- Tamiflu gir barn mareritt

BIVIRKNINGER: Over halvparten av barna som hadde tatt Tamiflu fikk en eller flere bivirkninger, ifølge ny studie. (Foto: Colourbox / Scanpix (forside)
BIVIRKNINGER: Over halvparten av barna som hadde tatt Tamiflu fikk en eller flere bivirkninger, ifølge ny studie. (Foto: Colourbox / Scanpix (forside)

<pEtt av fem barn som behandles med Tamiflu mot svineinfluensa, får nevropsykiatriske bivirkninger, viser studie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om Tamiflu

Tamiflu tilhører en gruppe medisiner som kalles «neuraminidasehemmere».

Disse medisinene skal forhindre influensavirus fra å spre seg i kroppen og på den måten lette eller forebygge symptomene som oppstår fra influensavirusinfeksjon.

Det finnes fortsatt ingen kliniske studier av hvor effektive antivirale legemidler, som Tamiflu, er mot svineinfluensaen. Men man regner med at det de også skal virke mot den nye influensaen fordi ingrediensene virker mot sentrale prosesser i viruset.

(ABC Nyheter): Det viser en undersøkelse av skolebarn ved fire britiske skoler, melder Politiken.dk.

Mellom 51 og 53 prosent hadde en eller flere bivirkninger av Tamiflu, som tilbys alle i Storbritannia som har symptomer på svineinfluensa. Også her i Norge får alle med influensasymptomer tilbud om å ta medisinen, selv om den bare anbefales til mennesker i risikogruppene og til dem som har alvorlige symptomer.

Det er det britiske Health Protection Agency som står bak studien. 103 barn ble undersøkt – 85 av dem hadde fått medisinen forebyggende etter at en klassekamerat hadde blitt diagnostisert med svineinfluensa. Studien som er publisert i tidsskriftet Eurosurveillance ble gjennomført i april og mai, da man brukte Tamiflu forebyggende.

Av disse opplevde 45 en eller flere bivirkninger. De vanligste var kvalme (29 prosent), magesmerter og kramper (20 prosent) og søvnproblemer (12 prosent).

Nesten én av fem opplevde nevropsykiatriske bivirkninger, som problemer med å tenke klart, mareritt og «merkelig oppførsel».

- Fordelene veier tyngst

I preparatomtalen som følger med Tamiflu står det at det ved behandling er rapportert om hendelser som kramper og delirium (inkludert symptomer som endret bevissthetsnivå, forvirring, unormal adferd, vrangforestillinger, hallusinasjoner, agitasjon, angst, mareritt), som i noen svært få tilfeller har resultert i tilfeldig skade eller dødelig utfall.

Bivirkningene som er oppført som «mindre vanlige bivirkninger», er hovedsakelig rapportert hos barn og ungdom.

I Japan har helsemyndighetene anbefalt at man ikke skal skrive ut Tamiflu til ungdommer, da man frykter at det vil skape en stigning i nevropsykiatriske tilfeller.

En av Storbritannias ledende forskere innen svineinfluensa, Peter Holden, fra Brisish Medical Assosiation, mener at Tamiflu ikke skal anbefales til folk med milde symptomer. Britiske legemiddelmyndigheter mener fremdeles at middelet er trygt og at fordelene veier tyngre enn ulempene.

- Jeg kjenner ikke til studien, men jeg vil neppe tro at den har stor betydning for anbefalt bruk av Tamiflu nå, for medisinen antas å være av stor nytte både når det gjelder barn og voksne, og dette vil nok utveie risikoen for bivirkninger, sier seniorrådgiver i Statens legemiddelverk, Ingebjørg Buajordet, til ABC Nyheter.