«Den verste hackeren noensinne»

Gary McKinnon (43) er autist med Aspergers syndrom, selvutnevnt UFO-jeger og dataekspert. Han er anklaget for, og har innrømmet datasnoking i amerikanske militære datanettverk. Nå risikerer han 60 år i fengsel. Foto: AP
Gary McKinnon (43) er autist med Aspergers syndrom, selvutnevnt UFO-jeger og dataekspert. Han er anklaget for, og har innrømmet datasnoking i amerikanske militære datanettverk. Nå risikerer han 60 år i fengsel. Foto: AP

<pHan brøt seg inn i Nasa og Pentagons datanettverk på jakt etter UFOer. Nå risikerer han 60 år i fengsel i en svært omstridt rettsprosess.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne har allerede kalt McKinnon den verste hackeren noensinne. I 2002 brøt han seg inn i totalt 97 datamaskiner tilknyttet det amerikanske militæret, og gjorde skade tilsvarende 700.000 dollar, rundt 4,2 millioner kroner. McKinnon sier selv har en en UFO-entusiast, og at han forsøkte å finne ut mer om det han mener er amerikanernes hemmelige UFO-program, skriver BBC.

Amerikanerne har krevd McKinnon utlevert, og har fått gehør hos sine britiske kolleger for det - ettersom bevismaterialet finnes i USA og fordi forbrytelsen skjedde på amerikansk jord. I tillegg har de to landene en utleveringsavtale seg imellom for fanger som står anklaget for forbrytelser med en strafferamme på over ett år. Saken har gått i rettssystemet i flere år, og det er nå svært lite som stopper utleveringen.

Men McKinnon har Aspergers syndrom, og han har problemer med å forholde seg til sine omgivelser. En utlevering vil være svært risikabel.

Risikerer 60 år i høyrisikofengsel

McKinnon risikerer 60 år i et amerikansk høyrisikofengsel for datainnbruddene han utførte i 2001 og 2002. Hans medisinske diagnose tilsier ifølge ekspertuttalelser at han vil få det svært tøft i amerikanske fengsler. Ifølge rettsekspertene som ga vitnesbyrd i Høyesterett vil McKinnon ha høy risiko for «en kraftig forverring av sin mentale helse, og for selvmord».

Likevel ville ikke den britiske High Court lytte til ekspertene. Britiske myndigheter har fått forsikringer om at rettssaken mot McKinnon vil bli rettferdig, og at dommeren vil komme til å ta hensyn til 43-åringens diagnose.

- Det er liten tvil om at han vil finne utleveringen, rettssaken og den eventuelle fengselsdommen i USA svært vanskelig. Hans mentale helse vil bli forverret, og det er en reell risiko for selvmord. Men dommen han vil få i USA vil ta hensyn både til Aspergers-diagnosen og til behandlingen han vil komme til å få i et amerikansk fengsel, sier High Court-dommer Stanley Burnton til avisa The Guardian.

- Hjerteløst

Behandlingen McKinnon har fått er forlengst stemplet som hjerteløs blant blant britiske medier og opposisjonspolitikerne.

- Jeg er svært skuffet over denne dommen, Gary McKinnon er en sårbar ung mann, og jeg ser ingen medmennskelighet i at han skal sendes flere tusen kilometer fra hjemmet for å stå til rette, sier Tory-leder David Cameron til Guardian.

En fanesak for opposisjonen

Saken blitt en fanesak for kritikerne av den britiske regjeringens utenrikssamarbeid med USA, og opposisjonspolitikere og menneskerettsorganisasjoner stiller seg bak 43-åringen. De to landene samarbeider om å utlevere fanger, men så langt har samarbeidet bare gått én vei - og det er ikke i britenes favør. Siden 2004 er 46 antatte forbrytere sendt til USA fra Storbritannia, mens 27 har gått den andre veien.

(Saken fortsetter under bildet)

McKinnons mor, Janis Sharp holdt en appell utenfor Londons High Court fredag. Foto: EPA/ScanpixMcKinnons mor, Janis Sharp holdt en appell utenfor Londons High Court fredag. Foto: EPA/Scanpix

- Dagens rettsavgjørelse viser Storbritannias skammelige praksis med å sende sårbare mennesker verden rundt når de burde vært stilt overfor en domstol her hjemme, sier Isabelle Sankey, talskvinne for menneskerettsorganisasjonen Liberty til avisen.

Skrev til Obama

Nå har McKinnons mor, Janis Sharp skrevet et brev til USAs president Barack Obama. Så langt har 40 parlamentsmedlemmer underskrevet.

- Dette er ikke noe Obama vil være bekjent av. Han vil ikke at den første som blir utlevert for datakriminalitet er en person med Aspegers syndrom, og som bare er opptatt av UFO'er. Jeg ber om at Obama skal høre oss, fordi jeg vet at han vil gjøre det rette, sier Sharp til BBC.

McKinnons siste mulighet i Storbritannia er å ta opp saken for en ny Høyesterett, som starter sin virksomhet i oktober. I tillegg har det konservative partiet, Toriene, foreslått en ny lov som forhindrer utlevering av forbrytere hvis det ikke var i landets interesse.

McKinnons advokater har nå 28 dager betenkningstid før de vil bestemme om de skal anke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus