- Det måtte en katastrofe til

- Det måtte en katastrofe til
- Det måtte en katastrofe til

<pAllerede i 2006 ba Kystverket om døgnbemannet slepebåtkapasitet i Sør-Norge. Fem dager etter «Full City»-forliset kommer pengene til ekstra båt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Det skjer fem dager etter at lasteskipet «Full City» gikk på grunn utenfor Langesund med over 1000 tonn olje om bord. Oljesølet har spredt seg over hele Sørlandet.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen lanserte båtkjøp på pressekonferanse tirsdag. Foto: SCANPIXLiv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen lanserte båtkjøp på pressekonferanse tirsdag. Foto: SCANPIX

I en pressemelding sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen at beredskapen skal bli bedre.

Les også: Regjeringen kjøper slepebåt

- Beredskapen i Nord-Norge er ivaretatt. Når vi nå får på plass en fast stasjonert slepebåt på Sørlandet styrker dette både oljevernberedskapen og den generelle sjøsikkerheten. Regjeringen vil også utarbeide en plan for utbygging av slik slepebåtkapasitet på Vestlandet, sier Pedersen i en pressemelding.

- Regjeringen vil også utarbeide en plan for utbygging av slik slepebåtkapasitet på Vestlandet, sier hun.

Kravet om døgnbemannet slepebåt går langt tilbake. Så seint som i fjor høst, mente Pedersen den type kapasitet ikke ville bli prioritert.

- Dette måtte en katastrofe til for å få dette på plass, og det er beklagelig. Denne båten hadde ikke kommet, om det ikke var for katastrofen. Dette har vært etterlyst både av Kystverket og av oss, sier miljøpolitisk talsmann i Venstre, Gunnar Kvassheim, til ABC Nyheter.

Ville bruke private

Allerede i 2006 ba Kystverket om ekstra slepebåtkapasitet på Sørlandet. Det skjedde etter en solid trafikkøkning langs sørlandskysten.

- Vi har anbefalt en slepeberedskap på Sørlandet. Vår analyse fra 2006 som bekrefter tidligere undersøkelser og trafikktellinger langs sørlandskysten er bakgrunnen for våre anbefalinger om styrket beredskap med bedre tilgjengelighet til slepebåt, har beredskapsleder Per Odd Krystad i Kystverket sagt til Agderposten.

I fjor høst sa Helga Pedersen i Stortinget at døgnbemannet slepebåt ikke var prioritert:

- Det er en kjensgjerning at selv om det ikke er en statlig beredskap i sør, finnes det der tilgjengelig mange flere private ressurser som kan rekvireres i en nødssituasjon, i motsetning til det som er situasjonen i Nord-Norge, sa Pedersen i Stortingets spørretime.

- Beredskapen for dårlig

Nå erkjenner likevel flere rød-grønne politikere at beredskapen ikke har vært god nok.

- Det er vel rett å si at det vi ser i Langesund nå, er at vi må bli enda bedre. Vi har stor skipstrafikk langs kysten, og vi er nødt til å styrke beredskapen, sier Senterparti-leder Liv Signe Navarsete til ABC Nyheter.

- Det sier vel at beredskapen ikke er god nok i dag, poengterer hun.

Hun er dermed klarere enn sin regjeringspartner fra Arbeiderpartiet.

- Kunne ikke vært unngått

Stoltenberg er ikke vil likevel ikke innrømme at beredskapen har vært for dårlig:

- Dessverre er det slik at denne ulykken ikke kunne vært unngått ved en slepebåtkapasitet, fordi båten i utgangspunktet lå veldig nær land og det tok kort tid fra ankeret slet seg til ulykken skjedde. Men slepebåtsberedskap er viktig, og derfor trapper vi ytterligere opp den, sier Stoltenberg til ABC Nyheter.

Nord-Norge har allerede fått en slik slepebåtkapasitet. I sør har slepeberedskapen bestått av et kystvaktskip, samt at Kystverket kan rekvirere private fartøy.

- Positivt, men for sent

Gunnar Kvassheim i Venstre sier til ABC Nyheter at slepebåten burde ha vært på plass for lengst.

- Det er positivt at det kommer på plass, men det er noe som burde ha vært på plass for lengst. Vi har etterlyst dette i Stortinget flere ganger, sier han.

- Vi tok dette opp flere ganger, både i 2008 og 2009. Men hun har ikke imøtekommet vår oppfordring om å få istand en løsning, sier Kvassheim.

Også Høyre-leder Erna Solberg er kritisk til hvordan oljevernberedskapen har vært de siste årene. Hun sier på en pressekonferanse tirsdag at Langesund-ulykken har gjort henne mer overbevist om at vi har store mangler i oljevernberedskapen.

- Den siste Bondevik-regjeringen laget en veldig god stortingsmelding om oljevern og skipssikkerhet, og den sa at der vi har dårligst beredskap det er der vi ikke har oljeutvinning. Så beredskapen må bli større, sier Solberg på pressekonferansen, ifølge Aftenposten.no.