10 prosent flere samer

Sametingets president Egil Olli er glad for at flere samer registrerer seg i valgmantallet, men tror potensialet er adskillig større enn knappe 14000. Foto: Scanpix
Sametingets president Egil Olli er glad for at flere samer registrerer seg i valgmantallet, men tror potensialet er adskillig større enn knappe 14000. Foto: Scanpix

<pNesten 14000 har registrert seg i det samiske valgmanntallet. Det er ti prosent flere enn ved forrige valg.- Veldig bra, synes sametingspresident Egil Olli.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gikk fristen for å registrere seg i det samiske valgmantallet ut. I en oversikt framkommer det at stadig flere ønsker å delta i det samiske valget til høsten.

- Dette er veldig bra, men det er store regionale forskjeller, sier Sametingets president Egil Olli til ABC Nyheter.

Olli påpeker at man regner med at det finnes om lag 50000 samer i Norge, og han tror derfor adskillig flere kunne ha registrert seg. Sametingspresidenten regner særlig med at mange eldre unnlater å la seg skrive inn i det samiske mantallet.

- Det har med forskningen og erfaringer fra krigen å gjøre. Vi må ta tiden til hjelp, men antallet øker altså stadig, sier han.

Da registreringen til valget 14. september stanset var det endelige tallet i det samiske valgmantallet 13855 personer. Det er mer enn 1300 flere enn ved forrige sametingsvalg. For å få folk til å registrere seg har Sametinget hatt annonsekampanjer i mai og juni.

Les også: Sametinget får refs fra Oslo

Økningen har særlig skjedd utenfor de sentrale samiske områdene i indre Finnmark, og det er i tettbygde strøk og byer at man kan spore den største interessen.

De største samiske kommunene er ikke overraskende Kautokeino (1559 registrerte) og Karasjok (1276). Deretter følger Tromsø (992), Alta (938), Tana (859), Porsanger (730) og - Oslo (631).

- Tendensen er slik at økningen er størst i de områdene. Veldig mange samer bor jo i Oslo og Tromsø, mener Olli.

I tillegg til at nærmere 14000 er registrert i valgmantallet, er det mer enn 600 kandidater på ulike lister for valget.

- Det viktige nå er at så mange som mulig bruker stemmeretten sin. Og husk: I de kommunene hvor det er registrert færre enn 30 må man forhåndsstemme - og det kan man gjøre allerede nå, sier sametingspresidenten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus