Mystisk flekk vokser på Venus

Hva er det som rører seg i overflaten på Venus?

HVA ER DETTE? Bildet over ble tatt av romsonden Venus Express 19. juli. Den viser en svært lyssterk flekk i ferd med å spre seg over planetens sørlige halvkule. I neste uke finner ESAs forskere forhåpentligvis ut hva flekken består av. Foto: ESA/MPS

HVA ER DETTE? Bildet over ble tatt av romsonden Venus Express 19. juli. Den viser en svært lyssterk flekk i ferd med å spre seg over planetens sørlige halvkule. I neste uke finner ESAs forskere forhåpentligvis ut hva flekken består av. Foto: ESA/MPS

Det er den europeiske romfartsorganisasjonen ESA som melder fra om en mystisk flekk på Venus, skriver magasinet New Scientist. De ble tipset av hobbyastronomen Frank Melillo fra delstaten New York i USA. Han hadde tatt bilder av et svært uvanlig fenomen, som lyste opp himmelen på planeten.

Bildet over ble tatt av romsonden Venus Express 19. juli. Det viser en svært uventet lys flekk på planetens sørlige halvkule, og det skulle vise seg at den lyse flekken trolig hadde oppstått fire dager tidligere. Flekken har i tiden etter oppdagelsen fortsatt å spre seg, og forskerne forsøker nå å finne ut hva som forårsaker fenomenet.

Vulkanutbrudd?

To mulige årsaker er sannsynlige. Én forklaring er at solpartikler kan ha reagert med de øvre lagene av planetens atmosfære og dermed ha skapt det særegne lyset. Likevel er den mest trolige årsaken et gigantisk vulkanutbrudd som har ført til at asken nå spres i planetens tettet atmosfære.

Helt sikre blir ikke forskerne før Venus Express igjen vil sende bildet fra Venus i neste uke. Da skal sondens to avanserte spektrometre, måleinstrumenter, sjekke atmosfæren for sporstoffer og granske strålingen i de lysrike områdene. Det vil kunne avsløre om det er et vulkanutbrudd den amerikanske hobbyastronomen oppdaget.

(Saken fortsetter under bildet)

Forskere har forsøkt å forklare fenomenet. Ill.: Melillo/Maxson/ESA/University of Wisconsin-Madison/ALPForskere har forsøkt å forklare fenomenet. Ill.: Melillo/Maxson/ESA/University of Wisconsin-Madison/ALP

Venus er en av de mest vulkansk aktive planetene i solsystemet, og om lag 90 prosent av kloden er dekket av vulkansk basalt. Likevel har astronomene aldri funnet en vulkan på planeten.

Ikke første gang

Det er ikke første gang astronomene har sett flekker på Venus. Observasjoner av fenomenet har vært registrert i mange tiår, sist i januar 2007, da både den nordlige og den sørlige halvkulen ble lyst opp av et ukjent fenomen. Ingen forklaring er så langt lagt fram.

Samme dag som Melillo oppdaget en flekk på Venus, oppdaget den australske hobbyastronomen Anthony Wesley en svært lyssterk flekk på planeten Jupiter. Det er dog usedvanlig tvilsomt om de to har noen sammenheng.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden