Verdensrekord for Munch

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEdvard Munchs «Sommernatt ved stranden» er solgt for 250 millioner kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maleriet skal i all hemmelighet være solgt for 40 millioner dollar, eller rundt 250 millioner kroner, ifølge VG.

Dette er verdensrekord i dollar, men ikke i norske kroner. Den rekorden har bildet «Vampyr», som i 2008 ble solgt for 38,2 millioner dollar, som da tilsvarte 258 millioner kroner, melder Hegnar.no.

Det har vært mye oppstuss rundt maleriet fordi det havnet hos nazistene under krigen og fordi den østerrikske stat nektet å levere det tilbake til eieren etter krigen.

Skyhøye honorarer

«Sommernatt ved stranden» tilhørte Alma Mahler-Werfel, men ble tatt av nazistene da hun måtte rømme fra Østerrike i 1938.

Det var først i 2006 at det løsnet, og bildet – samt andre bilder av andre store kunstnere – ble levert tilbake til familiene som hadde eid dem før krigen.

Nå skal altså kvinnen som fikk tilbake Munch-maleriet «Sommernatt ved stranden», Marina Mahler, barnebarn til Alma Mahler-Werfel og etterkommer etter komponisten Gustav Mahler, ha solgt det for rundt 40 millioner dollar, eller rundt 250 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG er det amerikanske advokater som har spesialisert seg på å få frigitt slike gamle kunstskatter. Når de lykkes er honorarene skyhøye.

Kampen for å få bildet tilbake skal derfor ha kostet Mahler dyrt. Og selv om verdien var anslått å være 50 millioner dollar, ble bildet solgt for 40 millioner dollar.

Edvard Munch malte oljemaleriet «Sommernatt ved stranden» rundt 1902.

For ett år siden ble Munchs «Pikene på broen» solgt for 158 millioner kroner.