Høstens flammer

- Forlagsredaktørene Nils-Øivind Haagensen (venstre) og Bendik Wold (høyre) prøver å få forleggeriet ned på jorden. Nå slenger de seg på høstkjøret.
- Forlagsredaktørene Nils-Øivind Haagensen (venstre) og Bendik Wold (høyre) prøver å få forleggeriet ned på jorden. Nå slenger de seg på høstkjøret.

To redaktører med tre debutanter. Flamme Forlag er klar for bokhøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Flamme forlag

Etablert: 1 april 2008.

Aktuelt som: Lite forlag foran en stor tung bokhøst

Profil: «Allemannsforlag»

Redaktører:Nils-Øivind Haagensen og Bendik Wold

Anbefalte høstflammer fra Flamme Forlag:

1. Linn Strømsborg: ROSKILDE (prosa)

«Fordi ingen steder er som Roskilde og fordi ingen bøker er som bøker om steder som ikke fins andre steder, som Roskilde.»

2. Terje Thorsen: DIKT FRA EI NONNE (poesi)

«Fordi litteraturen trenger kjellermennesker, uten dem blir det altfor mørkt.»

3. Audun Mortensen: ALLE FORTELLER MEG HVOR BRA JEG ER I TILFELLE JEG BLIR DET
(poesi)

«Fordi samtidspoesien trenger flere dikt om Angelina Jolie, Animal Collective, urbandictionary.com og kjente norske akademikere.»

Når du står foran inngangsdøra til Flamme Forlag kan du se redaktørene Nils-Øivind Haagensen og Bendik Wold jobbe ved pultene sine gjennom utstillingsvinduene på hver side.

Kontoret er en fusjon mellom voksenkontor og gutterom. Det er plakater på veggene og stabler av bøker i hyllene, i pappesker på gulvet og på stolene. Redaktørene rydder høflig unna på et par stolseter.

- Ja, det blir lett seende slik ut, sier Haagensen. Han sitter lett henslengt på en kontorstol og ser seg unnskyldende rundt i lokalet.

- Vil du ha en? De er litt harde, sier han og tilbyr ABC Nyheter en nektarin.

Nektarinen

Om man skal sammenligne Flamme Forlag med en nektarin, så kan en si at de er litt som denne. Søt og god med riktig farge både utenpå og inni, men likevel ikke helt ferdig. Som forlag er de fremdeles i ferd med å utforske sitt potensial. Flamme Forlag er en ettåring, og på småungers vis protesterer de på det.

- Vi er vel streng tatt ett og ett halvt år nå, påpeker Haagensen.

Bakspeilet

Det er ett år og fire måneder siden de offisielt startet den første april i 2008.

- Sett i bakspeilet ser vi nå hvor lite vi visste. Jeg føler fortsatt at vi leter etter den ultimate Flamme-boka. Det har vært en bratt læringskurve i forhold til bokbransjens system. Vi har en hånd på alt på godt og vondt, sier Bendik Wold.

Han er tidligere litteraturredaktør i både Klassekampen og Morgenbladet. Forlagsredaktørene har begge en fortid som journalister. Nils-Øivind Haagensen er også forfatter.

Det har blitt mye stempling med stiftemaskin på de to redaktørene det siste året.

- Når du jobber i et lite forlag er man med i alle ledd av prosessen med en bok. Vi blir ikke fremmedgjort fra våre egne produkter, sier Wold.

De står nå foran bokhøsten med tre debutanter på innerlomma.

- I år har vi funnet ut av vi må falle litt inn i rytmen og legge oss på høstkjøret. Selv om det ikke er helt rasjonelt at det skal pumpes ut så mye på så kort tid, påpeker Wold med en kritisk distanse.

Allemannsforlag

De kaller forlaget et «allemannsforlag», men legger ikke skjul på at det er det de selv liker som når trykkeriet.

- Vi skal ikke være et breddeforlag i vanlig forstand, forklarer Haagensen.

- Det er skamløs subjektivitet i alle ledd. Vi forsøker å begrunne utgivelsene våre utover at de er gode. Hver bok skal ideelt sett være med på å fylle ut bildet av hva Flamnme Forlag står for, konstaterer Wold.

- Vi er tydelige på hvor vi står. Det tror jeg er den mest inkluderende holdningen man kan ha. Når du selv er tydelig, stimulerer du folk rundt deg til å være tydelige, legger han til.

En åpning

Flamme Forlag er ikke helt sikre på hva de ser etter i litteratur, men de vet hva de ikke vil ha.

- Vi tar avstand fra de som leter etter nyskapning innenfor litteraturens egne former. Jeg tror at det er en litt selvgod holdning å tro at alt finnes innen litteraturen, at litteraturen skal utvikle seg uten inntrykk utenfra. Vi er opptatt av litteratur som møter andre kunstformer, sier Wold.

Denne filosofien kommer tydelig frem i forlagets katalog.

I fjor lanserte Flamme Forlag debutant Ole-Petter Arnebergs tv-spill inspirerte prosasamling «MEPÅNO». Neste debutant ut er Linn Strømsborg, som i disse dager kommer med en prosasamling fra rockelandskapet i Roskilde.

- Det handler om møtet mellom populærkulturen og litteratur. Med "Roskilde", som er vår neste store utgivelse erstattes selvgodheten i litteratur med en åpning mot musikken, sier Haagensen.

- Jeg-personen er en fanrolle, hun underkaster seg bokstavelig talt den andre sjangeren, legger Wold til.

- Det skjer noe annet når du leser en opplevd bok enn en analyse. Ole-Petter og Linn blir våre to første debutanter. Begge har en åpning ut fra det litterære, konkluderer Haagensen.

En oppdeling av kulturen mellom det høyverdige og lavverdige, er fremmed for redaktørene.

- Høyt og lavt, ble ikke det sprengt i fillebiter av Shakespeare? Vi er ikke ute etter å støte bort kulturelle uttrykk. Vi må prøve å få forleggeriet ned på jorda, sier Haagensen.

Det sjangerløse

Vi skal jo alle dø og bøker kan være en trasig ting.

Tidligere i vår gav Frode Grytten og Jens Hauge ut boka «Det Norske Huset» på forlaget. Det er en stor billedbok med norske trehytter, av samme type som du selv kan ha snekret i et tre i skogen da du var liten, med tekster til. Grytten og Hauge hadde fått avslag av et annet forlag da Flamme Forlag sa ja.

Forlaget har blant annet latt seg inspirere av amerikanske McSweeney forlag. McSweeneys er bygget opp av forfatter Dave Eggers, kjent for nyskapende design og en kjærlighet til litteratur som ikke finner et hjem innenfor de veletablerte forlagenes rammer.

- Hva de har fått til og henvendelsesformen er lett å inspireres av. De har en tone som apellerer til et større fellesskap. De er lettere til sinns, sier Haagensen.

- En god del av bøkene våre utfordrer det innarbeidede sjangersystemet. Ofte vet ikke bokhandlerne i hvilken hylle de skal plassere våre bøker, sier Wold

Flamme Forlag samarbeider med grafikerne i Yokoland om forlagets visuelle profil. Det skiller seg ut fra det meste på hyllene i bokhandlene.

Flammes kanskje største suksess til nå har vært boksinglene. Det er små pamfletter skrevet av ofte kjente forfattere. Boksinglene er korte nok til at man kan lese de over en kaffekopp og et stykke eplekake.

Neste boksingel heter «Mine stormfulle, stormfulle, stormfulle år», der blant annet Anne Oterholm og Brit Bildøen skriver om Kate Bush.

- Er Flamme Forlag et sted kjente forfattere kan ha det artig uten å tenke på å være flinke og ordentlige?

- Vi er ikke noen karusell på noe tivoli, altså, påpeker Haagensen.

- Nei, vi er ikke noen fritidsklubb, skyter Wold inn.

- En del forfattere spør vi. Noen liker formatet. Singelen er presens. Forfatteren kan se noe utgitt og tenke at det skrev jeg for fire uker siden. Det er en måte å kommunisere mer direkte med leserne, sier Haagensen.

Utfordringer

Forleggerne føler at de har kommet langt i løpet av et drøyt år. Planen er å bygge opp forfatterskap på gode og stabile at de kan sikre forlagets fremtid. Flamme Forlag er et lite forlag, men de eies av kjempen Cappelen Damm, der budene er harde.

- Det er en viss brutalitet i forleggeriet. På vårt første møte med Cappelen presenterte vi utgivelsene våre, så sier lederen av driftsrådet: Hva med neste høst da? forteller Haagensen.

For et lite forlag som Flamme er det en utfordring å finne de store talentene før de store forlagene har plukket dem opp.

- Vi gidder ikke å kjempe med storforlagene om å kapre de hotteste skriveskoleelevene. Flamme Forlag skal være et forlag du kommer til på eget initiativ, fordi du liker forlagsideen, sier Wold.

Ett år sammen i forlagsbransjen kan ha hatt sin effekt, for de to redaktørene har en tendens til å avslutte setningene til hverandre.

Haagensen tar ordet.

- Vi har fått ut bøker vi ikke visste om vi ville gi opp. Å se en konkret ide bli gjennomført er tilfredsstillende. Nå må vi prøve å bygge opp vår egen…

- Portefølje, avslutter Wold.

Baklogg Søndagsintervjuet:

Å oversette en skjebnesymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk
Siste nytt
17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus