Meny

Været hindrer oljelenser rundt Full City

Det tok ikke lang tid før oljesølet satte preg på fuglelivet, etter at det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tung sjø rundt havaristen Full City hindret fredag formiddag redningsmannskaper i å legge oljelenser rundt skipet utenfor Langesund.

– Mannskapene observerer hele tiden sjøen, og rykker ut med alt nødvendig mannskap så snart det er praktisk mulig, opplyser informasjonsrådgiver Pål Arne Lilleheim i Kystverket.

Ingen kan gi sikkert svar på hvor omfattende oljeflaket etter havaristen er, men strømmen fører det nå mot Helgeroa i Vestfold.

– Oljen har allerede spredd seg nordover mot Langetangen fyr og inn mot Krokstranda. Rognstranda er foreløpig ikke rammet, sier Lilleheim til NTB.

I nærområdet er det mange friluftsområder, verneområder og skjærgårdspark. Viktige verneområder i området er også Mølen, Jomfruland og Stråholmen.

Mannskap i sjokk

Det vel 16.000 bruttotonn store skipet gikk på grunn ved Såstein like etter midnatt. Skipet hadde ingen last om bord og var på vei mot Norsk Hydro på Herøya. Det hadde vel 1.000 tonn tungolje og cirka 120 tonn lettolje om bord.

(Saken fortsetter under bildet)

Fra luften vises betydelige oljemengder. Foto: Kystverket / SCANPIXFra luften vises betydelige oljemengder. Foto: Kystverket / SCANPIX

Skipet fikk store skader, og olje rant forholdsvis raskt ut av skipet. Det kjentes olje i lufta i hele natt. To kystvaktfartøyer, tre slepebåter og et redningshelikopter ble umiddelbart dirigert til havaristen, og helikopteret evakuerte i første omgang 16 mann. Kapteinen ønsket å ha seks mann igjen om bord for å sikre skipet og om mulig hindre forurensing.

Skipet er registrert i Panama og har kinesisk mannskap. De evakuerte har ifølge VG Nett fortalt politiet at de er i sjokk. Ingen av dem er fysisk skadd, men de er sterkt preget av hendelsen. Lyden av redningshelikopteret får de ikke ut av hodene, sier de og tror ikke at de skal klare å få sove.

De er innlosjert på Skjærgården Hotel.

(Saken fortsetter under kartet)
View Larger Map

Strendene tilgriset

I løpet av morgentimene har oljeflaket tilgriset store strandarealer. Den interkommunale beredskap kom fort i gang med den del av opprenskningsarbeidet som disse mannskapene kunne ta seg av. Tre-fire tankvogner var i aksjon for å pumpe opp olje fra strendene. Innsatsen ble dirigert etter informasjoner som kom fra Kystverkets overvåkingsfly.

Sjøfugl i området går en usikker fremtid i møte. Mye fugl er blitt tilgriset av olje i løpet av natten og morgentimene, og det er foreløpig ikke organisert noen innhenting og vasking av fugl.

Både Natur og Ungdom og Bellona ser med bekymring på den faren som truer både sjøfugl og naturområder i distriktet. Bellona sendte fredag formiddag to representanter til Langesund for å få en oversikt over forurensingen og for å bistå lokale innsatsgrupper. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus