Meny

Leter etter nordmenn i Irak-leir

En såret mann måtte få hjelp etter sammenstøtene i Ashraf-leiren i Irak tirsdag denne uken. Nyhetsbyrået Reuters har mottatt bildet fra The National Council of Resistance of Iran, som er en paraplyorganisasjon for flere iranske opposisjonsgrupper. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere drept og skadd da irakiske sikkerhetsstyrker stormet leir utenfor Bagdad.

Amerikanske leger hjalp fredag sårede innbyggere i Ashraf-leiren i Irak. Samtidig jobbet Utenriksdepartementet med å finne ut hvor mange av innbyggerne som er nordmenn.

Minst sju av beboerne i leiren ble drept da irakiske sikkerhetsstyrker stormet leiren i en aksjon tirsdag.

Leiren ligger nord for Bagdad og huser om lag 3.500 tilhengere av den iranske opposisjonsgruppen Folkets mujahedin og familiene deres. Fra før er det slått fast at minst én av innbyggerne er norsk statsborger.

– Arbeidet med å finne ut om andre nordmenn er i leiren, pågår fortsatt, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i UD til NTB.

Familie i leiren

Nordmannen som befinner seg i Ashraf-leiren, heter Ali Saidi og er i slutten 40-årene, forteller norsk-iranske Milica Javdan.

– Han reiste til Irak for en tid tilbake for å slutte seg til Folkets mujahedin, sier Javdan, som selv har familie i leiren.

Javdan forteller at Saidi er den eneste norske statsborgeren hun kjenner til i leiren.

– Min mor, far og bror oppholder seg også i leiren. De har oppholdstillatelse i Norge, men er ikke norske statsborgere, understreker Javdan.

Flere hundre personer ble såret i tirsdagens aksjon.

Sårede evakuert

Fredag fikk en gruppe militære helsearbeidere fra USA tilgang til leiren, og enkelte av de sårede skal ha blitt fraktet ut for å få behandling, melder nyhetsbyrået AP.

Det amerikanske militæret kunne imidlertid ikke komme med ytterligere opplysninger om hva helsearbeiderne foretok seg i leiren eller hvor mange som ble evakuert.

En av beboerne i leiren, 49 år gamle Hossein Madani, forteller at helsearbeiderne tok seg inn i leiren natt til fredag og dro igjen om morgenen med et lite antall sårede.

Folkets mujahedin er regnet som en terrororganisasjon av både USA og Iran, men gruppa fikk likevel en form for beskyttelse etter invasjonen av Irak i 2003. Samme år ble innbyggerne i Ashraf-leiren avvæpnet av de amerikanske styrkene. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus