ABC Nyheter presenterer Premier League 09/10:

Fortsetter å imponere

KLARER SEG IGJEN: Vi tror Stoke, her representert ved Liam Lawrence og Rory Delap, ordner ny kontrakt i Premier Leauge i år igjen. Foto: AP/Scanpix
KLARER SEG IGJEN: Vi tror Stoke, her representert ved Liam Lawrence og Rory Delap, ordner ny kontrakt i Premier Leauge i år igjen. Foto: AP/Scanpix

<pStoke imponerte kraftig i sin første sesong i Premier League og endte til slutt på en sterk 12. plass i fjor. Vi tippet laget på trygg plass den gang, og vi har troen igjen i år. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOKE CITY

Stiftet: 1863 (som Stoke Ramblers)

Hjemmebane: Britannia (kapasitet: 28,383)

Kallenavn: the Potters

Manager: Tony Pulis

Kaptein: Abdoulaye Faye

Fjorårets plassering: 12. plass

Meritter: Vinnere Ligacupen 1971/72

Overganger inn: Dean Whitehead (Sunderland, 3 mill. pund), Matthew Lund (Crewe, kompensasjon), Ben Marshall (Crewe, kompensasjon)

Overganger ut: Danzelle St Louis-Hamilton (Vauxhall Motors, lån), Vincent Pericard, Jimmy Phillips, Marc Grocott, Tom Thorley (alle frigitt)

Fem første kamper: Burnley (h), Liverpool (b), Birmingham (b), Sunderland (h), Chelsea (h)

Linker: www.stokecityfc.com (offisiell hjemmeside), www.stoke.no (offisiell norsk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League tabell:

1: Chelsea

2: Manchester United

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Manchester City

6: Aston Villa

7: Tottenham

8: Everton

9: Fulham

10: West Ham

11: Sunderland

12: Bolton

13: Blackburn

14: Wigan

15: Stoke

16: Birmingham

17: Portsmouth

18: Wolverhampton

19: Hull

20: Burnley

(ABC Nyheter) Tony Pulis og co leverte en overraskende god sesong i fjor og havnet hele 11 poeng foran Newcastle på den øverste dumpeplassen. Med sine lange Rory Delap-innkast sjokkerte Stoke mang en motstander i starten av sesongen, men det er klart at det var langt mer enn dette som sikret ny kontrakt.

Laget tok 35 av sine 55 poeng på hjemmebane i fjor og var det åttende beste laget på eget gress (10-5-4). Her slapp de kun inn 15 mål, noe som er bedre enn Arsenal og like bak Manchester United og Liverpool.

Og med den entusiastiske hjemmefansen som the Potters har er det ikke rart at spillerne ønsker å gi det lille ekstra.

Ser man på bortetabellen var det kun West Bromwich og Middlesbrough som var dårligere, og to usle seire var fasit her. Dermed er det hjemme på Britannia vi tror Stoke legger grunnlaget også i år, i tillegg til at en ekstra sesong i det gode selskap har gitt erfaring som kan bedre borteformen noe.

Enorm moral

Det som kjennetegner laget fra i fjor er en enorm arbeidsmoral og et lag som virkelig trekker i samme retning. Det er langt mellom stjernenykkene og de vanvittige pengesummene, men til gjengjeld er det et mantra av ”en for alle, alle for en”.

I mål har Stoke danske Thomas Sørensen. Han ankom klubben etter opprykket og spilte en viktig rolle i fjor gjennom sine 35 kamper fra start. I en alder av 33 år har han nok av erfaring, og han holder nok reserven Steve Simonsen på benken om ikke en uforutsett formkrasj skulle skje.

I forsvaret er Abdoulaye Faye et sikkert kort. Sammen med han kan trolig Ryan Shawcross snøre på seg skoene. Bak dem kommer Ibrahima Sonko, Leon Cort og Dominic Matteo. Amdy Faye kan også trekkes ned ett ledd og innta stopperplass.

På backene er Andy Griffin og Danny Higginbotham trolig sikre.

Variert midtbane

Midt i banen kommer man ikke unna Rory Delap som har skaffet seg gode forhandlingskort i kampen om en startplass med sine målgivende innkast. Delap nyter stor tillitt hos manager Pulis og startet 34 kamper i fjor.

Liam Lawrence mistet deler av fjorårssesongen med en skade han pådro seg da han snublet over hunden sin, men er tilbake. Det blir spennende å følge 27-åringen kommende sesong.

Matthew Etherington har satt sitt øye på venstrekanten i Stoke-laget.

Midt på midten er Amdy Faye, Salif Diao og nyinnkjøpte Dean Whitehead alle kandidater til startoppstillingen.

Beattie bet fra seg

Da Stoke slet i motgang i fjor gjorde Tony Pulis noe som ikke kan beskrives som annet enn en liten genistrek. Han hentet inn James Beattie fra Sheffield United, og spissen takket med å score syv ganger på 16 kamper.

Fjorårets toppscorer i Stoke, Ricardo Fuller, kjemper også om en plass helt framme, mens Dave Kitson har imponert i oppkjøringen. Det gjør at spillere som Mamady Sidibe og Richard Cresswell kan belage seg på en del benkesliting.

Av forsterkninger er det navnet til Dean Whitehead som gir mest resonnans. Han kommer fra Sunderland og blir nyttig for laget. Ellers har Stoke hentet mindre renommerte Matthew Lund og Ben Marshall fra Crewe. Tony Pulis er imidlertid en luring og kan fort trekke noen spillere opp av hatten ettersom august skrider fram.

Elendig pre-season

Dersom pre-season resultater sier noe om den kommende sesongen bør Stoke-fansen være veldig bekymret. Ikke en eneste seier er innkassert så langt. Det har blitt fire tap og tre uavgjorte kamper. På disse syv oppgjørene har de sluppet inn 13 mål.

Stoke er et lag med spillere som oppfyller den gamle klisjeen om å spille med hjertet utenpå drakten. Med god defensiv organisering kjempet og rev et av Premier Leagues høyeste lag til seg poeng i fjor. Med et meget godt hjemmepublikum i ryggen blir dette oppskriften i år også.

Det har imidlertid vært dårlig med forsterkninger i sommer, og dermed lite fornyelse. Og nå er ikke lenger innkastene en sjokkfaktor, den er forventet. Så det blir spennende å se om Stoke kan komme opp med noe nytt, eller videreutvikle det de er best på slik at motstanderne ikke klarer å demme nok opp.

Stoke har en god førsteellever, og stort sett har de også mer enn godkjent kompensasjon på benken når skader og suspensjoner gjør seg gjeldende. Så Stoke klarer seg i år også.

I hvert fall på papiret.

Manageren: Tony Pulis

Tony Pulis imponerte mange i fjor da han styrte Stoke-skuten til 12. plass. Dermed holdt han i hevd en statistikk som tilsier at han aldri har ledet et lag til nedrykk i sin karriere. Med defensiv fokus legger Pulis grunnlaget for suksessen, sammen med raske overganger og gode dødballer. Han har fått veldig mye ut av et lag uten typiske stjerner, og det skal den 51 år gamle waliseren ha mye ære og anerkjennelse for.

Profilen: Abdoulaye Faye

Det er fristende å nevne supporterne her, men av spillerne på banen sto stopperkjempen virkelig fram i fjor. Leverte en kanonsesong og ble også kaptein mot slutten etter kun seks måneder i klubben. Senegaleseren er elsket av fansen og har uttalt at han vil bli i klubben resten av sin karriere, til tross for at han har vært linket til klubber som Arsenal.

Hva tror supporterne?

Frank Dunvold, talsmann for Stoke City Supporters Club of Scandinavia: – Jeg er ordentlig optimist. I fjor ble vi bare bedre og bedre. Jeg har stor tro på at vi kan klare det igjen. Målet er å havne midt på tabellen. Tony Pulis har handlet lite, men det er helt vanlig. Vi kommer til å hente to-tre spillere før vinduet lukker. Jeg tror i hvert fall det kommer en sentral midtbanespiller og en superspiss. En Dave Kitson i form blir også som å få en ny spiller, sier han.

Mulig lagoppstilling:

Thomas Sørensen - Andy Wilkinson, Abdoulaye Faye, Ryan Shawcross, Danny Higginbotham - Liam Lawrence, Rory Delap, Dean Whitehead, Matthew Etherington - James Beattie, Ricardo Fuller.

Spillerstall 2009/2010:

Målvakter:

29. Thomas Sørensen

1. Steve Simonsen

38. Danzelle St Louis-Hamilton

Forsvar:


2. Andy Griffin

3. Danny Higginbotham

5. Leon Cort

14. Danny Pugh

16. Dominic Matteo

17. Ryan Shawcross

21. Andrew Davies

25. Abdoulaye Faye

28. Andy Wilkinson

- Ryan Shotton

31. Carl Dickinson

33. Ibrahima Sonko

Midtbane:

6. Glenn Whelan

7. Liam Lawrence

8. Tom Soares

18. Salif Diao

19. Amdy Faye

23. Michael Tonge

24. Rory Delap

26. Matthew Etherington

39. Nathaniel Wedderburn

- Dean Whitehead

- Matthew Lund

Angrep:


9. Richard Cresswell

10. Ricardo Fuller

11. Mamady Sidibe

12. Dave Kitson

20. James Beattie

- Ben Marshall

Linker: www.stokecityfc.com (offisiell hjemmeside), www.stoke.no (offisiell norsk supporterklubb)

Les mer om Premier League på Startsiden.no

Personvernpolicy