ansvaret for å føre justispolitikken, og denne har ført til at unødig mye politikraft har blitt bundet opp til administrasjon og andre oppgaver som vi i FrP mener skulle ha vært benyttet til operativ tjenester og oppklaring av forbrytelser.

- Knusende dom

Fredag sa justisministeren til TV2 at kriminalstatistikken går rett vei og at byene er blitt tryggere. Uttalelsen har fått Høyreleder Erna Solberg til å se rødt.

- Dette er en grov bløff han har forsøkt seg på gjentatte ganger. Statistikken viser at volden er blitt langt hardere.

- Den nye rapporten er en katastrofe for regjeringen, og en knusende dom over Storbergets periode som justisminister, sier Solberg til ABC Nyheter.

Hva skal til for å snu utviklingen?

SVs Akhtar Chaudhry mener opposisjonens angrep mot justisministeren faller på sin egen urimelighet.SVs Akhtar Chaudhry mener opposisjonens angrep mot justisministeren faller på sin egen urimelighet.

- Det blir en hard jobb for en ny regjering å snu denne utviklingen da de kriminelle miljøene de siste årene har fått fritt spillerom til å blomstre på ny.

- Men for å få bukt på problemet, må man i første omgang fjerne en justisminister som bløffer når det passer ham, sier Erna Solberg.

Jobber på spreng

- Jeg misliker sterkt tendensen som fremkommer i rapporten. Vi har iverksatt en rekke tiltak som vil frigjøre enda mer politikraft til å gjøre den jobben som de er kompetente til, sier SVs justispolitiske talsmann Akhtar Chaudhry til ABC Nyheter.

Han påpeker at regjeringen blant annet nylig bevilget 2,6 milliarder kroner til politiet, har tilført etaten 462 nye sivile stillinger, samt at det vil bli utdannet langt flere politifolk nå enn før den rødgrønne regjeringen overtok makten.

Samtidig mener Chaudhry at opposisjonens angrep mot justisministeren faller på sin egen urimelighet.

- Høyre fikk i sin tid massiv kritikk for manglende vilje til å bevilge midler til forebyggende arbeid, fra daværende justisminister Odd Einar Dørum (V).

- FrPs politikk krever fem ganger mer politi enn det de selv har lagt frem i sitt budsjettforslag. Partiet foreslår lavere alkoholavgifter, noe som vil føre til mer rus og større behov for synlig politi. Det sier seg selv at denne politikken ikke henger helt på greip, sier Chaudhry.

Har «korrigert» rapporten

Etter planen skulle Politidirektoratet og Justisdepartementet ha lagt frem rapporten på en pressekonferanse 28. juli. Denne ble samme dag avlyst, og direktoratet begrunnet avlysningen på grunn av sykdom.

Da ABC Nyheter kontaktet direktoratet angående rapporten søndag, ble vi meddelt at denne inneholder en feil, og at en korrigert versjon vil bli offentliggjort i løpet av denne uken.

- Det har vært en feilrapportering fra ett politidistrikt, og feilen er nå korrigert, sier kommunikasjonsdirektør Sven Holtan i Politidirektoratet.

Holtan innrømmer at rapporten ABC Nyheter besitter, etter planen skulle ha blitt benyttet ved pressekonferansen 28. juli, hvor blant annet justisminister Storberget skulle stille.

- Det kan virke som direktoratet forsøker å utsette offentliggjøringen av rapporten. Knut Storberget vil trolig ikke slippe ut disse tallene nå, midt i valgkampen. Jeg vil kreve svar fra justisdepartementet for omstendighetene rundt denne rapporten, sier Erna Solberg.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus