Meny

Får hjelpe sine nærmeste å dø

LYKKELIG: Debbie Purdy vant den historiske rettsaken i Overhuset fredag. Det betyr at ektemannen Omar Puente kan reise følge henne ustraffet dersom hun skulle bestemme seg for å benytte seg av aktiv dødshjelp. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Briter skal få reise til utlandet for å få hjelp til å begå selvmord, uten å risikere familiemedlemmer blir straffeforfulgt i etterkant.

Det er klart etter en kjennelse i overhuset i Parlamentet i går.

Overhuset er også Storbritannias høyesterett og ga fredag 46 år gamle Debbie Purdy medhold i hennes forsøk å beskytte ektefellen dersom hun skulle søke aktiv dødshjelp, skriver Guardian.

Søkte klarhet

Ifølge kjennelsen må påtalemyndigheten nå gjøre det klart når familiemedlemmer kan regne med å straffeforfulgt etter å ha bistått sine nærmeste som ønsker hjelp til å avslutte livet.

Den banebrytende kjennelsen blir hyllet av tilhengere av aktiv dødshjelp.

Debbie Purdy lider av den uhelbredelige sykdommen MS. Rettsaken ble satt i gang for å få klarhet i om ektemannen Omar Puente vil bli siktet dersom Purdy velger å avslutte livet på en sveitsisk klinikk som spesialiserer seg på aktiv dødshjelp.

200 har fått hjelp

- Jeg vil levet livet til det fulle, men jeg ville ikke lide unødvendig mot slutten av livet. Denne kjennelsen betyr at jeg kan fatte en beslutning, sammen med Omar, om han skal bli med meg dersom jeg bestemmer meg for å ta mitt eget liv, sier Purdy.

Siden 2002 har nærmere 115 briter reist til utlandet for å hjelp til å begå selvmord. Ifølge en rapport fra organisasjonen Dignity in Dying forbereder 34 briter nå å søke assistert selvmord i utlandet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus