Regnværet ødela 80 prosent av jordbærene

JORDBÆR-MASSAKRE: Regntunge juliuker har slitt på bæravlinga i de hardest rammede delene av landet, og opp mot  mot 80 prosent av alle jordbærene har blitt ødelagt under de store nedbørsmengdene. FOTO: Scanpix
JORDBÆR-MASSAKRE: Regntunge juliuker har slitt på bæravlinga i de hardest rammede delene av landet, og opp mot  mot 80 prosent av alle jordbærene har blitt ødelagt under de store nedbørsmengdene. FOTO: Scanpix

<pJordbærdyrkere på Sør- og Østlandet har måttet tåle svinn på opp mot 80 prosent på grunn av nedbørsmengdene i juli. Men for dem som plukker sopp, ligger sesongen an til å bli topp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regntunge juliuker har slitt på bæravlinga i de hardest rammede delene av landet. I Oslo og Lillehammer har målestasjonene vist doble og tredoble nedbørsmengder i juli, sammenlignet med gjennomsnittsmengdene for måneden. Det stikker hull i pengesekkene til dyrkerne, som vasser i dårlige bær.

Råtesopp på bær

– Mange har slitt i år på grunn av regnværet. I all hovedsak har det gått verst utover jordbærene. Jeg har vært i kontakt med dyrkere som har måttet tåle alt fra 20 til 80 prosent svinn i år, spesielt i Hedmark. Nå er jordbærsesongen straks slutt, men bringebærene har høysesong nå. Dessverre har også mange bringebær blitt bløte og har fått råtesopp av alt regnet, sier Jørn Haslestad.

Han er fagrådgiver på bær for Norsk Landbruksrådgivning. Haslestad forteller at jordbærene ble fort modne av varmen i juni. Det var imidlertid ikke utelukkende positivt.

– For dem som var tidlig ute med plukkingen, gjorde det godt med varmen i juni. Men bærene modnet raskt, og for dem som ikke rakk å plukke dem, ble det mye svinn, sier Haslestad.

– Vegetasjonen får sjokk

Stein Kristiansen, førstekonsulent for Klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt, oppsummerer årets juli som en høyst uvanlig måned i begge ender av landet. På Sørlandet kom like mye nedbør i løpet av ett døgn, som gjennomsnittsmengden for hele måneden.

– Det har vært usedvanlig tørt i nord, og usedvanlig vått i sør. Når det kommer såpass mye nedbør på kort tid, får vegetasjonen sjokk. Vannet finner unaturlige veier og avløp, og løsner røttene, forklarer han.

En som imidlertid priser seg lykkelig over regnbyger og våt mark, er soppentusiast Per Marstad fra Tønsberg.

– Hundre millimeter nedbør er jo helt ypperlig, stråler han.

Glad for nedbør

Marstad har plukket sopp i 37 år, og er styremedlem i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

– Med all nedbøren i juli, og påfølgende varme som nå skal komme, ser det bra ut for matsoppsesongen. Kantarellene har allerede kommet. Nå venter vi bare på steinsopp, rødgul og blek piggsopp, fåresopp og alle de andre matsoppene, sier han.

Likevel er han forsiktig med å garantere at årets sesong blir like bra som han tror.

– I fjor kom det nesten ikke sopp, til tross for mye nedbør. Om det blir mye vind framover, blåser fuktigheten fort. Nedbør er en viktig, men ikke den eneste faktoren som spiller inn, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy